Legea care limitează plăţile şi încasările în numerar a intrat de astăzi în vigoare

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 9 mai 2015

Legea care limitează încasările şi plăţile în numerar a intrat, de astăzi, în vigoare, nemaiputând fi realizate tranzacţii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (între persoane fizice) şi de 10.000 de lei pe zi (între persoanele fizice şi juridice).

Astfel, sunt interzise încasările în numerar, integral sau fragmentate, pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare depăşeşte 5.000 lei, respectiv 10.000 lei.

De asemenea, sunt limitate încasările în numerar de la persoane fizice, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de persoană. Fac excepţie încasările de la persoanele fizice ce pot să depăşească acest plafon pentru contracte de vânzare cumpărare cu plata în rate.

Documentul limitează şi plăţile făcute între persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro, la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vânzare, cumpărare/împrumut între două persoane fizice poate fi făcută cash doar până la acest plafon, restul prin bancă.

Limitarea plăţilor în numerar include şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.

Legea nu vizează depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar şi nici plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute.

De asemenea, nu este limitată plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului.

Plafonul poate fi depăşit, conform legii, şi pentru retragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal.

Totodată, Legea prevede limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cardurile de credit, însă această prevedere intră în vigoare la un an de la publicarea actului normativ. Prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare se aplică peste un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb