Leonardo Badea, BNR: "Perspective pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova"

F.D.
Bănci-Asigurări / 19 martie

Leonardo Badea, BNR: "Perspective pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova"

În data de 19 martie ac a avut loc la Chişinău evenimentul de încheiere a unui proiect de twinning finanţat de Uniunea Europeană "Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar". Proiectul a fost implementat de Banca Naţională a României (BNR) în calitate de lider de proiect, Banca centrală a Regatului Ţărilor de Jos (DNB) şi Banca Lituaniei (BL) - parteneri juniori, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România, cu scopul de a oferi asistenţă pentru implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în beneficiul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Proiectul de twinning este cel de-al doilea, atât pentru Banca Naţională a României în calitate de lider de proiect - donator de asistenţă tehnică, cât şi pentru Banca Naţională a Moldovei, în calitate de beneficiar.

Potrivit lui Leonardo Badea, Viceguvernator al BNR prezent la eveniment, "momentul marchează deopotrivă încheierea unei etape, cât şi începutul unei noi perspective pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova".

De-a lungul duratei de implementare a unui proiect, de 30 de luni, a fost elaborată Strategia de Politică Macroprudenţială, a dezvoltat cadrul de testare a stresului, reglementările necesare în domeniul sectorului de asigurări şi cel pentru infrastructura sistemelor de plăţi, s-au elaborat. metodologiile şi reglementările necesare supravegherii organizaţiilor de creditare nebancară şi a fost pregătit dosarul de aderare la Zona Unică de Plăţi în Euro.

Astfel, Viceguvernatorul Leonardo Badea a apreciat că "prin acest proiect, Banca Naţională a Moldovei a parcurs o călătorie impresionantă de transformare şi reformă" şi a remarcat capacitatea echipelor de implementare a unui progres semnificativ într-un timp relativ scurt.

De asemenea, Viceguvernatorul Leonardo Badea a afirmat că " pentru România, a ca o să-şi continue proiectul natural al efortului derulat de-a lungul acestor cenii de sprijinire a activităţii europene, de modernizare, deschidere şi dezvoltare a Republicii Moldova".

În implementarea unui proiect de twinning, este de remarcat că s-au înregistrat repere istorice semnificative - depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, acceptă ca stat candidat şi decizia UE de deschidere a negocierilor pentru aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.

Referitor la aceste etape, Viceguvernatorul Leonardo Badea a declarat că

"Ţine pilonii fundamentale ai activităţii europene de integrare în Republicii Moldova şi au impus necesitatea unei pregătiri şi alinieri ai activităţii sectorului financiar la standardele şi cerinţele europene".

Un alt proces semnificativ derulat în perioada de implementare a proiectului a fost transferul de competenţe ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare către BNM, prin creşterea BNM a devenit principala autoritate responsabilă pentru supravegherea şi reglementarea sectorului financiar nebancar. Referitor la acest proces, domnul viceguvernator Leonardo Badea a afirmat că "eforturile comune ale BNR şi BNM au fost direcţionate către pregătirea şi sprijinirea BNM în preluarea acestor noi ităţi şi competenţe".

De asemenea, Viceguvernatorul Leonardo Badea a apreciat eforturile celor implicaţi, afirmând că " proiectul nostru nu doar că a contribuit la realizarea unor reforme presupuse către Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE, ci a fost şi un exemplu elocvent al unui parteneriat solid. şi angajament demonstrat de către BNM în eforturile sale spre realizarea reformelor necesare pentru aderarea RM la UE".

Consolidarea cunoştinţelor şi a competenţelor BNM privind reglementarea şi supravegherea prudenţială, în concordanţă cu acquis-ul comunitar şi alinierea bunelor practici internaţionale a fost un obiectiv major atins pe durata proiectului de twinning.

Activităţi realizate au condus la depunerea în ianuarie 2024 a cererii pentru aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăţi în Euro, ceea ce, conform domnului Viceguvernator Leonardo Badea "va avea drept rezultat o economie mai competitivă şi mai transparentă, o mai bună calitate a serviciilor, produse mai eficiente şi alternative mai ieftine de efectuare a plăţilor".

Viceguvernatorul Leonardo Badea a reiterat importanţa preocupării pentru sustenabilitatea rezultatelor obţinute, afirmând că "este esenţial să nu asigurăm că schimbările şi să se realizeze în cadrul acestui proiect solid şi durabil. Acest lucru implică nu doar adoptarea şi implementarea unor politici şi reglementări în materie, ci şi cultivarea unei culturi organizaţionale orientate către excelenţă şi responsabilitate".

Proiectul a demonstrat dincolo de atingerea obiectivelor asumate, colaborarea strânsă şi eficientă, consolidată de schimbul de bune practici între experţi. Astfel, proiectul a contribuit la realizarea unor reforme presupuse către Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE şi a demonstrat angajamentul BNM în eforturile sale pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

În încheiere, Viceguvernatorul Leonardo Badea a readus în discuţie importanţa sprijinului pentru BNM în demersurile sale de consolidare a sectorului financiar şi reafirmat strânsa legătură dintre cele două bănci naţionale, declarând că "suntem hotărâţi să rămână parteneri solizi şi să oferim expertiza şi sprijinul nostru în continuare, pentru a vă ajuta să depăşiţi provocările viitoare şi să exploateţi oportunităţi care vor apărea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb