KLAUS IOHANNIS: "Nu vom uita niciodată victimele Holocaustului şi ne angajăm să nu permitem repetarea unei asemenea tragedii"

A.B.
Miscellanea / 9 octombrie 2020

"Nu vom uita niciodată victimele Holocaustului şi ne angajăm să nu permitem repetarea unei asemenea tragedii"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, conform Agerpres.

"Astăzi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului şi îi onorăm pe supravieţuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocităţi care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente şi ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii. Dorinţa însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul. Eşecul de a ne aminti istoria aşa cum a fost are consecinţe triste. Din păcate, deşi România a făcut progrese extraordinare în ceea ce priveşte recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale 'trecutului negru', oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile şi faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea şi asasinarea unor semeni. Cei care vor să şteargă Holocaustul din istorie, precum şi cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura şi au săvârşit crime şi nu vom mai pleca tăcuţi capul niciodată în faţa răului", spune Iohannis în mesaj.

El aminteşte că în octombrie 1941, Traian Popovici, primar al oraşului Cernăuţi, a fost martorul deportării evreilor români din Bucovina, arătând că acesta a salvat de la moarte mii de evrei.

"A fost un genocid de proporţii inimaginabile", subliniază Iohannis.

De asemenea, şeful statului afirmă că "ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre", indicând că pandemia de COVID-19 a declanşat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci şi o criză a neîncrederii, generată de propagarea ştirilor false şi a teoriilor conspiraţiei, de promovarea mesajelor de ură şi a discursurilor eurosceptice şi xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului.

"Nu există risc mai mare de a fragiliza democraţia decât acceptarea pasivă a tuturor acestor maladii ale lumii contemporane. În faţa unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanţat poate fi şansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranţa, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinşi în capcana ignoranţei, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuţi în faţa tentativelor de rescriere a istoriei şi de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenţi şi fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranţa, extremismul şi populismul. Istoria oricărei naţiuni este o colecţie de lumină şi întuneric. Depinde doar de noi să putem arăta generaţiilor viitoare că România nu mai poate schimba istoria, dar că lecţiile istoriei au schimbat în bine, pentru totdeauna, România", conchide Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. HITLER,a COMANDAT HOLOCAUSTUL impotriva EVREILOR,dar ce este mai GRAV,este ca IOHANNIS conduce HOLOCAUSTUL impotriva POPORULUI ROMAN. Dupa ce nu v-a mai fi PRESEDINTE,in Cartile de Istorie v-a trebui sa se VORBEASCA si despre HOLOCAUSTUL ROMANESC sub DICTATURA IOHANNISTA.!

    Evreii au tras țeapă și au declarat mult mai mulți morți decât au fost în realitate bineînțeles ca au cerut mai mulți bani pentru asta (înșelătorie). Sunt cazuri documentate.

    Da si noi trebuie sa stim si sa ne rusinam de trecutul de care vorbiti, mizerie in care poporul roman a fost tatrat atunci.

    Dar nu romanii au fost marii criminali ai acelor vremuri sa ne vorbiti in felul acesta, de sus si acuzator  

    Mai ales cei din neamul tau trebuie sa plece capul, cu rusinea cuvenita, pentru atrocitatile pe care le-au savarsit si le-au detrerminat fata de poporul evreu si umanitate in acele vremuri parintii si bunicii vostrii

    Ca nu se apucau romanii de genocid fara instigare si aprobare.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb