Libia: Statul Islamic a preluat controlul asupra aeroportului din Sirte

Elena Deacu
Internaţional / 29 mai 2015

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a preluat controlul asupra aeroportului din Sirte, oraş situat la est de Tripoli, după retragerea, joi seara, a combatanţilor din cadrul coaliţiei de miliţii Fajr Libya, au anunţat vineri un responsabil şi organizaţia jihadistă, informează AFP.

Baza aeriană Al-Qardabiya, unde se găseşte aeroportul internaţional din Sirte, devine primul aeroport cucerit de SI de când gruparea jihadistă este activă în Libia, scrie Agerpres.

Baza "a căzut în mâinile organizaţiei SI", a declarat Mohammed Al-Chami, responsabil apropiat de Far Libya. Gruparea SI a anunţat, la rândul său, că a preluat controlul asupra aeroportului.

Chami a declarat, pentru AFP, că jihadiştii au profitat de o operaţiune de redesfăşurare a trupelor însărcinate cu protejarea sectorului pentru a se infiltra şi ocupa locul. Baza a fost evacuată în totalitate de către trupele afiliate Fajr Libya, potrivit acestuia.

Gruparea Statul Islamic controlează din februarie ample zone din regiunea Sirte, în mod concret localitatea Noufliyeh, devenită fieful său local.

Fajr Libya, care a preluat controlul asupra Tripoli în august 2014, a însărcinat "batalionul 16" să apere şi să securizeze Sirte, oraş de coastă situat la 450 de kilometri est de capitala libiană.

Statul Islamic a anunţat pe Twitter că "lupte violente au opus-o trupelor afiliate Fajr Libya în toate sectoarele din Sirte" şi a confirmat cucerirea bazei aeriene Al-Qardabiya.

Libia este cufundată în haos după prăbuşirea, în 2011, a regimului Muammar Gaddafi şi miliţiile fac aici legea. Fajr Libya a cucerit, în 2014, Tripoli, forţând guvernul recunoscut de comunitatea internaţională, precum şi parlamentul, să se exileze în estul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb