KPMG: "Sistemul de remunerare a conducătorilor companiilor listate" la a treia ediţie

A.B.
Piaţa de Capital / 19 decembrie 2024

KPMG: "Sistemul de remunerare a conducătorilor companiilor listate" la a treia ediţie

KPMG transmite că mai bine de jumătate (39 din 67) dintre companiile analizate de în cel mai recent studiu - "Sistemul de remunerare - Remunerarea conducătorilor din cadrul companiilor listate", oferă o formă de remuneraţie variabilă pentru directorii executivi, în uşoară creştere faţă de anii anteriori, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Conform comunicatului, remuneraţia variabilă joacă un rol esenţial, contribuind atât la motivarea, cât şi la stimularea performanţei directorilor executivi, în vederea atingerii obiectivelor strategice ale organizaţiei. De asemenea, studiul mai arată că salariile conducătorilor din companiile listate la Bursă au urcat la un nou nivel în 2023, cu o creştere de 26% la vârful remuneraţiei CEO, faţă de 2022. Spre deosebire de anii precedenţi, cel mai mare salariu, atât pentru CEO, cât şi pentru CFO, este acordat într-o companie din indicele BET (cele mai tranzacţionate companii la Bursă).

2024 a fost al treilea an în care companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut obligaţia de a publica detalii în legătură cu remuneraţiile conducătorilor. Studiul KPMG a vizat o analiză a pachetelor acordate de companiile listate membrilor consiliilor de administraţie, precum şi directorilor executivi, în cazul sistemului unitar de administrare, respectiv membrilor consiliilor de supraveghere, precum şi directoratului, în cazul sistemului dualist de administrare, analizând toate componentele pachetului de remunerare conform rapoartelor publicate în anul 2024, pentru remuneraţia acordată în 2023.

Studiul a constatat că salariul (remuneraţia fixă) la nivel de CEO din companiile analizate s-a situat între 48.000 RON şi 3.138.366 RON anual. Dacă suma minimă acordată unui CEO este similară celei de anul trecut, cea maximă a crescut cu aproximativ 26%. De notat că, în cazul remuneraţiei maxime oferite CEO-ului, companiile care au acordat-o în cei doi ani de analiză sunt diferite.

Aceleaşi tendinţe de creştere le întâlnim şi la salariile primite de directorii financiari (CFO), unde se observă o majorare a limitei superioare a remuneraţiei fixe - 1.863.535 RON, în timp ce limita inferioară a scăzut - 41. 297 RON. Pe de altă parte, dintre cei 13 directori financiari ai companiilor BET analizaţi, 9 se situează în prima jumătate a clasamentului.

În general, salariul primit de către directorii executivi este corelat cu dimensiunea companiei (remuneraţia creşte odată cu mărimea ei), însă doar ca tendinţă, nu şi ca regulă, existând abateri şi situaţii excepţionale. Companiile parte din BET - cele mai tranzacţionate companii de la Bursă, care au făcut parte din analiza KPMG, plătesc, în general, o remuneraţie proporţională cu dimensiunea companiei.

Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală, Head of People Services, KPMG în România, afirmă: "Comparativ cu anii anteriori, se înregistreză o uşoară creştere a numărului companiilor care oferă remuneraţie variabilă, peste jumătate incluzând această componentă în pachetul de remunerare, ceea ce este un semn pozitiv, dar există încă loc pentru îmbunătăţire. Introducerea unei componente variabile in pachetele de remunerare a executivilor, bine corelată cu indicatori de performanţă, ar putea contribui la crearea unor sisteme mai echilibrate şi eficiente. Aceasta ar permite corelarea recompenselor cu performanta individuala si a companiei, stimulând astfel eforturi concentrate pe atingerea obiectivelor strategice."

Planurile de stimulente pe termen lung (LTIP) reprezintă un instrument important pentru alinierea intereselor managementului cu cele ale acţionarilor, oferind de asemenea beneficii semnificative, prin stimularea performanţei şi promovarea unei dezvoltări sustenabile a companiilor. Deşi se observă o tendinţă de creştere a implementării acestor scheme, numărul companiilor care le adoptă rămâne modest, ceea ce subliniază oportunitatea încă insuficient valorificată de a utiliza aceste instrumente pentru a consolida performanţa organizaţională.

Cu toate că ESG (Environmental, Social, and Governance) este recunoscut ca un standard esenţial pentru evaluarea performanţei corporative şi este integrat pe scară largă în strategiile globale, studiul KPMG relevă că integrarea ESG în politicile de remunerare ale companiilor listate la BVB rămâne limitată. Doar 18 companii (din 71) menţionează aspecte legate de ESG în politicile lor de remunerare, evidenţiind necesitatea unei integrări mai ample pentru a alinia mai eficient obiectivele de sustenabilitate şi responsabilitate corporativă.

În privinţa conducătorilor neexecutivi, ponderea companiilor care acordă remuneraţii variabile a scăzut de la 30% la 25%. Or, conform bunelor practici, structura de remunerare pentru această categorie de conducători ar trebui să excludă componentele variabile, asigurând astfel independenţa şi obiectivitatea în procesul decizional şi prevenind potenţiale conflicte de interese. Totuşi, fiecare companie îşi ajustează politica de remunerare în funcţie de specificul şi nevoile proprii.

Studiul oferă o analiză detaliată şi practică a tendinţelor în remunerarea conducătorilor companiilor listate, constituind un reper important în definirea strategiilor de remunerare. Este esenţial, însă, ca aceste informaţii să fie integrate cu o analiză specifică industriei şi contextului individual al fiecărei organizaţii pentru luarea unor decizii optime.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SOP-urile nu sunt corelate cu performanta companiilor si nu aduc nici un castig actionarilor ei.

    Directorii si administratorii le primesc gratis pe banii companiei care le rascumpara din piata si dupa aceea tot acei directori si administratori le varsa in piata in capul altor investitori.

    Asta inseamna o forma mascata de a scoate banii din companie de catre directori si administratori.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb