Klaus Iohannis: "Nu mi se pare util să facem publice detalii despre ajutorul militar oferit Ucrainei"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 22 martie

Sursa foto: facebook / klausiohannis

Sursa foto: facebook / klausiohannis

English Version

Autorităţile de la Bucureşti vor continua să nu ofere date privind sprijinul militar acordat Ucrainei, a afirmat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, înaintea şedinţei Consiliului European, deşi şeful statului a trimis recent Parlamentului o informare privind pregătirea a 50 de piloţi militari ucraineni în ţara noastră.

Klaus Iohannis a precizat: "Nu mi se pare, pur şi simplu, util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente pentru militarii ucraineni. Suntem lângă front, nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Aceasta este explicaţia, dar sigur că toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente şi ele sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate la noi".

Declaraţia preşedintelui vine după ce luna trecută autorităţile de la Kiev au afirmat că, de la începutul războiului din Ucraina (24 februarie 2022) şi până în februarie 2024 ţara noastră a trimis 15 pachete de sprijin militar pentru forţele armate din ţara vecină.

În declaraţiile de presă oferite ieri la Bruxelles, preşedintele Iohannis s-a referit şi la recent anunţata candidatură a sa pentru funcţia de secretar general al NATO, funcţie ce va rămâne vacantă în octombrie 2024, când va expira prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a menţionat că decalogul său privind reformarea şi priorităţile NATO a fost vine primit de către statele aliate şi a spus: "Mulţi au menţionat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante, dar, sigur, în discuţii bilaterale au întrebări legate şi de alte teme. Până acum, am avut discuţii, ca să spun aşa, sub linie, foarte bune".

Nu ştim ce înţelege preşedintele Iohannis prin sintagma "sub linie", dar în limbajul uzual expresia este sinonimă cu picarea unui examen de către candidat. În orice caz, Klaus Iohannis consideră că are şanse la funcţia de secretar general al NATO, afirmă că actuala sa candidatură nu are nicio legătură cu vreo dorinţă ascunsă de a ocupa o altă funcţie importantă în cadrul Uniunii Europene şi susţine că relaţiile sale cu premierul olandez Mark Rutte, cel care ar fi susţinut de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania pentru funcţia de secretar general al NATO sunt în continuare foarte bune.

Preşedintele Iohannis a arătat: "Cu prim-ministrul Mark Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu şi la fiecare Summit, şi discutăm. Avem o relaţie absolut normală, niciunul dintre noi doi nu doreşte ca, prin această competiţie, să se strice proiecte sau relaţii care au fost construite în ani, dimpotrivă. Deci este chiar o competiţie constructivă. (...) Fiind o competiţie atipică, nu cred că este rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face şi ce va face, dar cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi, cu siguranţă, sunt unele teme unde abordările noastre - ambele sunt foarte constructive - sunt uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO".

Cu alte cuvinte, spre deosebire de Mark Rutte, Klaus Iohannis consideră că atuurile sale pentru ocuparea funcţiei de secretar general al NATO nu sunt "vocea şi talentul meu", nici "familia" şi nici măcar fizica, ci geografia, istoria şi modul de abordare a viitorului alianţei.

Cu toate acestea, preşedintele a recunoscut ieri că procedura privind numirea secretarului general al NATO nu este publică, nu se votează, că rezultatul se stabileşte consensual, că discuţiile din acest moment sunt destul de complexe, iar liderii politici nu doresc ca în spaţiul public să se vehiculeze felul în care au reacţionat la o nominalizare sau alta.

"Eu cunosc reacţiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilităţi, prefer să nu le spun public", a concluzionat preşedintele Iohannis.

Din cele de mai sus reiese că nimic nu este cert, că funcţia de secretar general al NATO nu a fost încă promisă vreunuia dintre cei doi candidaţi cunoscuţi deocamdată şi că niciunul dintre cei doi nu doreşte să renunţe la candidatura respectivă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. TROCUL este in faza de NEGOCIERE. DAU TARA,contra functiei de SEF al NATO.!

    1. Tara a fost vândută pas cu pas timp de 10 ani acum tot pas cu pas tinerii frumoși și liberi vor fi încolonați și trimiși pe front în ucraina doar tov. iohanis trebuie sa aibă un post la nato

      Tara a fost vanduta de troli mujici ca voi...foarte preocupati de soarta romanilor din Ucraina, dar cand a venit vorba de tezaur, toti au devenit ghiocei cane ne spuneau ca nu avem nevoie de tezaur ca oricum il cheluiesc ai nostri:-)...Concluzia, nu avem nevoie de tezaur, Basarabia nu e Romania, fara regenerabile, sa fim dependenti de gaz si petrol mujic ca al nostru trebuie exportat in Austria:-)

      Care voi,nu noi am votat iohanis,nu noi ne tavaleam pe jos și licarem prin piața victoriei ca ne scoate Dragnia din ue și nato,nu va mai place UE acum luam toți m.... doar este opini politica

      România poate trimite lui Zele o armata de 1 milion de speciali grași și în putere la 45 ani cu condiția să-i plătească el ca noi vrem sa aducem deficitul la 3%, s-aude Ciolannis?

      Mai ,tu de care tezaur romanesc vorbesti ?

      de cel furat de francezi sau de rusi,

      sau habar nu ai de subiect si istorie 

    Daca ajutorul a fost din banii romanilor,

    este ilegal sa ascunda sumele cheltuite ptr. Ucraina 

    Daca ajutorul a fost din banii romanilor,

    este ilegal sa ascunda sumele cheltuite ptr. Ucraina 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb