Legea insolvenţei personale, amânată de Guvern

Ioana Dogaru
Politică / 23 decembrie 2015

Legea insolvenţei personale, amânată de Guvern

Actualizare 14:02 Ana Birchall: "Amânarea implementării Legii insolvenţei persoanelor fizice, o greşeală şi un lucru nedrept"

Deputatul PSD Ana Birchall consideră că amânarea implementării legii insolvenţei persoanelor fizice reprezintă o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare.

"Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern şi la instituţiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat", a declarat Birchall, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

De asemenea, deputatul social-democrat îşi manifestă nedumerirea faţă de motivele invocate pentru amânarea intrării în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice.

"După ce m-am luptat un an şi jumătate pentru adoptarea acestei legi, trecând peste tot felul de încercări de blocare a ei în diferite comisii, nu înţeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea ei în aplicare. Instituţiile abilitate au avut la dispoziţie şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voinţă la nivel instituţional. Nu vreau să cred că se doreşte pedepsirea românilor sufocaţi de datorii, refuzându-li-se dreptul la o redresare financiară. Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul financiar în care au intrat, fără voia lor", mai spune Ana Birchall.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:52

Guvernul a aprobat astăzi, prin OUG, prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, până la 31 decembrie 2016, transmite un comunicat al Executivului remis redacţiei.

Amânarea cu un an a intrării în vigoare a legii a fost decisă în condiţiile în care, o parte din mecanismul de aplicare nu este încă pregătit, iar normele metodologice de implementare nu au fost adoptate, motivează Executivul.

Prin măsura aprobată astăzi de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern. De asemenea, se prelungeşte perioada în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are sarcina să înfiinţeze cele 42 de Comisii de insolvenţă la nivel teritorial şi Comisia de insolvenţă la nivel central, cu scopul de a avea un sistem naţional care să asigure corectitudinea şi transparenţa în materia insolvenţei persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvenţă şi va face demersurile pentru dotarea spaţiilor în care vor funcţiona Comisiile de insolvenţă.

Potrivit comunicatului, până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conţină etapele, termenele de realizare şi responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.

"Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplicate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare", precizează Guvernul.

(S.A.)

---------

Actualizare 11:10

Guvernul a amânat în şedinţa de astăzi termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, până la 31 decembrie 2016, informează Digi24.

Legea ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, aminteşte sursa citată.

Propunerea a venit de la Ministerul Justiţiei, în urma unei solicitări a Consiliului Superior al Magistraturii, informează Digi24.

CSM spune că în sistemul judiciar nu există suficienţi specialişti care să poată analiza şi lua decizii în dosare privind controlul cheltuielilor celor care cer falimentul personal, potrivit sursei citate.

Liviu Stancu, secretar de stat, a declarat: "Este nevoie de o majorare a efectivelor de magistraţi care să poată să preia acest subiect".

-----

Guvernul ar putea amâna printr-o OUG, miercuri, termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Pe lista cu acte normative care ar putea intra în discuţie, miercuri, în şedinţa de Guvern, figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, precizează sursa citată.

O altă OUG care ar putea fi aprobată de Guvern se referă la prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr.2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, , informează un comunicat al Executivului.

La capitolul proiecte de hotărâre, pe agenda Cabinetului Cioloş se află un proiect privind suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, pentru premierea sportivelor şi a colectivului tehnic, care au obţinut locul III la Campionatul Mondial de Handbal Feminin, Senioare, desfăşurat în Danemarca, se mai arată în comunicat.

Un alt proiect de hotărâre se referă la modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, potrivit sursei citate.

Pe lista cu acte normative se găseşte un proiect privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preşcolar, se mai arată în documentul menţionat.

La capitolul bugete de venituri şi cheltuieli, Guvernul ar putea discuta un proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2015 al Societăţii Naţionale ''Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa''-S.A aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor; proiect de hotărâre pentru rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe; proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului pe anul 2015, se mai precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, Guvernul ar putea adopta un memorandum cu tema: Aprobarea Planului de transpunere a directivelor Uniunii Europene pentru anul 2016 şi un alt memorandum privind aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, informează comunicatul Executivului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. slugile bancilor

    la o zi dupa ce se vede cu Isarescu, Ciolos face porcaria asta

    Noi sa ne mai platim ratele sau asteptam 1 an fara sa fim executati?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb