Kovesi, vizată de trei acţiuni disciplinare

M.D.
Anticorupţie / 6 iunie 2018

Laura Codruţa Koveşi

Laura Codruţa Koveşi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este chemată, astăzi, la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce, în luna aprilie, Inspecţia Judiciară a declanşat două acţiuni disciplinare împotriva sa, legate de refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi de desemnarea consilierului judecător, Dana Tiţian, să facă verificări la două servicii teritoriale. În total, Kovesi este vizată de trei acţiuni disciplinare.

Şedinţa Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM este programată de la ora 10.00.

Obiectul cauzei se referă la articolul 99, litera g - refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi litera m - nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

În 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, urmând ca CSM să decidă în ce fel va răspunde aceasta.

În 18 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, după ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Inspectorii spun că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

De asemenea, procurorului şef al DNA i se impută că "a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor".

Şefei DNA i se impută şi faptul că, "prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla într-o vădită stare de incompatibilitate", ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se referă la atribuţiile procurorului şef şi prevede că acesta "urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei".

În acest caz, Laura Codruţa Kovesi şi Marius Iacob s-au prezentat la Secţia pentru procurori a CSM în 21 martie şi în 9 mai., când a fost stabilit un nou termen pentru 27 mai.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dacă îmi amintesc bine exista decizie CCR ( chiar si referendum ) pentru parlament cu maxim 300 de aleși . Câți ani au trecut de atunci ?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb