Producătorul de lactate şi mezeluri Lactag Costeşti (LACT) a deschis oficial şedinţa de tranzacţionare de marţi, 9 iunie 2015, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), marcându-şi, astfel, debutul pe piaţa AeRO, după transferul de pe Rasdaq.
Potrivit unui comunicat, cu ocazia debutului pe AeRO, Lactag a semnat o declaraţie cu BVB, prin care producătorul se angajează să aplice Principiile de Guvernanţă Corporativă pentru AeRO, să includă pe website-ul său o secţiune dedicată investitorilor şi orientată în mod special către investitorii de retail. Totodată, compania va participa la evenimente organizate de BVB pentru promovarea pieţei de capital şi va include în strategia de dezvoltare finanţarea prin majorarea capitalului social şi/sau emiterea de obligaţiuni corporative, prin utilizarea sistemelor tehnice ale BVB, în următorii doi ani de la listarea pe AeRO.
BVB va acorda asistenţă pentru a se conformă tuturor Principiilor de Guvernanţă Corporativă pentru AeRO şi pentru promovarea companiei în relaţia cu investitorii. Totodată, BVB le va acorda asistenţă în procesul eventual al majorării capitalului social şi/sau emisiunii de obligaţiuni.
Deschiderea oficială a şedinţei bursiere a fost urmată de prezentarea companiei, precum şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu investitorii şi jurnaliştii care au fost alături de companie cu ocazia intrării pe AeRO.
În cadrul acestei întâlniri, preşedintele şi directorul general al companiei, Adriean Asan, a spus că într-un orizont de timp de 6 - 10 luni, Lactag va anunţa o majorare de capital care să cuprindă atât conversia unor datorii, cât şi o ofertă publică de vânzare de acţiuni către investitori, urmând ca la finalul operaţiunii, principalii acţionari ai companiei să deţină aproximativ 65% din acţiuni, faţă de 98% în prezent.
"Considerăm că într-un orizont de 6 - 10 luni vom avea un prospect bine întocmit, iar pentru planul ambiţios de dezvoltare pe care îl avem, considerăm că o sumă între 3 până la 5 milioane de euro va face obiectul unei oferte", a mai afirmat Adriean Asan, care este şi unul dintre cei doi mari acţionari ai Lactag.
Compania are un capital social de 2,5 milioane lei, divizat în 1,02 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei/acţiune. Cei mai importanţi acţionari sunt preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei, Adriean Asan (49,01%), şi Robert Iriza (49,01%).
Lactag operează trei linii de business: procesarea laptelui, producţia de preparate din carne şi comercializarea prin magazine proprii. Compania deţine una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a laptelui din sudul României, iar din 2013 a intrat şi pe piaţa de mezeluri şi carne proaspătă, prin achiziţionarea unei fabrici moderne de prelucrare a cărnii. Prin reţeaua de magazine proprii, Lactag este prezentă în cele mai importante oraşe din Oltenia, Muntenia şi Bucureşti.
Compania intenţionează să îşi majoreze capacitatea de producţie a ambelor fabrici, de lactate şi de carne şi să îşi extindă reţeaua de magazine proprii de la 33 de unităţi la 80 până la sfârşitul anului 2016. Rezultatul extinderii ar trebui să fie majorarea cifrei de afaceri a companiei la 68 milioane de euro până în 2019, de la 16 milioane de euro în 2014.
Lactag a extins anul trecut la nivel naţional colaborarea cu hypermarketurile pentru produse marca proprie, precum Pouce pentru Auchan România, KLC pentru Kaufland România, Fine Life şi marca Aro pentru Metro Cash& Carry RO, sau marca Cora pentru România Hypermarche.
Casa de brokeraj BT Securities este Consultantul Autorizat care a asistat Lactag în procesul de transfer pe piaţa AeRO şi va continua să acorde asistenţă companiei pentru încă 12 luni după listare.