Klaus Iohannis refuză numirea Adinei Florea pentru şefia DNA

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 22 noiembrie 2018

Klaus Iohannis refuză numirea Adinei Florea pentru şefia DNA

Procedura privind selecţia şi numirea unui nou procuror-şef la Direcţia Naţională Anticorupţie pare fără sfârşit. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, ieri, să o numească în funcţia respectivă pe Adina Florea, nominalizare făcută de Tudorel Toader, minis-trul Justiţiei, în urma procedurii de selecţie desfăşurată pe parcursul lunii august şi începutul lunii septembrie.

DNA va fi condusă în continuare de procurorul-şef interimar Anca Jurma, numită de procurorul general Augus-tin Lazăr, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 9 iulie, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din fruntea instituţiei anticorupţie.

După acel moment, ministrul Tudorel Toader a declanşat prima procedură privind selecţia şi nominalizarea unui procuror pentru şefia DNA, procedură la care au participat magistraţii Marius Iacob, Elena Grecu, Florentina Mirică şi Cristian Lazăr. În urma interviurilor susţinute la sfârşitul lunii iulie de către toţi cei patru candidaţi, Tudorel Toader nu a nominalizat niciunul dintre ei, precizând că nu îndeplinesc cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror şef al DNA şi că nu au prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale".

În data de 6 august, procedura a fost reluată, iar în cadrul ei au fost selecţionaţi şase procurori: Adina Florea, Gabriela Scutea, Nicolae Lupulescu, Paula Tănase, Andrei Bodean şi Sorin Armeanu. În urma celei de-a doua proceduri, ministrul Justiţiei a stabilit în prima jumătate a lunii septembrie să îl nominalizeze pe procurorul constănţean Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Tudorel Toader a trimis decizia sa la Consiliul Superior al Magistraturii, dar Secţia pentru procurori a CSM a emis un aviz negativ cu privire la această propunere. Ministrul Justiţiei a menţionat că avizul CSM este doar unul consultativ şi că el a decis să continue procedura numirii Adinei Florea la cârma DNA şi a trimis nominalizarea către preşedintele Klaus Iohannis.

Ieri, şeful statului a hotărât să nu o numească pe Florea în fruntea procurorilor anticorupţie. Pe lângă Adina Florea, preşedintele Iohannis a respins şi nominalizările făcute de Tudorel Toader pentru alte funcţii de conducere din parchete: Florena-Esther Sters-chi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ); Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT); Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ şi Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ.

Conform comunicatului de presă emis de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a respins toate propunerile de mai sus întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004.

Potrivit articolului 48, alineatul 10, din legea nr. 303/2004, modificată şi publicată în Monitorul Oficial pe 15 octombrie 2018, "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere magistraţii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori magistraţii care au interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege".

Alineatul 12 al aceluiaşi articol stipulează că "înainte de numirea în func-ţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă magistratul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea."

Referitor la decizia preşedintelui, ministrul de resort a spus că îl surprinde faptul că şeful statului "a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede".

În urma deciziei preşedintelui Klaus Iohannis, Tudorel Toader are două opţiuni: să demareze imediat cea de-a treia procedură de selecţie a candidaţilor pentru şefia DNA sau (şi, eventual, în paralel) să sesizeze, prin intermediul guvernului, Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb