Prognoza de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,2% pentru acest an este una "entuziastă", iar estimările optimiste creează o tendinţă de supraevaluare a veniturilor bugetare în acest an, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, potrivit News.ro.
Guvernul estimează pentru acest an o creştere a PIB-ului de 5,2%, procent care nu a mai fost prognozat de nicio instituţie financiară internaţională. Pe baza acestei predicţii, Executivul estimează o creştere a veniturilor bugetare cu 31 miliarde lei faţă de anul trecut, de la 223,7 miliarde lei în 2016 la 254,7 miliarde lei în 2017.
Actualul guvern nu putea face mai mult în ceea ce priveşte bugetul pentru acest an, având în vedere actualul cadru legislativ, consideră Costin. Totuşi, prognoza de 5,2% a fost contestată inclusiv de către unele organizaţii patronale, iar una din marile probleme nerezolvate încă o reprezintă evaziunea fiscală din agricultură.
Dumitru Costin a afirmat: "Estimarea privind participarea industriei la formarea PIB o consider prea optimistă, în condiţiile în care politicile industriale nu au fost şi nu sunt o prioritate reală a României. În agricultură avem o mare zonă de evaziune fiscală. BNS a cerut un grup de lucru interministerial pe această temă. În fiecare an, agricultura primeşte de la buget mai mult decât dă înapoi".
Creşterea economică optimistă determină o tendinţa de supraevaluare a tuturor veniturilor, iar unele categorii de venituri atrag atenţia în mod special. Un astfel de exemplu, în opinia lui Costin, este cel al veniturilor provenite din impozitarea microîntreprinderilor, unde cadrul fiscal a fost modificat, însă multe din aceste microîntreprinderi înregistrează pierderi de la an la an. În plus, creşterea fiscalităţii le va închide sau le va trimite în zona economiei subterane, a avertizat preşedintele BNS. În plus, sunt supraevaluate şi veniturile obţinute din impozitarea salariilor.
Costin a mai declarat: "Salariul mediu este prevăzut să crească cu circa 11%, dar Guvernul estimează o creştere de circa 19% a veniturilor din impozitarea salariilor. În plus, renunţarea la plafonarea bazei pentru CAS şi CASS reduce baza de impozitare pentru impozitul pe salarii. Cifrele până în 2020 arată o creştere a veniturilor obţinute din acest tip de impozit. De asemenea am observat o supraevaluare a veniturilor obţinute din impozitarea veniturilor obţinute din drepturi de proprietate intelectuală".
Totodată, creşte ponderea cotelor de venit transferate din bugetul de stat către bugetele locale. La jumătatea anului, dacă statul nu va obţine veniturile respective aşa cum le-a prognozat, va trebui să găsească resurse pentru a suplini aceste fonduri, a avertizat preşedintele BNS. În plus, se poate vorbi şi de o supraestimare şi în cazul veniturilor din dividende, care sunt prevăzute să crească cu 43%.
Liderul sindical a mai spus: "Nu ştiu cum va fi obţinută această creştere. Firmele cu capital de stat concurează deseori cu firme private, în condiţiile în care mare parte a angajaţilor lor sunt plătiţi cu salariul minim".
De asemenea, există o supraestimare a atragerii de fonduri structurale. Astfel, din cauza schimbărilor multiple atât la nivel de proceduri dar şi la nivel de mecanisme, Costin consideră că primele plăţi nu ar putea avea loc mai devreme de luna septembrie.
Şi Consiliului Fiscal a avertizat recent asupra unei potenţiale supraevaluări a veniturilor bugetare în proiectul de buget al Guvernului pe 2017, la care se adaugă o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce creşte puternic riscul înregistrării unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat, de sub 3% din PIB.