Libanul acuză Israelul de "crimă de război" după moartea a trei jurnalişti

R.S.
Internaţional / 25 octombrie

Libanul acuză Israelul de "crimă de război" după moartea a trei jurnalişti

Libanul a acuzat vineri Israelul de "crimă de război" după moartea a trei jurnalişti ucişi în urma unei lovituri pe care a calificat-o drept "deliberată", într-un moment în care armata israeliană şi-a intensificat ofensiva împotriva grupării şiite Hezbollah, susţinute de Iran, potrivit AFP.

În atac, trei jurnalişti au fost ucişi la Hasbaya, o localitate din sudul Libanului situată într-o regiune locuită de o majoritate druză, care scăpase anterior loviturilor israeliene şi unde se instalaseră mai multe echipe media cu o lună în urmă.

Premierul libanez Najib Mikati a denunţat o "crimă de război" şi un atac "deliberat" menit "să terorizeze media pentru a disimula crimele şi distrugerile".

Israelul nu a comentat această lovitură, potrivit AFP.

Postul de televiziune pro-iranian Al Mayadeen a anunţat că unul din cameramanii săi, Ghassan Najjar, şi un inginer de sunet, Mohammad Reda, au fost ucişi.

De asemenea, postul de televiziune al Hezbollah, Al-Manar, a anunţat moartea la Hasbaya a videojurnalistului său, Wissan Qassem.

Potrivit ministrului libanez al informaţii, Ziad Makari, 18 jurnalişti reprezentând şapte media se aflau în clădirea ce a fost vizată de atac în miez de noapte.

"Inamicul israelian a vizat locul de reşedinţă al jurnaliştilor din Hasbaya", a spus un reporter de la canalul tv local Al-Jadeed, Mohammad Farhat, filmat la faţa locului cu faţa acoperită cu un strat de praf cenuşiu, în faţa patului său îngropat sub dărâmături.

Loviturile au vizat, de asemenea, suburbiile sudice ale Beirutului, unul dintre bastioanele Hezbollah, precum şi sudul şi estul Libanului.

În sudul Libanului, armata israeliană a anunţat că a pierdut zece soldaţi în două zile de lupte cu Hezbollah, ridicând numărul total al pierderilor sale la 32 de morţi de la începutul operaţiunii terestre, la 30 septembrie, potrivit unui bilanţ al AFP.

În acelaşi timp, armata israeliană a anunţat vineri că a efectuat un atac asupra unui post de frontieră între Liban şi Siria, despre care a afirmat că era utilizat de Hezbollah pentru a face contrabandă cu arme.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat că este "cu adevărat urgent" să se ajungă la o "soluţie diplomatică" în Liban, unde în septembrie s-a extins războiul de peste un an din Fâşia Gaza între Israel şi Hezbollah, aliat al Hamasului palestinian.

Blinken, care s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul libanez la Londra, a subliniat necesitatea aplicări Rezoluţiei ONU 1701, datând din 2006, astfel încât să poată exista o securitate reală de-a lungul graniţei între Israel şi Liban.

Israelul a lansat o campanie de atacuri aeriene masive împotriva poziţiilor Hezbollah la 23 septembrie, afirmând că vrea să neutralizeze gruparea islamistă şiită în regiunile de graniţă din sudul Libanului şi să permită întoarcerea în nordul Israelului a 60.000 de locuitori care şi-au abandonat locuinţele, fugind de tirurile de rachete care nu mai încetează de peste un an, scrie AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. teroarea ruseasca,macaneala,nacaneala!atac masiv al rusilor,un ranit si un acoperis incendiat!

    aici,la fiecare lovitura mor minim 10 oameni,comentatorii democrati si superinteligenti o considera o normalittate!

    media asta e mai buna decat alba lux,spala nu doar hainele! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb