Acţionarii Şantierului Naval Orşova (SNO) sunt convocaţi la o adunare ordinară şi una extraordinară la data de 2 octombrie, cu mai multe puncte pe ordinea de zi, între care operarea unor modificări ale Actului Constitutiv al societăţii, precum şi alegerea membrilor Consiliului de Administraţie pentru un mandat de doi ani, se arată într-un raport al companiei postat ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Actualul Consiliu, ce fusese ales de acţionarii Şantierului Naval Orşova în data de 18 aprilie 2019, pentru o perioadă de patru ani, este format din preşedintele Mihai Fercală şi membrii Floriean Firu, Lucian Ionescu, Ioan Marius Pantea şi Tudor Ciurezu.
Convocarea vine la solicitarea SIF Transilvania (SIF3), ce deţine aproape 50% din Şantierul Naval Orşaova şi care, sub noua conducere executivă a lui Marius Moldovan, a început să schimbe Consiliile de Administraţie ale societăţilor din portofoliu, ce fuseseră alese în timpul în care SIF-ul din Braşov era condus de Mihai Fercală.
De pildă, recent, SIF Transilvania ca acţionar majoritar al Aro Palace Braşov şi THR Marea Neagră l-a desemant pe Constantin Frăţilă ca preşedinte al Consiliilor celor două societăţi, voturile SIF-ului fiind exercitate ca urmare a hotărârii Directoratului, condus de Marius Moldovan.
Dar Constantin Frăţilă este membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, calitate din care a participat la desemnarea componenţei actualului Directorat condus de Moldovan. Practic Frăţilă l-a numit director pe Marius Moldovan şi îi supraveghează activitatea în conducerea SIF Transilvania, iar Moldovan l-a numit pe Frăţilă în conducerea a două companii importante din portofoliul SIF3 şi îi supraveghează activitatea.
Acum, rămâne de văzut care va fi structura board-ului Şantierului Naval Orşova şi cine va fi preşedinte, după adunările de la începutul lunii octombrie.
Pe lângă SIF Transilvania, în acţionariatul companiei ce construieşte şi repară nave se mai găsesc SIF Oltenia cu 28,02% şi SIF Muntenia cu 13,17%.
Data de referinţă, cea care defineşte acţionarii ce pot participa la adunări, este 17 septembrie.
Pentru primele şase luni ale acestui an, Şantierului Naval Orşova a raportat un profit net de 0,47 milioane de lei, cu 74% mai mic decât cel de la jumătatea anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale s-au diminuat cu 16,17%, la 22,4 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Raportat la preţul de ieri de la ora 12:30 a acţiunilor SNO, de 3,26 lei, valoarea de piaţă a companiei din Orşaova era de circa 37,24 milioane lei.