Leul, la maximul ultimelor două săptămâni

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 august 2013

Leul, la maximul ultimelor două săptămâni

Ilie Şerbănescu: "Cursul se ia după economie, nu economia după curs"

Moneda naţională s-a apreciat cu 0,03%, în sesiunea interbancară de ieri, Banca Naţională a României (BNR) publicând un curs de referinţă, valabil astăzi, de 4,4288 lei/euro, cu 0,15 bani mai redus decât în şedinţa de vineri. Acesta reprezintă cel mai mare nivel din ultimele aproximativ două săptămâni, o paritate mai mică a leului faţă de euro datând din 13 august, când moneda europeană era cotată la 4,4250 lei.

Orice evoluţie a cursului de schimb este supraevaluată, lucru care dăunează economiei, ne-a precizat analistul Ilie Şerbănescu. Domnia sa ne-a declarat: "Cursul se ia după economie, nu economia după curs. Nu înţeleg de ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine contrariul. Domnia sa ar spune că de vină pentru un curs slab este piaţa, dar eu ştiu din şcoala primară că economia dictează cursul, nu cursul mersul economiei. Moneda naţională este supraevaluată, lucru care ne omoară şi mai mult".

Referitor la faptul că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a spus, la începutul lunii trecute, că zona euro a depăşit cea mai dificilă perioadă a recesiunii, Ilie Şerbănescu ne-a precizat: "Doamna Christine Lagarde (n.r. şeful FMI) nu a spus nimic de această natură atunci când ne-a vizitat. Abandonarea austerităţii pentru relaxarea economiei este pentru ei, nu pentru noi; pentru colonialişti, nu pentru coloniali. Statutul României nu se va schimba, nici în viitorul apropiat, nici în cel depărtat. Este colonial şi aşa va rămâne. Nu îmi schimb cu nimic declaraţiile pe care vi le-am făcut ultima dată".

La finele lunii trecute, Ilie Şerbănescu ne declara: "Cursul este artificial, legat de interesele bancare şi nu de economia noastră reală. Nimănui nu îi foloseşte un curs stabil. Creşterea economică nu se obţine din stabilitate, ci din dezechilibre, iar singurele care îşi pot asuma astfel de dezechilibre sunt băncile şi statul. Altcineva nu are bani. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, lucrează pentru bănci, iar cursul stabil este destinat numai băncilor. Cu puţină inflaţie şi depreciere, BNR ar putea ajuta economia să mişte. Nu trebuie să ne bucurăm de aprecierea monedei naţionale. Un leu puternic nu are legătură cu o economie care este în coada Europei".

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut, în prima sesiune a săptămânii, pe o piaţă stabilă, unde cotaţiile au fluctuat în jurul nivelului de 4,43 lei/euro, neavând loc nicio licitaţie pe piaţa tilurilor de stat. Totodata, volumele tranzacţionate au fost scăzute, iar rulajele au fost reduse în absenţa jucătorilor care tranzacţionează de la Londra, ne-au explicat surse din piaţă.

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,4275 - 4,4290 lei lei/euro.

Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,3 bani, la 3,3110 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,3140 lei/dolar. Acesta este cel mai redus nivel din ultimele aproape patru săptămâni, un curs de referinţă mai mic decât cel de luni fiind publicat de BNR pe 30 iulie, zi în care dolarul a fost cotat la 3,3081 lei.

Rata de schimb leu/franc elveţian a crescut, ieri, la 3,5864 lei/franc, de la 3,5861 lei/franc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb