Leul se depreciază cu o viteză surprinzătoare

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 ianuarie 2009

Cursul de schimb reprezintă elementul prin care se realizează corecţia dezechilibrelor existente în economia noastră, dezechilibre pe care politicile economice nu le corectează, sunt de părere analiştii, în contextul în care leul a atins un nou minim de 4,2684 la BNR în şedinţa de tranzacţionare de ieri, iar pe piaţa interbancară un euro era cotat la 4,3280 lei, spre finalul sesiunii.

Atât politica monetară cât şi cea bugetară se află în expectativă, după ce Banca Naţională nu a luat nicio decizie la ultima şedinţă de politică monetară, iar de la Guvern încă se aşteaptă un plan de buget credibil bazat pe indicatori realişti, au mai precizat economiştii. Potrivit acestora, piaţa aşteaptă un mesaj clar şi credibil din partea Guvernului care întârzie să apară, după o perioadă în care deficitul bugetar este scăpat de sub control iar salariile au crescut într-un ritm mai rapid decât productivitatea.

Analiştii nu consideră surprinzătoare tendinţa de depreciere a leului, ci mai degrabă viteza cu care acest fenomen are loc, ajungând, în 4 zile, de la o cotaţie de 4,0720 lei-euro, la 4,2684 lei-euro.

Această evoluţie are loc în condiţiile în care, pe parcursul anului 2008, leul era susţinut de Banca Naţională la un curs sub 4 lei pentru un euro, iar acum aceasta nu mai intervine pe piaţă, în ciuda aşteptărilor din partea investitorilor.

Presiunea pe piaţa valutară provine din fluxurile comerciale existente pe baza importurilor care trebuie plătitie şi a datoriilor pe care ţara noastră trebuie să le onoreze, sunt de părere analiştii economici. Ei mai atrag atenţia asura ratelor de dobândă care ating niveluri de 13%-15%.

Leul a început prima şedinţă din această săptămână la un nivel al cursului de aproximativ 4,26 lei/euro şi, după o scurtă întărire până la 4,24 lei/euro, moneda naţională a început din nou să piardă teren, până la un curs maxim de 4,3205 lei/euro. Spre finalul sesiunii, euro a ajuns să fie cotat pe piaţa interbacară la un nivel de 4,3280 lei. Dealerii pun evoluţia şi pe seama unui efect psihologic care a început odată ce cursul a urcat peste 4,30 lei/euro.

La cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR), leul s-a depreciat până la un nivel de 4,2684 lei/euro, după ce a pierdut aproape 6 bani (1,3%) faţă de şedinţa precedentă, când Banca Centrală anunţase un curs de referinţă de 4,2127 lei/euro.

Leul se deprecieză şi faţă de dolar

Faţă de dolarul american, BNR a publicat un curs de referinţă de 3,1842 lei/dolar, marcând un nivel minim pentru leu al ultimilor patru ani şi două luni. Comparativ cu nivelul de vineri de 3,0729 lei/dolar, deprecierea a fost de peste 11 bani (3,6%). BNR nu a mai anunţat un curs de referinţă leu-dolar atât de ridicat din 2 noiembrie 2004, când nivelul afişat a fost de 31.939 lei/dolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb