"Legea Prosumatorului" (PL-x 605/2023) a fost retrimisă în comisiile parlamentare, în urma votului reprezentanţilor deputaţilor partidelor parlamentare, duminică, 17 noiembrie 2024, la solicitarea PSD. Deşi această lege primise săptămâna trecută un raport favorabil din partea comisiilor şi era pregătită pentru dezbaterea în plen, procesul legislativ a fost blocat din nou.
Reprezentanţii PSD şi ai grupului Minorităţi, ajutaţi de absenteismul USR, au dus la retrimiterea legii către comisii, invocând nevoia de "îmbunătăţire" şi prezentând amendamente propuse de ANRE. În contrast, PNL, UDMR şi AUR au susţinut introducerea legii pe ordinea de zi pentru dezbatere.
O lege blocată, 170.000 de prosumatori afectaţi
Legea Prosumatorului are ca scop alinierea cadrului legislativ naţional la Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European, pentru a susţine prosumatorii din România. Cu toate acestea, Asociaţia Prosumatorilor din România atrage atenţia asupra ingerinţelor ANRE şi a intereselor economice sau politice care împiedică adoptarea acestei legi.
Amendamentele ANRE ar putea să redefinească termenul de prosumator în mod contrar reglementărilor europene, limitând beneficiile acestora. De exemplu, în 2023, la propunerea deputaţilor Sandor Bende (UDMR) şi Alfred Simonis (PSD), s-a încercat stabilirea unui prag de 900 kW pentru prosumatorii exceptaţi de la plata dezechilibrelor - o propunere neconformă cu legislaţia europeană.
Legea a fost deja respinsă o dată, în decembrie 2023, de către Preşedinţia României, pe motivul încălcării normelor europene. Acum, se pare că ANRE îşi asumă rolul de a bloca şi modifica legislaţia, în ciuda perioadei îndelungate, de mai bine de jumătate de an în care proiectul a stat "în sertar" in Comisii, fără intervenţii sau amendamente.
Riscurile unei legi "viciate"
Preşedintele României nu mai poate întoarce a doua oara această propunere de lege în Parlament.
Adoptarea "Legii Prosumatorului" într-o formă modificată, care favorizează anumite interese, ar putea afecta grav comunitatea prosumatorilor şi ar împiedica dezvoltarea unui sector energetic modern şi sustenabil.
"Surpriza noastră este să constatăm că nu doar Preşedintele României poate întoarce legi în Parlament, ci şi ANRE, prin intermediul partidelor politice, şi-a acordat aceste prerogative. Probabil, în curând, în actualul Parlament sau în următorul, ANRE va putea da soluţii legislative şi pentru diminuarea pensiilor speciale, supravegherea construirii de autostrăzi şi drumuri expres în România, dacă această entitate îşi doreşte acest lucru si îşi găseşte suport politic adecvat.
Asociaţia Prosumatorilor din România solicită deputaţilor să ia o poziţie fermă în privinţa proiectului de lege şi să îşi asume responsabilitatea pentru consecinţele acesteia asupra prosumatorilor.
Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (A.P.C.E.) este o organizaţie dedicată promovării şi protejării intereselor prosumatorilor, susţinând tranziţia către o energie regenerabilă accesibilă tuturor.