KPMG Restructuring, desemnată administrator judiciar la insolvenţa Mediafax Group

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 17 decembrie 2014

Procedura generală de insolvenţă a fost deschisă faţă de Mediafax Group (deţinut de Adrian Sârbu), în urma deciziei de ieri a Tribunalului Bucureşti, administrator judiciar provizoriu fiind desemnat KPMG Restructuring SPRL, care va primi o remuneraţie provizorie de 5.000 lei din averea grupului de presă.

La 30 martie 2015, magistraţii vor analiza stadiul continuării procedurii.

Sentinţa tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 7 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Cererea proprie a Mediafax Group de intrare în insolvenţă a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe 27 noiembrie. Două zile mai devreme, fusese desfiinţat, de către instanţă, sechestrul asigurător pus de ANAF pe sumele datorate de clienţii grupului Mediafax către această companie.

Tribunalul Capitalei a dispus ieri conexarea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei Mediafax Group formulată de către creditorul Retail Europe Consult SRL, cauză în care a fost ataşată şi cererea similară formulată de creditorul Computer Games Online SRL. "Cererile creditorilor vor fi considerate cereri de declarare a creanţelor şi vor fi analizate ca atare de către administratorul judiciar", precizează tribunalul.

Mediafax Group reuneşte operaţiunile mediatice controlate în ţara noastră de Adrian Sârbu (fostul şef al Pro TV). Printre acestea, se numără: site-ul Gândul.info, agenţia Mediafax, Ziarul Financiar, Business Magazin etc. Conform datelor trimise Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în 2013, grupul a înregistrat o cifră de afaceri netă de 77,4 milioane de lei, pierderi de 11,78 milioane de lei, datorii de 68,37 milioane de lei, compania având un număr mediu de 263 de angajaţi.

O poziţie oficială a grupului Mediafax a fost dată publicităţii vinerea trecută, la o zi după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) dispusese efectuarea unor percheziţii domiciliare şi la firmele lui Adrian Sârbu, în dosarul de evaziune fiscală în care este urmărit penal, printre alţii, fostul director general al Mediafax Group, Orlando Nicoară. "De la declanşarea crizei economice în România, Mediafax Group, una dintre puţinele instituţii media independente faţă de politic, a fost obligată, ca şi alte organizaţii similare, să îşi reducă drastic numărul de angajaţi, compensaţiile, doar pentru a se menţine în operare şi a-şi îndeplini misiunea de informare obiectivă şi de promovare a libertăţii de opinie", arată un comunicat al companiei, care adaugă că, pentru a-şi proteja activitatea, a fost obligat să aleagă calea insolvenţei temporare.

"În această perioadă, vom continua să tratăm relaţiile cu furnizorii în spiritul bunei credinţe pentru a ne lichida debitele acumulate în ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifraudă şi mai apoi de procurori", asigură grupul mediatic.

Tot vineri, PICCJ a anunţat începerea acţiunii penale împotriva SC Mediafax Group SA şi a patru persoane aflate în stare de reţinere. Conform Parchetului, grupul de presă este acuzat de spălare de bani, iar cele patru persoane sunt: Daniela Cozac (acuzată de complicitate la evaziune fiscală), Roxana Dorina Grigoruţă (învinuită de evaziune fiscală şi spălare de bani), Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş, ambii suspectaţi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

La finele săptămânii trecute, au fost arestaţi preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, Roxana Grigoruţă, Sorin Dinu şi Dragoş Chiş.

Procurorii susţin că, în contextul unei eşalonări la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei, acordată în 23 aprilie 2013, Mediafax Group, reprezentanţi ai societăţii, precum şi persoane din diverse cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi "au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi-fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit".

Conform PICCJ, compania era astfel protejată, "responsabilitatea plăţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, proceduri inutile, deoarece nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate".

Comunicatul Parchetului ICCJ notează că nu reprezentanţii de drept, ci Grigoruţă, Dinu şi Cozac (persoane cu funcţii de conducere în Mediafax Group) dispuneau plăţile către colaboratorii societăţilor respective, aceştia fiind deja angajaţi cu contract individual de muncă la Mediafax Group sau la alte societăţi din grup.

Mediafax Group a precizat, vinerea trecută, că îşi va promova în justiţie punctul de vedere diferit de cel al procurorilor şi inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.

Magistraţii au fixat data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor la 2 martie 2015, precum şi următoarele termene-limită:

- pentru depunerea, de către creditori, a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii: 10 zile de la notificare, precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor, care nu va depăşi 5 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora;

- pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului: 2 februarie 2015;

- pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar de creanţe: 23 februarie 2015;

- pentru definitivarea tabelului creanţelor: 23 martie 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb