Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ţinta de inflaţie pe termen mediu stabilită de BCE, informează Financial Times.
"Suntem foarte aproape de momentul în care putem declara că am coborât, în mod sustenabil, inflaţia la obiectivul nostru pe termen mediu de 2%. Spun asta cu unele rezerve, pentru că eu cred în continuare că ar trebui să fim atenţi la servicii. După cum ştiţi, cele mai recente date arată că inflaţia este la 2,2%. Dar în cazul serviciilor, inflaţia este încă la 3,9% şi nu se mişcă foarte mult", a spus Lagarde. În acest context, Lagarde i-a îndemnat pe factorii de decizie să urmărească traiectoria salariilor şi profiturilor companiilor în zona euro.
Christine Lagarde s-a opus ideii ca Europa să răspundă la ameninţările de majorare a tarifelor formulate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în contextul schimburilor comerciale transatlantice.
"Represaliile sunt o abordare neinspirată pentru că sunt de părere că restricţiile comerciale şi această modalitate conflictuală de abordare a problemelor comerciale sunt un element negativ pentru economia mondială, ca întreg", a afirmat Lagarde.
Similar, guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Gabriel Makhlouf, a exprimat îngrijorări cu privire la anumite elemente ale inflaţiei serviciilor din zona euro. Totuşi, el a subliniat că incertitudinile legate de perspectiva pentru 2025 persistă, din cauza acţiunilor imprevizibile ale lui Donald Trump. Makhlouf a făcut aceste afirmaţii într-un interviu pentru Financial Times, în calitate de membru al consiliului guvernatorilor BCE.
Makhlouf a adăugat că vrea în continuare o reducere treptată a dobânzilor, în locul unor reduceri semnificative. "Nu văd, pentru moment, de ce ar fi nevoie de reduceri semnificative", a spus Makhlouf, făcând aluzie la solicitările ca BCE să înceapă să reducă dobânzile cu 50 de puncte de bază.
Comentariile lui Lagarde şi ale colegilor săi din consiliul guvernatorilor BCE vin la finalul unui an în care BCE a început să relaxeze politica monetară. Economiştii se aşteaptă ca BCE să adopte încă patru reduceri ale dobânzii la depozite în 2025, după cele patru reduceri din 2024, ceea ce ar duce dobânda de referinţă în zona euro la 2% la mijlocul anului viitor, faţă de 3% în prezent.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2024, 09:39)
Oare la BCE,
nu au auzit de raportul lui Draghi,facut la cerea CE al UE,
despre situatia jalnica a economiei europene