Mai mulţi lideri din industria tech americană încep să se distanţeze de preşedintele Donald Trump şi de Elon Musk, exprimând nemulţumiri tot mai mari faţă de modul în care cei doi influenţează administraţia federală şi mediul de afaceri din Statele Unite, potrivit unei analize realizate de Business Insider.
Reggie James, fondatorul companiei de new media Eternal, susţinută de Andreessen Horowitz, afirmă că "niciunul dintre prietenii mei care au votat pentru Trump nu este fericit acum. Toţi sunt iritaţi". Potrivit acestuia, comunitatea tech spera la o preşedinţie pro-business, dar s-a lovit de haos administrativ şi decizii imprevizibile.
O parte dintre investitori şi antreprenori sunt profund nemulţumiţi de activitatea Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk, despre care spun că a adâncit instabilitatea. "Am fost cu toţii de acord cu ideea unei preşedinţii mai prietenoase cu mediul de afaceri, dar, în final, întreaga industrie a criptomonedelor şi a inteligenţei artificiale a fost trasă pe sfoară", a declarat un partener dintr-o firmă de investiţii.
În ciuda faptului că nume grele din tehnologie, precum Andreessen Horowitz, Founders Fund sau chiar miliardari ca Mark Zuckerberg şi Jeff Bezos, au avut iniţial relaţii bune cu administraţia Trump, valul de incertitudine cauzat de decizii fiscale, concedieri şi instabilitatea bursieră a provocat o reacţie de recul în rândul fondatorilor de startup-uri.
Sara Mauskopf, CEO al platformei de servicii pentru copii Winnie, a afirmat că mulţi antreprenori se tem că nu vor mai putea atrage finanţare, în timp ce alţii sunt iritaţi de politicile contradictorii în domeniul crypto. "Toată treaba cu crypto miroase ciudat", spune un investitor care susţine reţele de ştiri conservatoare.
Trump a lansat o monedă digitală proprie - "$Trump coin" - înainte de inaugurare, ajunsă rapid la o valoare de piaţă de 14,5 miliarde de dolari, dar care ulterior s-a prăbuşit la aproximativ 2 miliarde. Criticii susţin că apropiaţi ai preşedintelui profită de pe urma funcţiilor primite. De exemplu, Steve Witkoff, numit emisar special pentru Orientul Mijlociu şi Rusia, ar fi folosit această poziţie pentru a promova criptomonede dezvoltate de firma fiului său, World Liberty Financial.
Joe Lonsdale, cofondator Palantir şi susţinător vocal al lui Trump, critică direcţia în care se îndreaptă administraţia: "Este greşit să-mi fie furaţi banii pentru schemele crypto. Puterea executivă nu ar trebui să decidă cine câştigă şi cine pierde.", potrivit aceleiaşi surse.
Concluzia trasă de un antreprenor conservator din Silicon Valley este dură: "Oamenii din tech nu înţeleg politicienii, iar politicienii nu înţeleg tehnologia. Trump vrea afaceri pentru America. Oamenii din tech trăiesc într-o ordine mondială globalistă. Nu era o alianţă care să dureze."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 22:00)
E, precis ca vom "auzi" ca ei vor sa emigreze in ucraina, care e de vis
2. Om
(mesaj trimis de Om în data de 30.03.2025, 09:11)
Cativa ceetinei de care nu a auzit nimeni. Sa vina la noi. Aici politicieni. Unul si unul. ,adame Vicol, dupa ce a furat cu sacul, se plimba prin locuri scumpe, cum e normal pentru afaceristi de valoare ca ea.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 10:12)
lideri de care nu a auzit nimeni ,
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 13:55)
Astia trebuie sa fie niste bagatori de seama pe acolo,
ca si acolo sant ascunsi paraziti,
incepe sa le tremure scaunul sub ei ca iau bani de pomana, basica se sparge