LAURA CODRUŢA KOVESI, PROCUROR-ŞEF EPPO: "Avem cazuri complexe, legate de anchetarea unor oameni puternici şi bogaţi"

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 17 septembrie 2020

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al EPPO

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al EPPO

Garantarea independenţei, lipsa oricărui tip de conflict de loialitate care ar putea apărea dacă magistraţii vor lucra în acelaşi timp la cazuri naţionale şi europene sunt esenţiale pentru credibilitatea Parchetului European (EPPO), a afirmat Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al EPPO, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais.

"Trebuie să demonstrăm că legea este aceeaşi pentru toată lumea. Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE. Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile în care există suspiciuni de corupţie sistemică sau când se încearcă subminarea independenţei judiciare", a declarat Kovesi pentru cotidianul din Peninsula Iberică.

Procurorul-şef al Parchetului European susţine că, în acest moment, instituţia se concentrează mandatului jurisdicţional aprobat de Parlament, dar subliniază că munca de procuror european nu este lipsită de pericole.

"Ne confruntăm cu cazuri complexe, legate de anchetarea unor oameni puternici şi bogaţi. De aceea, este foarte important ca EPPO să fie o instituţie independentă", afirmă Laura Codruţa Kovesi.

Parlamentul European trebuie să dea undă verde, în următorul trimestru, bugetului UE, care va include o injecţie suplimentară de 750.000 de milioane de euro în fondurile de recuperare convenite de liderii europeni la summitul din iulie.

"Vor fi mai mulţi bani, mai multă flexibilitate şi, prin urmare, mai mult risc de a fi comise delicte. Datoria EPPO este de a proteja banii europeni", arată Laura Codruţa Kovesi, care doreşte să aibă la Luxemburg numărul maxim de experţi şi analişti, care să poată compara date încrucişate şi să poată efectua investigaţii complexe.

Kovesi va conduce o echipă de experţi, analişti şi procurori naţionali care vor lucra cu normă parţială sau întreagă pentru Parchetul European, un proiect care este în lucru de mai bine de un sfert de secol. Şefa Parchetului European se află încă în negociere cu instituţiile şi capitalele comunităţii (europene) cu privire la mijloacele de care va dispune pentru desfăşurarea activităţii EPPO.

Una dintre principalele dificultăţi pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar putea întâmpina este că nu toate ţările s-au alăturat EPPO. Danemarca, Suedia, Irlanda, Ungaria şi Polonia au decis să nu adere la noua instituţie europeană.

"Desigur, aş dori ca toate statele membre să facă parte din EPPO, dar nu este alegerea mea. În ţările care nu participă la instituţie, putem investiga unele infracţiuni, atunci când sunt implicate persoane din alte ţări sau când o parte a infracţiunii a fost comisă într-o altă ţară membră", susţine procurorul-şef al Parchetului European.

Cu toate acestea, Laura Codruţa Kovesi doreşte să încheie acorduri de colaborare cu cele cinci ţări, în special cu Ungaria şi Polonia. Ea afirmă că va folosi toate instrumentele internaţionale de cooperare disponibile pentru a-şi putea desfăşura activitatea în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vezi ca ti-l trimitem pe PORTOCALA ,sa razi jumatate din stafful UE SI SA TE DECOREZE TRUMP!Succes!

    Cazuri complexe cu șpăgi de zeci de mii de euro date unor politicieni neagreați de oligarhia bruxelleză. Adică politicieni: unguri, polonezi, cehi.

    Cazurile în care corporațiile evazionează miliarde pe an în gen Microsoft, Bechtel, EADS pot sta la naftalină.

    Să meargă Portocală, Man, Eva, Uncheșelu și alți vajnici degrevați de sarcini s-o ajute pe Koveshi. 

    BANII JOS, OCHII LA UȘĂ!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb