Refuzul ţărilor europene de a ridica sancţiunile impuse Rusiei pentru invazia sa neprovocată şi nelegitimă împotriva Ucrainei demonstrează că "ele nu vor să urmeze calea păcii", a afirmat vineri Kremlinul, citat de AFP, de la care transmitem cele ce urmează.
"Dacă ţările europene nu vor să urmeze calea păcii, aceasta înseamnă că ele nu vor să urmeze calea păcii", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţei sale zilnice de presă.
El a subliniat că ridicarea sancţiunilor împotriva băncii ruse de export agricol reprezintă "o parte integrantă a acordului privind armistiţiul în Marea Neagră".
Marţi, în urma unor discuţii mediate de Washington în Arabia Saudită, Casa Albă a anunţat un acord pentru un armistiţiu în Marea Neagră, unde ostilităţile au fost semnificativ reduse în ultimele luni. Totuşi, Moscova a cerut ridicarea mai multor restricţii care afectează exporturile sale de produse agricole şi îngrăşăminte.
Reuniţi joi la Paris în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aliaţii Ucrainei au exclus ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, discutând în schimb despre înăsprirea acestora pentru a creşte presiunea asupra Moscovei şi a o determina să accepte o pace reală.
"Nu are sens să ridicăm sancţiunile până când pacea nu este cu adevărat restabilită şi, din păcate, suntem încă departe de acest moment", a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Casa Albă a anunţat marţi că Ucraina şi Rusia s-au angajat să ia "măsuri pentru aplicarea interdicţiei loviturilor asupra infrastructurilor energetice" de ambele părţi, fără a stabili o dată exactă sau condiţii clare. Între timp, cele două ţări s-au acuzat reciproc de atacuri asupra infrastructurilor energetice.
Dmitri Peskov a susţinut vineri că atacurile ucrainene "continuă zilnic" şi a sugerat că unităţi ale armatei ucrainene "nu ascultă ordinele autorităţilor" privind încetarea loviturilor. De asemenea, el a afirmat că, "pentru moment", Rusia respectă acest angajament, declaraţie dezminţită însă de Ucraina.
"Rusia îşi rezervă dreptul de a nu respecta acest moratoriu dacă regimul de la Kiev nu îl respectă", a avertizat Peskov, în condiţiile în care Moscova a continuat bombardamentele asupra obiectivelor civile din Ucraina.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reafirmat vineri, pentru postul de televiziune francez LCI, că Uniunea Europeană nu va ridica sancţiunile împotriva Rusiei până când aceasta nu va pune capăt războiului din Ucraina, potrivit sursei citate.
"Sancţiunile sunt foarte importante, au efecte asupra economiei ruse şi constituie o pârghie puternică. Prin urmare, vor rămâne în vigoare până când o pace justă se va instala în Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen.
Ea a subliniat că Ucraina este cea care va decide ce înseamnă o pace justă şi durabilă pentru ea, avertizând că "Putin nu se va opri decât dacă este descurajat de o postură militară puternică".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 09:18)
Rușnacil nu s-au prins că negociază cu Trump?
UE n-are nicio relevanță la fel ca sancțiunile. :
Raptul sovietic va fi plătit.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 09:37)
Asta-i clar! Ce nu e clar este cine îl plătește?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 09:40)
Rusia.