Prima emisiune de obligaţiuni din România, lansată de Alpha Bank, a fost listată ieri pe Bursa de Valori din Luxemburg. Conform reprezentanţilor băncii, obligaţiunile urmează să fie listate şi la Bucureşti.
Introducerea în ţara noastră a instrumentelor financiare pentru finanţarea creditelor ipotecare înseamnă un moment de referinţă pentru piaţa bancară şi de capital autohtonă, subliniază reprezentanţii băncii.
Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania, ne-a declarat, aseară: "După lansarea primului împrumut destinat achiziţionării de locuinţe, Alpha Bank Romania deschide astăzi şi piaţa finanţărilor pentru împrumuturile ipotecare. Este un moment de referinţă în procesul de evoluţie a bankingului local, pe care mărturisesc că îl astept de multă vreme. Am avut privilegiul de a face parte din echipa care a început lucrul la prima lege a obligaţiunilor ipotecare. A fost un proces anevoios, ce a durat 15 ani până la materializare şi mă bucur că România intră astăzi pe harta ţărilor care au o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare, instrumente moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea instituţiilor financiare din România şi a pieţei de capital".
Alpha Bank Romania a anunţat, zilele trecute, realizarea cu succes a primei emisiuni de obligaţiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro. Obligaţiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă, sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate.
Atât investitorii instituţionali locali, cât şi cei internaţionali precum IFC şi BERD au manifestat un interes deosebit pentru această tranzacţie, a subliniat Alpha bank.
Tranzacţia a fost intermediată de banca de investiţii Barclays Bank PLC în calitate de Lead Manager şi Alpha Finance România în calitate de Co-Manager.
În 10 aprilie, Alpha Bank Romania a lansat programul de obligaţiuni ipotecare în valoare de 1 miliard de euro ("Programul"), acesta fiind primul program de astfel de obligaţiuni de la noi.
Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa, mai arată comunicatul citat.
Agenţia Moody's a acordat ratingul Baa2, categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii) pentru prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului lansat pe piaţa noastră de Alpha Bank Romania.
Ratingul obligaţiunilor ipotecare realizate cu succes este cu o treaptă peste ratingul suveran al României (Baa3), reflectând calitatea foarte bună a creditelor din portofoliul băncii, relevate prin calificativele privind depozitele pe termen lung, soliditatea financiară, riscul de contrapartidă şi cel referitor la riscul de incapacitate de plată, situat cu o treaptă peste riscul de contrapartidă, conform unui comunicat al băncii.
Un rating de tip "investment grade'' presupune un risc redus spre mediu al investiţiei în titlurile emise, ca urmare a capacităţii emitentului de a-şi plăti plăţile.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 40 de milioane de euro din totalul ofertei de 200 de milioane de euro, conform unui comunicat al băncii internaţionale.
Sergiu Oprescu ne-a vorbit despre nevoia de lansare a obligaţiunilor ipotecare pe piaţa bancară încă de la începutul anului 2016. Piaţa de capital şi băncile ar trebui să dezvolte împreună sectorul obligaţiunilor, ne-a spus, atunci, preşedintele Alpha Bank, precizând că este nevoie de consolidarea pieţei financiar-bancare din ţara noastră. "Anul acesta (n.r. 2016) se anunţă a fi unul dificil pentru piaţa de capital, care va suferi în mod evident. Cred că aceasta trebuie să vină mai aproape de sistemul bancar şi chiar şi de noi, de ARB, ca să identificăm împreună mecanisme şi oportunităţi de dezvoltare, atât a sistemului bancar, cât şi a pieţei de capital. Unul din elementele pe care le văd pentru viitorul apropiat este lansarea de obligaţiuni - ipotecare şi corporatiste", ne-a precizat domnia sa, la acea vreme.
1. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.05.2019, 10:43)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2019, 11:51)
Domnule, nu-ti mai pierde talentul in comentarii, ci inscrie-te in PSD!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Biz în data de 17.05.2019, 12:06)
dupa ce se inscriu anonimii in arebe, iar mazgalitorii aici de serviciu se duc si lucreaza unde trebuie si nu isi mai pierd timpul pe la gazete, atunci vei intelege ca pesede=penele=usere=alde=udeme re=orice alt politic, poporul nu se face nici mai destept, nici mai prost, viteazule anonim!
2. Urmeaza ...
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.05.2019, 11:33)
Urmeaza listarea la BVB pentru investitorii locali cu bani ?