LAURA CODRUŢA KOVESI, DESPRE DOSARUL "MICROSOFT:  "Nu îmi dau demisia"

A.C
Anticorupţie / 3 februarie 2018

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: Facebook)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: Facebook)

Nu îmi dau demisia de la conducerea DNA, a fost reacţia procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a explicat, în direct la Digi24, cum s-a ajuns în situaţia în care şase foşti miniştri investigaţi pentru afacerea Microsoft au scăpat de anchetă, pentru că faptele lor erau prescrise.

Procurorul-şef al DNA a declarat la Digi24 cu nu intenţionează să îşi dea demisia: "Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situaţii în care faci rechizitorii, sunt situaţii în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele şi de a strânge probe în dovedirea vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane".

Aceasta a declarat: "Din ce se discută în spaţiul public, văd că sunt câteva chestiuni care nu s-au lămurit. Este un caz care a început în 2013 şi nicidecum în 2004, aşa cum s-a afirmat. Ca şi în alte cazuri, DNA primeşte sesizări pentru fapte care s-au petrecut cu 5 ani, cu 6 ani, cu 7 ani. Este una dintre situaţii şi aici. Deci dosarele au fost înregistrate la DNA în 2013, au consituit o prioritate şi a început investigaţia complexă în care procurorii au trebuit să dovedească fapte petrecute în urmă cu 10 ani. În 4 ani de zile s-au făcut 4 rechizitorii, au fost trimişi în judecată doi foşti miniştri dintre care unul a şi fost condamnat definitiv, şi alte persoane. Pentru o parte din foştii miniştri care au fost investigaţi, a intervenit prescripţia răspunderii penale, termen care nu poate fi imputat unui procuror, din moment ce noi am fost sesizaţi abia în 2013. Însă, modul cum s-a calculat termenul de prescripţie a fost diferit datorită practicii judiciare determinate de intrarea în vigoare a noilor coduri".

Astfel, procurorul de caz care a investigat acest dosar a calculat producerea prescripţiei în funcţie de data la care s-au făcut plăţile, susţine Kovesi.

Procurorul şef al DNA a menţionat: "Am avut plăţi în 2005, 2009, în baza unui contract încheiat în 2004. Ulterior, atunci când dosarul a fost preluat de un alt procuror, care a întocmit 3 rechizitorii şi a dispus măsuri preventive faţă de alte persoane, aceste măsuri preventive au fost contestate la ÎCCJ care în 2017 a spus că în situaţia în care avem o acţiune care se prelungeşte în timp, cum este şi în cazul nostru, termenul de prescripţie se socoteşte la data încheierii contractului, adică anul 2004. Acest lucru nu poate fi imputat procurorului de caz.

Ce se poate imputa DNA şi procurorului de caz în această situaţie este că pentru o parte dintre miniştri, deşi a obţinut un aviz de urmărire penală, a început ancheta la câteva zile după ce faptele s-au prescris. În momentul în care am luat la cunoştinţă de acastă situaţie, a fost sesizată Inspecţia Judiciară. Ca şef de instituţie nu am alte pârghii la îndemână atunci când un procuror greşeşte. Eu nu pot să aplic sancţiuni, nu pot să cercetez", a precizat L.C. Kovesi, întrebată fiind are vreo responsabilitate pentru felul în care s-au derulat lucrările în acest dosar".

"Este adevărat că în acest dosar DNA are o culpă prin faptul că un anumit procuror a început urmărirea penală pentru fapte care au fost prescrise. La fel ca în toate situaţiile în care procurorii au încălcat legea sau au făcut vicii de procedură am aplicat procedurile legale. Am avut procurori în DNA care au comis fapte penale, care au fost investigaţi. Am avut procurori care au făcut abateri disciplinare şi am sesizat Inspecţia Judiciară, în momentul în care am constatat că un procuror a greşit, am sesizat Inspecţia Judiciară. Eu alte pârghii legale în astfel de situaţii nu am la îndemână", a adăugat aceasta.

De asemenea, Kovesi a declarat: "Nu suspectez rea intenţie, nu am niciun fel de aprecieri până nu am un răspuns din partea Inspecţiei Judiciare care este obligată să verifice ce s-a întâmplat. Este o situaţie pe care nu ne-o dorim, nu ne-am dorit-o, cu siguranţă poate să arunce o urmă de îndoială asupra a ceea ce fac procurorii DNA, dar este un caz izolat şi nu trebuie să generalizăm. Procurorii din DNA îşi fac treaba, lucrează corect. Nu ştim dacă în acest caz s-a lucrat cu rea credinţă sau nu, pentru că este o cercetare disciplinară în curs. Nu cred că există instituţii perfecte care să lucreze cu oameni perfecţi. Important este cum te raportezi când ai o problemă", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai spus că în cele patru dosare Microsoft au fost dispuse măsuri asigurătorii până la concurenţa întregului prejudiciu - 62,5 milioane de euro şi 22 de milioane de dolari. "În momentul în care se vor fi finaliza dosarele în instanţă, vom vedea dacă va fi recuperat acest prejudiciu. Nu este adevărat că prejudiciul nu va fi recuperat", a mai susţinut Kovesi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb