LA CEREREA PRIMULUI MINISTRU Despăgubirile, supravegheate de un comitet interministerial

A.C.
Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2013

Anul viitor, bugetul pentru despăgubiri, înjumătăţit faţă de 2013

La numai o zi de la demascarea a cazului cesionarului din Cluj care a reuşit, printr-o hotărâre judecătorească, să obţină blocarea contului Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), premierul Victor Ponta a decis să înfiinţeze un comitet interministerial pentru monitorizarea derulării procesului de despăgubire.

Decizia înfiinţării comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 21 noiembrie 2013.

Comitetul va fi alcătuit din reprezentanţi, la nivel de secretari de stat, din următoarele instituţii publice: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Cancelaria Primului-Ministru, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justiţiei, Agenţia Domeniilor Statului, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Potrivit deciziei primului ministru, comitetul se va întruni în şedinţe periodice, cel puţin o dată la două luni, astfel încât să monitorizeze, îndeaproape, procesul despăgubirilor.

Bugetul ANRP pentru 2014, mai mic cu 43% faţă de 2013

Pentru anul viitor, ANRP are un buget cu peste 43% mai mic decât cel planificat pentru acest an, ridicându-se la 263 de milioane de lei, faţă de 466 de milioane de lei în acest an.

Ca urmare a acestor schimbări, şi bugetul alocat despăgubirilor civile s-a înjumătăţit, fiind alocate 248 de milioane de lei în 2014, faţă de 454 de milioane de lei în acest an.

Din ianuarie 2014, proprietarii care au deţinut terenuri în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord sau Ţinutul Herţa ar trebui să primească despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în baza legii 290/2003 şi legii 9/1998.

Potrivit estimărilor realizate de Guvern, autorităţile mai trebuie să returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Legea despăgubirilor foştilor proprietari prevede un sistem de compensare pe bază de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat deţinătorului de drept. Proprietarii îşi pot valorifica punctele primite prin cumpărarea la licitaţie a unor imobile din fondul naţional. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în tranşe anuale de câte 14% (ultima tranşă fiind de 16%).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb