LA NOUĂ LUNI Provizioanele BCR depăşesc nivelul total din 2011

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2012

Provizioanele BCR depăşesc nivelul total din 2011

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, o pierdere netă de 762,5 milioane lei (172,1 milioane euro), în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a avut un profit net de 67,6 milioane lei (16,1 milioane euro), potrivit unui comunicat al băncii.

Rezultatul a venit ca urmare a nivelului ridicat al provizioanelor, care a depăşit nivelul total din 2011. Astfel, cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri a totalizat, în primele nouă luni ale anului, 2,63 miliarde lei (594,7 milioane euro), în creştere cu 64% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 25% peste nivelul înregistrat în întregul an 2011. Costurile nete cu provizioanele de risc pentru împrumuturi şi plăţi în avans au s-au ridicat, anul trecut, la 2,1 miliarde de lei (508 milioane de euro).

Reprezentanţii băncii au precizat că rezultatul reflectă impactul performanţei scăzute a economiei ro-mâ-neşti asupra companiilor şi a sectorului imobiliar.

Evoluţia provizioanelor a condus la o creştere a ratei de acoperire a creditelor neperformante la 57,2%, la sfârşitul lunii septembrie, comparativ cu 50,6%, la finele anului 2011. Rata de acoperire a creditelor neperformante, inclusiv garanţiile colaterale, s-a menţinut la 109,9%, la 30 septembrie, în pofida unei reevaluări a garanţiilor colaterale.

La sfârşitul lunii septembrie, rata creditelor neperformante s-a situat la 25,8% din portofoliul total de credite.

Tomas Spurny, CEO Banca Comercială Română (BCR), a precizat că trimestrul al treilea este primul trimestru în care performanţa băncii s-a îmbunătăţit, ceea ce arată angajamentul managementului de a readuce grupul BCR pe profit, se arată în comunicatul băncii.

Declaraţiile domniei sale vin în contextul în care superiorii de la Viena au cerut noului board al BCR să implementeze un proces de transformare a băncii, care să aibă ca rezultat obţinerea de profit în 2013.

Tomas Spurny a precizat: "Grupul BCR livrează primul său trimestru în care performanţa operaţională s-a îmbunătăţit. Această realizare pre-zintă şi subliniază angajamentul nos-tru de a readuce pe profit Grupul BCR în următorii ani. Pe lângă îmbunătăţirea bazei noastre de costuri, Grupul BCR se va concentra pe urmărirea sistematică a îmbunătăţirii capacităţilor noastre comerciale, a excelenţei operaţionale şi a calităţii activelor. Aceste măsuri dedicate vor livra rezultate durabile".

Profitul operaţional al grupului BCR a fost, în perioada ianuarie - septembrie din acest an, de 1,82 miliarde lei (411,6 milioane euro), în scădere cu 3,5%, faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Această evoluţie s-a datorat în special reducerii costurilor şi rezultatului net din tranzacţionare îmbunătăţit, la care se adaugă o creştere a venitului net din comisioane, acestea acoperind în mare măsură diminuarea venitului net din dobânzi", potrivit comunicatului.

Venitul operaţional a scăzut, în perioada analizată, cu 4,5% comparativ cu perioada similară din 2011, ajungând la trei miliarde lei (679 milioane euro). Sursa principală a descreşterii o reprezintă cererea scăzută de credite de consum, formarea continuă de credite neperformante şi presiunea concurenţială asupra marjelor, acestea afectând venitul net din dobânzi (2,13 miliarde lei, în scădere cu 10,2%, comparativ cu anul precedent).

Venitul net din comisioane a cres-cut cu 7,1%, până la 476,4 milioane lei (107,5 milioane euro).

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,6%, adăugând 393 milioane lei (88,7 milioane euro) la veniturile din primele nouă luni ale acestui an, generat în special de câştigurile din tranzacţiile valutare.

Cheltuielile operaţionale au fost reduse, în perioada analizată, cu 6,1%, până la 1,18 miliarde lei (267,4 milioane euro), faţă de perioa-da similară din 2011.

Rata capitalului de rang întâi şi doi al BCR a fost, la sfârşitul lunii septembrie, de 13,23% potrivit standardelor internaţionale de raportare financiară cu filtre prudenţiale, faţă de minimul de 10% conform cerinţelor Băncii Naţionale a României (BNR). Indicatorul de solvabilitate (Grupul BCR, IFRS) s-a situat la 17,59%.

Raportul cost-venit, pentru Grupul BCR, s-a îmbunătăţit, ajungând la 39,4%, la sfârţitul lunii septembrie, faţă de 40%, la finele perioadei similare din 2011.

Pierderea BCR din T3, cu 138% mai mare faţă de cea din T3 2011

BCR a raportat, în trimestrul al treilea, o pierdere netă de 214 milioane lei, în scădere cu 11% faţă de rezultatul din trimestrul anterior, dar mai mare cu 138% faţă de pierderea din trimestrul al treilea din 2011.

Profitabilitatea băncii a fost influenţată de creşterea provizioanelor. Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri, din trimestrul al treilea, a totalizat 875 milioane lei, mai mult cu 5,9% faţă de trimestrul al doilea, pe seama portofoliului de credite retail, în timp ce formarea creditelor neperformante aferentă companiilor şi sectorului imobiliar a încetinit.

Profitul operaţional înregistrat de BCR, în trimestrul al treilea, de 618 milioane lei, a crescut cu 3,8% faţă de trimestrul precedent, dar a scăzut cu 3,13% faţă de rezultatul din perioada similară din 2011.

"Perspectivele de creştere economică pentru al treilea trimestru 2012 se prezintă firave având în vedere că zona euro, principalul partener comercial al României, a reintrat în recesiune", potrivit comunicatului băncii.

Reprezentanţii BCR se aşteaptă ca economia să încetinească cu 0,7% în acest an, de la 2,5% în anul precedent.

În privinţa comportamentului de cumpărare al consumatorilor, oficialii băncii au precizat că acesta rămâ-ne unul foarte prudent, deoarece clienţii sunt în continuare afectaţi de contextul economic dificil, marcat de incertitudine.

Grupul BCR şi-a menţinut cota de piaţă de aproximativ 20% după activele totale, în pofida unui declin al valorii activelor de 0,5%, până la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro) faţă de începutul anului.

Volumul agregat al creditelor acordate clienţilor (înainte de provizioane, IFRS), în trimestrul al treilea, a crescut cu 3,1% faţă de începutul anului până la valoarea de 55,03 miliarde lei (12,12 miliarde euro).

Creditarea din sectorul retail a avansat în special pe seama creşterii pe segmentul ipotecar (creştere anuală cu 1,8 puncte procentuale a cotei de piaţă până la 25,4%). Cota de piaţă a BCR pentru creditare (în general) s-a menţinut la peste 21% la sfârşitul lunii septembrie din acest an, în timp ce cota de piaţă pentru creditele imobiliare în euro s-a situat la aproximativ 30% (creştere cu 1,1 puncte procentuale de la începutul anului).

Pe segmentul depozitelor atât în lei, cât şi în valută, BCR are o cotă de piaţă de 19,2%.

Gernot Mittendorfer, Erste: BCR se va concentra pe reducerea creditelor garantate neperformante

BCR se va concentra, în trimestrul al patrulea, pe reducerea creditelor garantate neperformante acordate persoanelor fizice, strategie care va continua şi anul viitor, a declarat, ieri, Gernot Mittendorfer, membru în board-ul Erste Group, la prezentarea rezultatelor trimestriale ale grupului.

"În prezent, BCR vinde, în medie la licitaţie, 100 de apartamente sau alte proprietăţi imobiliare pe lună şi intenţionează să se concentreze pe această operaţiune şi să o accelereze anul viitor, pentru ca aceste vânzări să crească şi să ajungă la un nivel constant".

Domnia sa a arătat că BCR a vândut, în trimestrul al treilea, credite neperformante negarantate de opt milioane de euro, nivel foarte scăzut, întrucât nu au reprezentat obiectivul băncii.

Oficialul Erste a precizat: "BCR a luat măsuri în cazul creditelor neperformante negarantate ale persoanelor fizice în a doua parte a anului 2012 şi în primul trimestru al acestui an, astfel că acestea nu mai reprezintă o problemă care să necesite măsuri deosebite".

Pe segmentul firmelor mici şi mijlocii, Gernot Mittendorfer a arătat că BCR urmează să vândă, în următoarele săptămâni, un portofoliu de credite cu o rată ridicată de neperformanţă, urmând să obţină un mic profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb