Laura Codruţa Kovesi: "Nu există ţări curate în UE"

T.B.
Internaţional / 28 mai

Laura Codruţa Kovesi: "Nu există ţări curate în UE"

"Frauda şi corupţia pot ucide, iar exemplul cel mai grăitor este cazul tragicului accident de la Tempi care, pe măsură ce am investigat cazul, ar fi putut fi evitat dacă lucrările ar fi fost livrate la timp. Cu toţii trebuie să conştientizăm că corupţia ucide", a declarat şefa Parchetului European Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu pentru publicaţia Kathimerini din Cipru.

Accidentul feroviar din Grecia, din februarie 2023, a provocat moartea a peste 50 de morţi din cauza neefectuării lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare, potrivit sursei citate.

Şefa EPPO (Parchetul European) şi procuror general al UE a acordat un interviu pentru Kathimerini, cu ocazia prezenţei sale în Cipru, la un eveniment organizat de Facultatea de Drept a Universităţii din Cipru, detaliind nu numai rolul instituţional al biroului pe care îl conduce de trei ani şi cât de mult s-a schimbat crima organizată financiară internaţională, ci şi cum este asigurat actul de justiţie atunci când sunt vânaţi banii negri într-un moment dificil şi plin de provocări pentru Uniunea Europeană însăşi, potrivit Rador Radio România, informează sursa.

Kathimerini a menţionat în debutul interviului, "Cu ocazia discursului dumneavoastră la Universitatea din Cipru, am dori să aflăm părerea dumneavoastră despre modul în care lupta împotriva criminalităţii financiare se va îmbunătăţi atât în Cipru, cât şi în UEŢ.

Laura Kovesi a răspuns că "după trei ani de funcţionare a EPPO, mesajul este clar, nu există ţări curate. Şi mă refer nu doar la chestiuni de fraudă financiară sau cu fonduri europene, ci şi la probleme de fiscalitate. Uitându-ne în spatele tuturor acestor lucruri, putem observa că există crimă organizată - cu structuri care alcătuiesc grupuri de crimă organizată care acţionează în cadrul UE şi funcţionează sistemic. În sfârşit, nu suntem aici pentru a face concurenţă cuiva, ci pentru a ajuta şi a coopera mai bine şi mai eficient".

Într-un interviu recent acordat publicaţiei Kathimerini, Laura Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European (EPPO), a discutat pe larg despre modul în care funcţionează criminalitatea organizată în cadrul Uniunii Europene şi eforturile EPPO de a combate acest fenomen.

Kovesi a evidenţiat faptul că, timp de mulţi ani, criminalitatea gulerelor albe a fost considerată marginală în termeni penali. "Mulţi ani, aşa-numita infracţionalitate a gulerelor albe a fost subestimată. Era considerată a fi la marginea infracţionalităţii în termeni penali. De trei ani, ne dăm seama că, dimpotrivă, se află în centrul conceptului de criminalitate," a declarat Kovesi. Ea a subliniat că UE pierde anual 50 de miliarde de euro din cauza infracţiunilor legate de fiscalitate, conform datelor Interpol, potrivit publicaţiei din Cipru.

Un aspect alarmant discutat de Kovesi este modul în care fondurile europene ajung adesea în mâinile reţelelor criminale organizate. "Multe finanţări UE - de cele mai multe ori "în practică" - ajung aşa cum le descrieţi. Asta e vestea proastă. Vestea bună este că prin intermediul EPPO am creat o zonă de 22 de state membre cu 40 de reprezentanţe şi putem cu toate instrumentele noastre să investigăm cazuri, să cooperăm la nivel transnaţional şi la nivel european şi să contracarăm problema," a explicat ea, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte sistemul de justiţie, Kovesi a subliniat necesitatea unei specializări atât la nivelul procurorilor, cât şi al instanţelor, pentru a eficientiza procesul judiciar. "Cred că ar trebui să existe o specializare, procurori cu o misiune specializată, precum şi instanţe specializate, care nu există în toate statele membre UE," a spus ea. De asemenea, Kovesi a evidenţiat complexitatea gestionării a 22 de sisteme juridice naţionale diferite şi necesitatea unui cadru legal puternic pentru a combate eficient criminalitatea transfrontalieră, conform publicaţiei Kathimerini.

Un exemplu concret al eficienţei EPPO a fost menţionat de Kovesi, referindu-se la un caz din Italia care a implicat făptaşi din România. "Am reuşit nu doar să-i identificăm în decurs de numai trei ore, ci şi să recuperăm banii în acest timp. Acest lucru nu se întâmpla înainte," a declarat ea, subliniind viteza şi eficienţa cu care EPPO poate acţiona acum, transmite sursa.

Scopul strategic al EPPO este, potrivit lui Kovesi, repararea prejudiciului provocat de criminalitatea economică organizată. "Dacă nu reuşim să identificăm banii negri şi să-i recuperăm, atunci am eşuat în misiunea noastră, în a face diferenţa," a afirmat ea, potrivit sursei.

În concluzie, Laura Kovesi a transmis un mesaj clar cetăţenilor UE: criminalitatea financiară organizată nu trebuie subestimată. Impactul acesteia poate fi devastator, iar corupţia şi frauda au consecinţe reale şi grave asupra societăţii. EPPO este angajat să combată aceste fenomene şi să recâştige încrederea cetăţenilor europeni în sistemul de justiţie, mai arată datele Kathimerini.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. id-ul digital si eliminarea banilor cash v-a rezolva aceasta problema.

    1. si va crea alte probleme. de ex ce se intampla dc Ucraina avea bani digitali. cu cate intreruperi de curent/internet au avut si cate atacuri ciberntice.

      te pui intr-o pozitie foarte vulnerabila dc nu ai cash national deloc 

      mersul la scoala "va rezolva" multe.....

      Sigur e userist absolvent de Sorbona. :

      Sigur ești psdist școlit la Buzau

      Independent de afiliere, chiar și useristă, merită să cunoști tainele limbii române. :

    Drogutza .... cam cate sertare cu dosare ai reusit sa bagi sub cheie pana acum? Spune drept...

    Am auzit ca Ursula si jupanu Pfizer nu mai dorm noaptea de grija dosarului...  

    1. Eh, nu la dormit le e gândul în patul conjugal.

      Au mesaje confidențiale:)  

      Au pus și plăcuță la ușă. Do not disturb, Codruța :) 

    Doamna Ciorduța trebuie să fie proactivă câteva zile până se mai liniștesc valurile declanșate de șeful ei, cold, ea. :

    Exista doar tari unde coruptia este afacere, este ascunsa fata de Zeita Justitiei (europene) si unde nimeni nu o cauta.

    1. De n-ar fi atâția propagandiști sovietici, europenii s-ar putea concentra pe mafia securistă, dar voi o faceți... tolerabilă. :

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb