LA UN AN DE LA LISTARE, Mobius speră la un leu

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2012

Mobius speră la un leu

Titlurile Fondul Proprietatea se tranzacţionează la un discount de 60%

La un an de la listare, acţiunile "Fondului Proprietatea" se tranzacţionează la un dis-count de 60% faţă de activul net unitar (VUAN). Cu toate acestea, Mark Mobius, preşedintele executiv "Templeton Emerging Markets Group" speră ca, pe viitor, acest discount să fie redus, ba chiar ca, într-o zi, preţul să depăşească VUAN.

Mark Mobius a declarat: "Am avut experinţa tranzacţionării cu un premium faţă de VUAN la unele fonduri închise din Rusia şi Londra. Sperăm, de ce nu, ca acest lucru să se întâmple şi în cazul Fondului Proprietatea".

Domnia sa a ţinut să sublinieze importanţa atragerii de noi investitori. În acest sens, Mobius a menţionat modificarea procedeului de vot în adunările generale, prin decizia acţionarilor din luna noiembrie. Acum, o acţiune conferă un drept de vot. Anterior, acţionarii care deţineau sub 1% din acţiuni aveau drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu. În cazul participaţiilor între 1% şi 3%, posesorii aveau un vot la două acţiuni, iar pachetele cuprinse între 3% şi 5% asigurau un singur vot la trei acţiuni. Deţinerile peste pragul de 5% din FP nu confereau niciun drept de vot.

"Noua modalitate de vot va face şi mai interesant fondul pentru investitori. Acum fondul este în mâna acţionarilor", a spus Mobius.

Domnia sa mai consideră că un alt pas important pentru dezvoltarea Fondului este menţinerea unei bune colaborări cu autorităţile.

De altfel, Grzegorz Konieczny, managerul "Fondul Proprietatea", a spus că relaţiile cu autorităţile s-au îmbunătăţit considerabil faţă de acum un an. Astfel, Konieczny speră să asistăm la listarea unora dintre cele mai importante companii pe Bursă, în acest an.

Fondul Proprietatea intenţionează să vândă o parte din acţiunile deţinute la companii de gaze naturale şi electricitate

Grzegorz Konieczny a declarat că Fondul Proprietatea vrea să vândă în acest an o parte din acţiunile deţinute la companii de gaze naturale şi electricitate: "Intenţionăm să explorăm posibilităţile de a vinde participaţii în acest an. Sunt companii din sectorul gazelor şi electricitate, distribuitori şi furnizori".

FP are în portofoliu companii din domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, precum Enel Distribuţie Muntenia, GDF Suez Energy România, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Transgaz şi Romgaz.

Administratorii Fondului nu garantează că, o dată cu listarea companiilor, valoarea FP va creşte.

Mark Mobius a declarat: "Considerăm, totuşi, că prin transparenţă şi printr-un management privat valoarea portofoliului FP va creşte".

Totodată, Grzegorz Konieczny a menţionat că termenul pentru listarea FP pe bursa din Varşovia a rămas prima jumătate a anului în curs, deşi procesul este încetinit de discuţiile avute cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pe tema legislaţiei.

Ambasadorul SUA: "Profiturile companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat ori spre buzunarele unor persoane cu relaţii influente"

Profiturile companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relaţii influente, este părere Mark Gitenstein, ambasadorul SUA.

Domnia sa consideră că, deşi este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiţii şi, în cele din urmă, pentru a genera creştere economică.

Mark Gitenstein salută cu entuziasm ofertele publice iniţiale de vânzare de acţiuni ale Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, anunţate de guvern pentru acest an, precum şi ofertele publice secundare de vânzare de acţiuni ale Petrom, Transelectrica şi Transgaz. Domnia sa a adăugat: "Guvernul ar trebui să considere aceste oferte nu doar ca fiind modalităţi de privatizare a respectivelor companii şi de umplere a conturilor statului, ci şi ca fiind modalităţi ca aceste companii să obţină capitalul ne-cesar pentru realizarea de investiţii".

Abasadorul SUA în ţara noastră consideră că orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie să demonstreze responsabilitate faţă de acţionari. "Directorii companiilor trebuie să demonstreze că prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal" a declarat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb