Kurzii din Siria au reluat livrările de petrol spre zonele guvernamentale, o premieră de la căderea lui Bashar al-Assad, a declarat sâmbătă un oficial guvernamental, citat de AFP.
Înainte de înlăturarea lui Assad pe 8 decembrie, administraţia kurdă transporta petrol spre zonele guvernamentale, dar aceste livrări au fost întrerupte de atunci, a precizat acest responsabil din Ministerul Petrolului, Ahmed Suleiman.
"Contractele dintre cele două părţi au fost reajustate pentru a răspunde mai bine intereselor poporului sirian, iar exporturile au fost reluate în urmă cu câteva zile", a declarat el.
Suleiman a adăugat că "contractele încheiate sub guvernul Assad au fost foarte dezavantajoase", fără alte precizări.
Acordul prevede livrarea zilnică a 150.000 de barili de petrol şi a unui milion de metri cubi de gaz, potrivit aceleaşi surse.
Solicitaţi de AFP, responsabilii administraţiei kurde nu au făcut comentarii.
Autorităţile kurde siriene deţin sub control o mare parte din nord-estul ţării, bogat în petrol, unde se bucură de autonomie de facto de la începutul conflictului în 2011.
Noii lideri sirieni, apropiaţi de Ankara, au îndemnat toate grupurile armate, printre care Forţele Democratice Siriene (FDS), aripa militară a administraţiei kurde, să depună armele, respingând orice formă de autonomie kurdă.
În noiembrie, forţe susţinute de Turcia au lansat o ofensivă împotriva zonelor controlate de FDS în nordul Siriei. Luptele continuă.
FDS, sprijinite de Statele Unite, au condus ofensiva care a doborât ultimele bastioane ale grupării jihadiste Stat Islamic în 2019.
Turcia acuză Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), principala componentă a FDS, că sunt afiliate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept organizaţie teroristă de Ankara şi angajat într-o insurecţie împotriva statului turc de aproape 40 de ani.
Opinia Cititorului