Reprezentanţi de seamă ai Comisiei de la Veneţia se vor afla, astăzi şi mâine, în ţara noastră. Ei se vor întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, cu şefii celor două camere ale Parlamentului, cu reprezentanţii opoziţiei, cu şefii DNA şi Parchetului General, cu magistraţii Curţii Constituţionale, cu preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, cu cei ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, cu o parte dintre organizaţiile neguvernamentale ce reprezintă societatea civilă, dar şi cu membrii Comisiei Iordache.
Vizita oficialilor europeni a fost generată de îngrijorările pe care aceştia le au cu privire la legile din domeniul justiţiei, pentru care în ultima vreme au primit mai multe sesizări din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea parlamentarilor europeni.
Modificările făcute de Parlamentul României cu privire la legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii şi cu privire la statutul judecătorilor şi procurorilor se numără şi ele printre actele normative care vor fi verificate de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.
Reamintim că multe dintre prevederile pachetului legislativ în domeniul justiţiei, inclusiv cele privind CSM, au atras atenţia şi oficialilor GRECO, care au întocmit anul acesta un raport despre măsurile pe care statul român nu le-a pus în practică în domeniul asigurării independenţei magis-traţilor şi al luptei anticorupţie.
La vremea respectivă, ministrul Jus-tiţiei, Tudorel Toader, a criticat acest raport, susţinând că este unul întocmit neprofesionalist, din cauză că specialiştii GRECO au concluzionat că doar două din treisprezece recomandări făcute României au fost puse în practică.
Vizita delegaţiei Comisiei de la Veneţia reprezintă un pas din procedura de examinare a solicitărilor trimise în luna mai de către Preşedintele Iohannis, pas care presupune consultarea tuturor factorilor implicaţi în reformarea sistemului juridic şi judiciar.
După discuţiile cu oficialii români şi după ce vor analiza actele normative şi toate punctele de vedere expuse, membrii Comisiei de la Veneţia vor exprima un punct de vedere asupra întregului pachet legislativ privind reforma justiţiei din ţara noastră.
Rămâne de văzut cum se vor des-făşura discuţiile cu procurorul-şef al DNA, ţinând cont de decizia din 30 mai a CCR şi de motivarea publicată săptămâna trecută.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2018, 10:54)
Comisia de la Venetia nu trebuie sa discute cu sefa DNA ci cu Procurorul General.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ionescu în data de 11.06.2018, 15:32)
De ce? Că aşa vor muşchii tăi? Dar cu un condamnat penal asa cum este Dragnea in dosarul Referendumul este bine să discute?