Beneficiarii de ajutor social ce refuză un loc de muncă oferit, pierd, începând de ieri, dreptul la plata acestuia.
În Monitorul Oficial de ieri, a fost publicată legea 192/2018 prin care a fost modificată şi completată legea 416/2001 privind venitul minim garantat, cunoscută ca legea ajutorului social.
Conform art. 15 alin. 7 din noua lege care de ieri a intrat în vigoare, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.
Cu alte cuvinte, nu doar refuzul unui loc de muncă oferit duce la oprirea plăţii ajutorului social, ci şi neparticiparea la cursurile de formare sau reconversie profesională organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
În cazul în care dreptul a fost întrerupt pentru situaţiile de mai sus, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului ajutorului social, conform art. 15 alin. 8 din aceeaşi lege.
Potrivit art. 6 din cadrul actului normativ, activităţile la care pot fi puşi să efectueze prestaţii beneficiarii de ajutor social pot fi în mai multe domenii.
Acţiunile sau lucrările de interes local, pot fi, dar fără a se limita la acestea, lucrări de salubrizare şi/sau de întreţinere spaţii verzi, de salubrizare sau de întreţinere a unor obiective publice (primărie, şcoală, grădiniţă, liceu, muzee, cămine culturale, biblioteci etc.), inclusiv activităţi de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pe baza recomandărilor acestora, precum şi alte activităţi specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local.
Legea introduce două noi articole după art. 6, prin care beneficiarii de ajutor social pot fi obligaţi să presteze munci sezoniere remunerate în plus faţă de ajutorul social, pe baza unor solicitări primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi de familie care au nevoie de forţă de muncă şi care funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale, conform unui plan de acţiune.
Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua prestaţiile sezoniere conduce la încetarea plăţii acestuia, conform art. 15 alin. 3 din noul act normativ.