Lagarde acuză băncile că blochează reforma sectorului financiar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2014

Lagarde acuză băncile că blochează reforma sectorului financiar

"Industria bancară încă pune preţ pe profitul pe termen scurt în defavoarea prudenţei pe termen lung", spune directorul FMI

Progresele înregistrate în reforma sistemului financiar sunt prea lente, avertizează directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, acuzând băncile că blochează acest proces.

Prezentă la o conferinţă la Londra, Christine Lagarde a declarat ieri: "Comportamentul din industria financiară nu s-a schimbat fundamental de la momentul crizei.

Vestea proastă este că progresul înregistrat în rezolvarea problemelor din sistemul bancar este încă prea lent şi încheierea reformei este încă departe".

Lagarde consideră că industria bancară încă pune preţ pe profitul pe termen scurt în defavoarea prudenţei pe termen lung.

Potrivit oficialului FMI, băncile deţin mai mult capital în prezent decât aveau la începutul crizei financiare, când plătitorii de taxe au fost nevoiţi să sprijine acest sector.

"Reforma sistemului bancar este complexă, însă progresele în acest sens sunt împiedicate de lobby-ul agresiv al acestei industrii şi de oboseala care se instalează într-un demers atât de îndelungat", a spus Christine Lagarde, menţionând: "O mare lacună este faptul că nu a fost rezolvată problema instituţiilor financiare prea mari ca să fie lăsate să se prăbuşească (too big to fail)".

Conform estimărilor FMI, subvenţia implicită sau costurile de finanţare mai reduse de care au beneficiat băncile considerate prea mari ca să dea faliment se ridică la aproximativ 70 de miliarde dolari în SUA şi până la 300 de miliarde dolari în zona euro.

În aceste condiţii, directorul FMI le-a cerut autorităţilor de reglementare din întreaga lume să ajungă la un acord privind modul în care sunt închise marile bănci care se confruntă cu probleme.

"În acest moment există un gol în sistemul financiar şi este de competenţa statelor să ţină cont în primul rând de stabilitatea financiară mondială şi apoi de temerile lor provinciale", a afirmat Lagarde.

FMI estima recent că eliminarea completă a subvenţiilor pentru instituţiile financiare "to big to fail" ar putea fi imposibilă din cauză că guvernele nu pot anticipa totul, iar uneori salvarea unei bănci ar putea fi o soluţie mai bună pentru economie decât colapsul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb