KLAUS IOHANNIS: "Nu voi desemna premier o persoană urmărită penal sau condamnată penal"

Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2016

"Nu voi desemna premier o persoană urmărită penal sau condamnată penal"

Dragnea, replică la Iohannis: "Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituţiei"

Dragnea: "Nu mă simt persecutat,

este o certitudine, dar nu sunt singurul, numai că nu am genunchi moi"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu va desemna pentru funcţia de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, "o persoană urmărită penal sau condamnată penal".

Domnia sa a spus: "În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi criteriul eliminator. (...) Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal".

El a precizat că va desemna o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ca şef al statului: "Asta înseamnă că nominalizez persoana care după părerea mea întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă pentru a conduce Guvernul României. Ar fi absurd să desemnez pe cineva care pe urmă nu întruneşte o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Nu am de gând să nominalizez sau să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament, eventual mai pică o dată. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine".

Şeful statului a subliniat că desemnarea premierului va fi una extrem de serioasă: "Voi ţine cont să fie o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României şi care eu consider că poate să întrunească o majoritate parlamentară. Aceste lucruri sunt evidente şi vreau să fie clare din capul locului".

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că în desemnarea premierului vor conta şi criteriile care ţin de profesionalism.

Dragnea, replică la Iohannis: "Nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, în legătură cu afirmaţia şefului statului conform căreia nu va numi un premier urmărit penal, că îi doreşte succes lui Klaus Iohannis "în a proceda la desconsiderarea Constituţiei". Liderul PSD a spus: "Nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru. Nu am spus cu cine vrem noi să mergem la Cotroceni ca şi nume de prim-ministru. Domnul Iohannis confirmă acum ceea ce eu am spus mai demult că face ceea ce îi spune doamna co-preşedintă, acum am înţeles că este preşedintă, a PNL, nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieşi înaintea alegerilor să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş, să spui pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituţia".

El a arătat că "în felul acesta se va suspenda din ce în ce mai mult relaţia dintre Iohannis şi români": "Partidul nostru va merge în alegeri şi va discuta cu românii. Românii vor vorbi în 11 decembrie. Până atunci va fi bine ca cei care presează, aşa cum a presat şi preşedintele, să tacă. Vor vorbi românii pe 11 decembrie, după aceea cei care sunt aleşi se vor întâlni şi vor hotărî împreună cine vor să le conducă destinele".

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca el să fie propunerea de prim-ministru în cazul în care PSD va avea majoritatea, Dragnea a răspuns: "Exclud orice discuţie despre subiectul acesta. Mi-am asumat, am decis-o, am spus şi la partid: nu discutăm despre persoane".

Liviu Dragnea a menţionat: "Eu înţeleg că domnul preşedinte vrea în continuare acest guvern de tehnocraţi care, am citit astăzi pe un site, pregăteşte iar nişte vânzări ale unor societăţi comerciale de stat, societăţi naţionale. Îi avertizez, îi rog să fie mai ponderaţi că nu au niciun fel de legitimitate să se grăbească să vândă acum, pe ultima sută de metri, nişte pachete de acţiuni la nişte societăţi strategice. Nu au niciun fel de motivaţie, nu ai de ce să vinzi acţiuni la nişte societăţi care sunt profitabile şi care aduc dividende în buget. Asta ar trebui să îl preocupe pe preşedinte".

Liviu Dragnea a reiterat că PSD nu îl va susţine pe Dacian Cioloş în funcţia de premier după alegeri: "Categoric nu îl susţinem pe Cioloş în cazul în care câştigăm alegerile. Dacă câştigă PNL, înseamnă că vor avea ei majoritate şi noi tot împotrivă vom vota".

De asemenea, întrebat în legătură cu posibilitatea suspendării din funcţie a şefului statului, Dragnea a spus: "Nu, pentru că nu cred că vom ajunge acolo. Eu cred că propunerea care va veni de la cei care vor câştiga alegerile va fi acceptată de preşedinte".

Liviu Dragnea a spus: "PSD va ţine cont de ceea ce vor românii şi de asta va trebui să ţină cont şi preşedintele Iohannis. Am văzut că a tăcut inteligent până acum, putea să continue, acum s-a hotărât să vorbească, deci, practic, intră în campania electorală, a intrat masiv în campania electorală. Am înţeles: este Iohannis cu PNL şi, de cealaltă parte, PSD. Le doresc succes. Dacă mai e supărat poate să pună nişte copoi pe noi, îi aşteptăm din instituţiile statului. Să nu creadă că suntem nişte proşti. Mă refer la cei care îndrăznesc să aibă o altă opinie ca a dumnealui şi care câteodată îl ceartă, chiar îl critică".

Pe de altă parte, întrebat dacă se simte persecutat, Dragnea a răspuns: "Nu mă simt, este o certitudine, dar nu sunt singurul, numai că nu am genunchi moi".

Tăriceanu: "Ajungem într-o criză politică şi constituţională"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va ţine cont la numirea premierului de rezultatul alegerilor din decembrie, atunci se va ajunge la o "criză politică majoră şi constituţională".

"Îmi imaginez cu greutate cum poate preşedintele să refuze rezultatul votului popular, un preşedinte care respectă Constituţia. (...) Cred că trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor şi atunci preşedintele nu cred că va avea altă soluţie decât să respecte voinţa majorităţii cetăţenilor români. (...) Cred că ajungem într-o criză politică majoră şi constituţională în astfel de condiţii", a declarat Tăriceanu, ieri, la Senat.

Potrivit acestuia, şeful statului are obligaţia de a respecta Constituţia, pentru că în Legea fundamentală nu există "o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare" în numirea premierului.

"Cred că şi eu şi preşedintele, şi nu numai noi, dar toţi suntem obligaţi să respectăm Constituţia. În Constituţie nu există o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare de numire a prim-ministrului pe care le invocă preşedintele. Aşadar, dacă o persoană este condamnată, dar nu are interzicerea drepturile civile, ea poate să candideze, poate să fie aleasă. Nu are niciun fel de interdicţie. Nu cred că preşedintele poate să legifereze în plus faţă de lege şi mai ales faţă de Constituţie", a mai spus preşedintele Senatului.

Întrebat dacă ia în calcul un demers pentru suspendarea preşedintelui, Tăriceanu a replicat: "Nu vreau să anticipez. Preşedintele cred că este încă în campanie electorală şi face declaraţiile astea. Să vedem ce se va întâmpla atunci. Spun că se va declanşa însă, în cazul unui refuz, o criză politică şi constituţională".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Susnumitul, O.C., sesizez pe aceasta cale Comisia pentru Combaterea si Prevenirea Discriminării in vederea sanctionarii Presedintelui Klaus Iohannis ce, prin declaratiile sale, incearca sa excluda pe motive subiective si discriminatorii, o categortie importanta de romani de la posibilitatea de a ocupa de functii importante in stat, care le-ar permite fructificarea la cel mai inalt nivel a abilitatilor ce ii caracterizeaza.

    Traiasca prietenia dintre hotzi si tontzi! 

    1. Hai las-o...balta...vrei sa punem ..puscariasi in functii de stat. ??

      Cred ca am fi ..de rasul curcilor... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb