Cel puţin 38 de persoane au fost ucise şi alte 54 au fost rănite miercuri într-un val de bombardamente asupra regiunii Baalbek-Hermel din estul Libanului, într-una dintre cele mai violente zile de atacuri împotriva acestei zone de la începutul campaniei forţelor aeriene israeliene acum mai bine de o lună, transmite EFE.
Guvernatorul regiunii, Bachir Khodr, a spus pe X că aceste victime sunt rezultatul a "40 de raiduri aeriene" efectuate de aviaţia israeliană împotriva Baalbek-Hermel, unde "continuă lucrările de îndepărtare a dărâmăturilor în mai mult de un loc atacat".
Potrivit agenţiei naţionale de ştiri libaneze ANN, cel puţin cinci persoane au fost ucise într-un bombardament asupra cartierului Al Shaiqan din oraşul istoric Baalbek, unde armata israeliană a ordonat evacuarea de mai multe ori în ultimele zile.
Agenţia de presă libaneză a mai informat că alte şapte persoane şi-au pierdut viaţa în oraşul Mishrifa de la graniţa cu Siria, la nord de Hermel, unde echipele de salvare au înregistrat "mai mulţi răniţi" şi continuă lucrările de îndepărtare a dărâmăturilor, astfel încât numărul victimelor ar putea creşte.
Pe de altă parte, un atac aerian efectuat miercuri devreme dimineaţa împotriva oraşului Al Ain din estul Văii Bekaa s-a soldat cu şapte morţi, doi răniţi şi "distrugerea completă a unei case", potrivit ANN.
În ultimele săptămâni, Israelul şi-a intensificat bombardamentele împotriva estului Libanului şi a zonelor de graniţă cu Siria în contextul în care armata israeliană susţine că gruparea şiită libaneză Hezbollah depozitează arme şi muniţii în regiunea de est a ţării.
Peste 3.000 de persoane au fost ucise şi alte 1,2 milioane au fost strămutate în Liban de când au început ciocnirile între Israel şi Hezbollah, pe 8 octombrie 2023, la o zi după izbucnirea războiului în Fâşia Gaza.
Cu toate acestea, se estimează că din totalul victimelor, aproximativ 2.000 de persoane au fost ucise numai începând din 23 septembrie, când armata israeliană a lansat o campanie masivă de bombardamente şi, o săptămână mai târziu, a început invazia terestră în sudul Libanului.
1. Dar Israelul a declarat o stare de razboi tarii v
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 15:59)
Starea de razboi intre state e reglementata de niste reguli, face referire la tratatele in functiune, la garantii de securitate intre tari etc. Fasia Gaza e o enclava in interiorul Israelului si vedem ca e rasa de pe fata pamintului si devenita nelocuinila : e in interiorul Istael. Dar tara independenta Liban prezenta la ONU a primit o declaratie de razboi regulamentara?! Sau cum e acum la nivelul international :o tara, un guvern, se inarmeaza puternic, investeste in sateliti, rachete, drone creste o armata si incepe sa bombardeze si sa elimine un stat vecin din motivele pe care guvernul beligerant le a primit ca pretext de la serviciile subordonate de spionaj?! Deci asta e lumea bazata pe reguli si legi la care suntem chemati sa o aparam, poate, domnule Iohanis cu politica externa?