La un pas de al Treilea Război Mondial

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 22 octombrie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Ministrul francez al Apărării solicită ultimativ partenerilor NATO o intervenţie directă în războiul din Ucraina, prin utilizarea armelor convenţionale. Scurt pe doi. Coreea de Sud îşi anunţă intenţia de a trimite trupe în Ucraina, în contrapartidă cu militarii din Coreea de Nord, care luptă de partea forţelor Federaţiei Ruse. Mai rămâne ca şi Hamasul şi Hezbollah să intervină în războiul ucrainean de partea lui Vladimir Putin, iar forţele israeliene, de partea lui Volodimir Zelenski. Şi astfel prologul celui de-al Treilea Război Mondial va fi împachetat şi legat cu fundiţe.

Înainte de a se declanşa cel de-al Doilea Război Mondial, a existat războiul din Spania. Un război cumplit, cu numeroase atrocităţi, victime şi distrugeri de bunuri materiale care, aşa cum s-a constatat mai târziu, a fost un teren de exerciţiu, un teren de încercare pentru forţele care aveau să se confrunte mai târziu în cel mai sângeros război din istoria omenirii. De partea lui Franco s-au plasat atunci Germania şi Italia şi, împreună cu ele, voluntari din diverse state ale viitoarei axe a răului. Adversarii dictatorului Franco s-au adunat din toate colţurile lumii. E adevărat, nu s-a creat o coaliţie de state, dar în mod neoficial a participat în acest război un număr uriaş de mare de voluntari, aducându-şi cuvenitele sacrificii pentru ca spaniolii să rămână un popor liber. Însuşi Ernest Hemingway, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, a luptat pe frontul din Spania. În acele timpuri, tinerilor romantici şi curajoşi nu li spunea mercenari. După ce în Spania s-a săvârşit încălzirea, a izbucnit în toată grozăvia lui şi cel de-al Doilea Război Mondial.

Păstrând proporţiile şi raportându-ne la epocă, ţinând cont şi de tehnologiile existente, putem asista la un proces asemănător, declanşat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Deşi Putin a eşuat în războiul său programat să fie fulger, deşi nu a estimat corect reacţia Occidentului şi nici capacitatea ucrainenilor de a se apăra, deşi s-a intrat într-un război de uzură, iată că lucrurile se pot precipita în mod tragic. Dacă partenerii NATO acceptă propunerea lansată în mod insistent, mai întâi de preşedintele Macron, iar acum de ministrul Apărării din Franţa, atunci practic organizaţia declară război în mod oficial Federaţiei Ruse. Dacă şi trupele nord-coreene se vor ridica la cifra preconizată de 13.000 de militari, dacă vor veni pe câmpul de luptă de cealaltă parte a frontului şi trupe sud-coreene şi dacă în toată nebunia asta se vor mai implica de o parte şi de alta şi Iranul, Hamas, Hezbollah şi forţele israeliene, atunci vom avea servită pe tavă o altfel de Spanie.

Situaţia este însă mai complicată şi mai periculoasă decât ar putea sugera tabloul de mai sus. NATO, dacă se implică pentru a apăra Ucraina, o va face în mod obligatoriu nu numai pe teritoriul Ucrainei, nu numai în teatrul de luptă propriu-zis, ci şi pe teritoriul Federaţiei Ruse. Aplicând lovituri tuturor facilităţilor militare de care dispune Putin şi care pot fi utilizate împotriva Ucrainei. Războiul se va extinde şi asupra spaţiului aerian al Federaţiei Ruse. Dacă se implică şi alte state, pe lângă statele NATO, aşa cum de altfel vedem că se întâmplă, avem un fel de război mondial pe un teritoriu strict determinat, dar extrem de vast, care în prima etapă acoperă suprafaţa Rusiei, cel mai mare stat ca întindere din lume, şi suprafaţa Ucrainei. Iar apoi se poate extinde în toate direcţiile. Pentru că şi strategii Federaţiei Ruse pot adopta şi pune în practică aceeaşi teorie. Ruşii nu se pot apăra de NATO decât atacând pur şi simplu statele NATO. Şi se ajunge la pasul trei.

Doctrina militară a Federaţiei Ruse, modificată de două ori pe parcursul acestui război, porneşte de la teza conform căreia, dacă Federaţia Rusă este supusă unei agresiuni vitale, ea se va apăra aruncând în luptă întreg arsenalul militar de care dispune. Deci inclusiv arsenalul nuclear şi termonuclear. Tot conform doctrinei militare, statele NATO şi aliaţii lor, cum ar fi în acest caz Israelul, ca să dau un singur exemplu, vor utiliza la rândul lor întregul arsenal nuclear şi termonuclear de care dispun.

În aceste condiţii, războiul din Ucraina, deja escaladat, care riscă să genereze un război mondial, îi va oferi omenirii cu certitudine ultimul război mondial din istoria ei. La acest grad de nebunie s-a ajuns!

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Și care ar fi soluția ?

    1. "solutia finala", dar numai pt putler

      O noua cursa a inarmarolor ca in anii 70-80 care a dus ,pana la urmă, la falimentul urss...Dar occidentul avea atunci alta putere economica nu ca acuma cand depinde de china...

      Solutia este ca zeci de milioane de europeni sa iasa in strada si sa ceara americii sa ne lase in pace si sa cerem desfiintarea NATO.

      Numai asta nu, pacient Putlerica. Comisia medicală îți interzice să-ți transformi rezerva în cameră de gazare. Te lăsăm doar să o faci buncăr antiatomic:)

      Si depinde mult de poporul american care e mult mai vehement cand e vorba de proteste. Din cauza asta administratia americana a promis ca nu mai trimite trupe in razboaiele externe ( si vedem ca totusi astfel de trupe sunt in Orientul mijlociu)

      Ce penibil...ce rus micuț ești ...să ne lase NATO în pace și să ne ia Rusia în brațe că tare bine e. Nu înțeleg pentru cine scrii aceste mesaje?? Sunt rusofili pe Bursa dar nici chiar așa....ce oameni

      Iar m-a scăpat mediucl pe net.

      Solutia este ca zeci de milioane de rusi sa iasa in strada si sa ceara dictatorului criminal sa ii lase in pace ca sa poata trai liber.

    Sunt prea multi de daca .Daca si cu parca se plimbau c-o barca .....Franta deja a mai mutat o Brigada de lupta ce acum are si un sprijin al Spaniei in Romania iar NATO muta in Romania capacitati de lupta creând cea mai mare baza NATO din acesta regiune .In Nord Est Germania creează o noua forta militara adugata la cele deja existente .Scutul de la Deveselu si cel similar din Polonia si-au crescut capacitatea de lovire si asa cum ne zicea Putin ele au si putere de lovire nucleara in caz de nevoie.Ucraina ne anunta voalat ca are si capacitati nucleare in devenire ce pot fi puse in miscare intr-un interval de timp foarte scurt (probabil le are de multa vreme ).Coreea de Sud se va lupta in Ucraina direct cu trupele trimise de Coreea de nord rusilor probabil in zona Kursk nimeni neavind de gind sa dechida un nou front intre cele doua Corei .Israel anunta si el tot voalat existenta fortelor sale nucleare .Ideea cu razboiul nuclear este doar propaganda .Rusia nu poate lovi mari aglomerari urbane si nici mari aglomerari de trupe pentru ca ele nu exista .Putin nu poate lovi nuclear un oras occidental sau nici un alt oras de oriunde din lume ar insemna ca Moscova sa dispara si omenirea in integralitatea ei sa dispara .Nici un comandant de submarin nuclear nu ar executa ordinul .Ar fi ca si cum el va ramine cu submarin cu tot pe fundul oceanului nemaiavind unde andoca .Tot ceea ce poate Putin face (poate exact acelasi lucru sa il faca si Zelenski ) este sa loveasca tactic nuclear sau sa insceneze un accident nuclear in deja nelocuitele tarimuri distruse la ras de rusi in Ucraina totul spre a se separa total de Europa pentru zeci si zeci de ani .Putin nu poate apara intreg teritoriul Rusiei si nici nu poate apara fortele sale militare aflate in alte teatre de lupta .NATO stie asta si va contraataca .China lui XI nu mai zice nimic despre prietenul cel drag iar la BRICS deja Kasahstanul si Brazilia nu vor sa mai intre ca si membri .Din momentul in care Putin a oferit Germaniei posibilitatea de a se inarma fara a mai fi criticata sau renegata totul ne devine foarte clar .

    1. Haideti sa nu dam mare importanta declaratiilor unui ministru francez dintr-un guvern care sta la mila Dnei

      Le Pen . 

    habar nu ai istorie nea sorinel

    in spania s-a luptat puterea conservatoare ( sprijiniti si de germani printre altii asa e ) cu comunistii sprijiniti de rusia ( astia care cand prindeau preoti catolici, ii spanzurau) 

    dar ce sa ii ceri unui putinist 

    La Ramstein Zelenski a spus ca alternativa lor, daca nu sunt primiti in nato trebuie sa fie riposta nucleara! Si alta Zele idee care vad ca nu trece in media romaneasca :trupe ucrainene calite in lupta sa asigure granitele aliante?!? i si toti ne gandim ca raman descoperite granitele lor cu rusia, si ar implica un fel de ocupatie militara a altor state :pentru unele mai mult decat pentru altele! Aceste idei periculoase din spatele limbajului de lemn cu securitatea flancului estic, ascund noul concept geo strategic de cucerire de teritorii si influenta prin razboaie indirecte, adica prin proxies! Asta sa comentati va rog plus faptul ca aceste recente declaratii nu sunt preluate in presa din Romania (si nici chemarile la lupta pt aliatil ale lui Tilvar)

    1. aceste recente declarații sunt din limba Tiraspol.

      Plouă la Tiraspol? 

      si daca ploua ce ?

    ...

    Colac peste pupăză , veni în înmpinare și în cel mai nepotrivit moment REFERENDUMUL de INTRARE ÎN UE a REPUBLICII :::MOLOTOVA

    1. colac peste pupăză, limba românia ți-e străină. S-a oprit ploaia la Tiraspol?

    Doua tari vor fi cele mai lovite de urgie, daca se ajunge acolo; Romania si apoi Polonia.

    Razboiul nu se va extinde insa pana cand Romania si Polonia nu sunt implicate, asa cum se doreste.  

    O mare putere din U.E. are interese in aceste zone, ca si in Ucraina. Implicarea Romaniei si a Poloniei in conflict si evident, transformarea teritoriilor acestor tari in zona de razboi, distrugerea si destramarea acestor state este o adevarata solutie pentru "redobandirea de teritorii si .. spatiul vital si...  

     

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb