LA CEREREA FOSTULUI SENATOR VALER MARIAN  Fraudarea alegerilor din 2009 a fost deja cercetată de procurori, în trei dosare

EDUARD OVIDIU OHANESIAN
Ziarul BURSA #Politică / 8 mai 2017

Fraudarea alegerilor din 2009 a fost deja cercetată de procurori, în trei dosare

Valer Marian i-a acuzat pe generalul Marcel Opriş şi pe STS că s-au implicat în câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu, prin operaţiunea "Taurul"

Magistraţii au clasat dosarele

Valer Marian, în interpelare: "STS a avut inclusiv «spioni» de alarmă care au semnalat vizual şi acustic depăşirea în procente a unuia sau altuia dintre candidaţi"

Redacţia ziarului "BURSA" a intrat în posesia unor documente care dovedesc faptul că procurorii au mai cercetat presupusa fraudare a alegerilor din 2009 în cel puţin trei dosare instrumentate de DNA şi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Militară Bucureşti. În dosarele 263/P/2012, 20/P/2014 şi 77/P/2011, şeful STS, Marcel Opriş a fost cercetat pentru fapte de corupţie şi pentru implicarea instituţiei pe care o conduce în evenimentul electoral din decembrie 2009, dosarele fiind, ulterior, clasate.

Parchetul General a anunţat, recent, ca urmare a dezvăluirilor jurnalistului Dan Andronic, deschiderea unui dosar despre alegerile prezidenţiale din 2009, în care se vor face cercetări pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale. Printre altele, Andronic scria că, în noaptea turului doi al alegerilor din 2009, a avut o întâlnire cu Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, acasă la Gabriel Oprea. Jurnalistul şi-a amintit că procurorul general de atunci Kovesi şi fostul prim-adjunct al SRI erau "extrem de preocupaţi de victoria lui Băsescu".

Fraudarea alegerilor din 2009 a mai fost cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, la solicitarea fostului senator Valer Marian.

În acest sens au fost constituite mai multe dosare în care şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, a fost cercetat pentru fapte de corupţie şi pentru implicarea instituţiei pe care o conduce în procesul electoral în favoarea lui Traian Băsescu.

Imediat după alegerile prezidenţiale din 2009, în presa locală din Satu Mare şi în mass-media centrală au apărut o serie de articole acuzatoare la adresa generalului Opriş. Acesta era suspectat că ar fi ordonat unor subalterni din cadrul STS să ajute Partidul Democrat Liberal la numărătoarea voturilor, apoi, în ziua votului, STS ar fi transmis sms-uri, prin reţelele de telefonie mobilă prin care Traian Băsescu era dat câştigător.

Iată ce declara fostul senator de Satu Mare, Valer Marian: "În săptămâna care a urmat turului doi din 2009 am primit de la angajaţi ai STS Satu Mare informaţii conform cărora în data de 6 decembrie 2009, începând cu orele 13.40, moment în care candidatul PSD, Mircea Geoană, îl depăşea cu mai mult de 5 procente pe preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, ar fi fost pus în aplicare un plan de rezervă la ordinul generalului Marcel Opriş, directorul STS, şi sub coordonarea vicepreşedintelui PDL Adrian Videanu. Concret, conform surselor, STS Satu Mare a avut o derivaţie secretă prin schema STS conectată la un server din sediul central al PDL din Aleea Modrogan, având numele de cod «Taurul». Toate judeţele ar fi avut derivaţie din reţeaua principală, mai puţin municipiul Bucureşti. În noaptea de 6 spre 7 decembrie, la ora 3.15, toate derivaţiile au fost dezfectate sub directa supraveghere a generalului Opriş, fiecare judeţ decuplându-se pe rând după ce s-au închis şi cheile pe datele finale. Despre acest fapt ar fi ştiut doar şefii judeţeni ai STS şi cadrele tehnice folosite, respectiv doi subofiţeri care au realizat conexiunile. Toate conexiunile ar fi fost operaţionale începând cu data de 6 decembrie 2009, orele 1.30. Toate datele ar fi fost transmise electronic simultan cu cele oficiale, STS având inclusiv "spioni" de alarmă care au semnalat vizual şi acustic depăşirea în procente a unuia sau altuia dintre candidaţi".

Dosare penale plimbate sau în nelucrare

În baza informaţiilor primite, politicianul sătmărean a adresat şefului STS mai multe interpelări, declaraţii politice şi de presă (interpelarea din şedinţa Senatului din 22.03.2010, declaraţia de presă din 25.01.2012 etc). Generalul Opriş nu a răspuns demersurilor legale prin care senatorul Marian a reiterat implicarea ilegală a serviciului pe care îl conduce în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 şi atrăgea atenţia asupra problemelor de integritate ale şefului STS, pentru care trebuie să se sesizeze ANI şi DNA.

În data 18.05.2012 senatorul Valer Marian a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, solicitând efectuarea de cercetări faţă de generalul Marcel Opriş pentru faptele semnalate în aceasta. Urmare a acestei sesizări la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a fost înregistrat, la data de 06.08.2102, dosarul penal nr. 263/P/2012.

După un an şi jumătate, în care a stat în nelucrare, dosarul a fost declinat Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din DNA, unde a fost înregistrat sub nr. 20/P/2014, în care a fost începută urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu respectiv complicitate la abuz în serviciu, în condiţiile în care funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a mai zăcut un an şi jumătate la DNA, fiind emisă o soluţie în cauză, respectiv o ordonanţă de clasare şi declinarea competenţei, de abia în data de 23.07 2015. Prin ordonanţa semnată de procurorul militar locotenent-colonel magistrat Mihai Gheorghe s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, cu motivarea că faptele nu există.

Opriş, cercetat şi de Parchetul Curţii Militare de Apel

Magistraţii au dispus, în 2015, disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, pentru continuarea cercetărilor faţă de generalul Marcel Opriş sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, dar şi referitor la implicarea STS în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009. Având în vedere că tergiversarea şi muşamalizarea cauzei erau evidente, senatorul Marian a formulat plângere împotriva soluţiei DNA, care i-a fost însă respinsă ca neîntemeiată de procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate faptelor de corupţie, Dumitru Silviu Paul, printr-o ordonanţă emisă în data de 27.08.2015. Şi plângerea formulată împotriva acestei ordonanţe a fost respinsă ca inadmisibilă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, printr-o hotărâre pronunţată în data de 08.10.2015.

Ulterior, dosarul cauzei a fost transmis Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, unde a fost înregistrat sub nr. 77/P/2015. În cursul lunii ianuarie 2016 procurorii militari de la această unitate de parchet au demarat cercetări referitor la şeful STS, generalul Marcel Opriş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese şi al implicării STS în alegerile prezidenţiale din 2009.

În căutare de probe, după şapte ani de tergiversare

Fostul senator a înaintat plângeri repetate împotriva soluţiei către procurorul şef al DNA, şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost respinse pe rând, cu motivarea hilară că Marian nu era îndrituit să atace soluţia în calitate de denunţător, întrucât nu i-au fost afectate interesele personale. Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti a declanşat cercetări în primăvara anului 2016, când am fost audiat, dar după circa un an a emis soluţie de clasare din lipsă de probe cu privire la o posibilă implicare nelegală a directorului STS în procesul electoral din 2009. După şapte ani de tergiversare a dosarelor era dificil să administrezi probe concludente în acest sens.

După numirea în fruntea STS, generalul Marcel Opriş a beneficiat de de trei avansări în grad: general-maior (cu două stele), printr-un decret prezidenţial din 23 decembrie 2006, general-locotenent (cu trei stele), printr-un decret prezidenţial din 1 decembrie 2008 şi general cu patru stele, printr-un decret prezidenţial din 30 noiembrie 2011. Băsescu l-a avansat în grad de trei ori în doar şase ani. În 18 decembrie 2010, Băsescu l-a decorat pe generalul Opriş cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de ofiţer, pentru "rezultatele remarcabile obţinute în organizarea şi coordonarea STS".

Fostul senator Valer Marian afirma: "Prin legea bugetului de stat pe anul 2010, STS a beneficiat de cea mai mare majorare de buget, cu circa 40% faţă de anul precedent, alocându-i-se suma de 466,5 milioane de lei (113,8 milioane euro). STS a avut astfel în 2010 cea mai spectaculoasă creştere a bugetului în rândul serviciilor secrete, depăşind de două ori bugetul Ministerului Comunicaţiilor".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Astai Romania,,,,o tara de tradatori si hoti.

    reapare din cand in cand la ziar, mai cu seama cand sunt teme controversate de citit in Bursa.

    1. Mai Obama in cerul gurii,ai citit articolul?Esti de la radio romania?Am citit ca de acolo se baga unii in saema,au nu au treaba.Mercenarule!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb