LA NOI ŞI ÎN EUROPA Preţurile industriale anunţă accelerarea inflaţiei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2018

Preţurile industriale anunţă accelerarea inflaţiei
Călin Rechea

Creşterea presiunilor inflaţioniste dintr-o economie se manifestă iniţial la nivelul producătorilor. În funcţie de sectorul industrial în care activează şi de poziţia lor competitivă, producătorii sunt nevoiţi să le transmită, cu o întârziere mai mare sau mai mică, către consumatorul final.

Ultimele date publicate de INS, pentru luna iunie 2018, arată că rata anuală de creştere a preţurilor industriale s-a accelerat până la 6,1%, de la 5,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6% (vezi graficul).

Creşterea din iunie 2018 este cea mai mare din octombrie 2012 până în prezent, iar corelaţia dintre creşterea anuală a preţurilor industriale şi a celor de consum este foarte ridicată, în special în ultimii cinci ani şi jumătate.

Preţurile producătorilor din industria prelucrătoare şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,9%, de la 5,1% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, iar preţurile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,4%, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un avans de 1,7% în luna mai 2018.

Creşterea accelerată a preţurilor industriale este un fenomen aproape generalizat în Europa, după cum arată datele birourilor naţionale de statistică şi de la Eurostat.

Dacă în ceea ce priveşte inflaţia la nivelul consumatorilor România ocupă de luni bune primul loc din Europa, în clasamentul celor mai mari creşteri ale preţurilor producătorilor indus­triali din UE ţara noastră se află doar pe locul al optulea.

Astfel, preţurile industriale din Suedia au crescut cu o rată anuală de 8% în iunie 2018, cele din Grecia cu 8,2%, în timp ce preţurile industriale din Spania şi Italia au crescut cu rate anuale de 4,1%, respectiv 2,9%, conform datelor de la birourile naţionale de statistică.

Inclusiv în Elveţia, preţurile indus­triale continuă să crească peste aşteptări, cu o rată anuală de 3,5% în iunie 2018, după un avans anual de 3,2% în luna precedentă.

În aproape toate economiile din Europa Centrală şi de Est, preţurile industriale au crescut cu rate anuale de peste 4%, cu excepţia Croaţiei (+3,4%), Cehiei (+2,9%) şi Sloveniei (+2,1%).

Preţurile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au înregistrat, în majoritatea cazurilor, cele mai mari creşteri. În Suedia avansul anual a fost de 17,9%, în Spania de 5,8%, în Italia de 4,7%, în timp ce preţurile energiei din Grecia au scăzut cu o rată anuală de 0,5%.

Conform datelor de la Eurostat, preţurile producătorilor industriali din zona euro au crescut peste aşteptări şi în iunie 2018, cu o rată anuală de 3,6%, după un avans de 3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%, iar preţurile industriale din UE şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,4%, de la 3,7% în luna anterioară.

Fenomenul creşterii accelerate a preţurilor producătorilor industriali este prezent şi peste Ocean. În SUA, creşterea anuală a fost de 3,3% în iunie 2018, cea mai mare creştere din ultimii şase ani şi jumătate, iar în Canada creşterea anuală s-a accelerat până la 5,1%, de la 3,4% în luna mai 2018, pe fondul unei creşteri anuale de 20,1% a preţurilor materiilor prime.

Poate că acum este altfel, iar presiunile inflaţioniste de la nivelul producătorilor se vor tempera în următoarea perioadă şi nu vor conduce la accelerarea creşterii preţurilor de consum.

Dar este oare prudent să pornim de la această ipoteză când ne planificăm bugetele de familie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb