Liderii BRICS - între dedolarizare şi extinderea blocului economic

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 august 2023

Din matrioşkă a ieşit Lavrov, deşi ceilalţi lideri BRICS îl aşteptau pe Putin. Preşedintele rus absentează motivat, de teama mandatului internaţional de arestare. (Sursa foto: facebook / BRICSza)

Din matrioşkă a ieşit Lavrov, deşi ceilalţi lideri BRICS îl aşteptau pe Putin. Preşedintele rus absentează motivat, de teama mandatului internaţional de arestare. (Sursa foto: facebook / BRICSza)

English Version

Summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care a debutat aseară în Africa de Sud, cu o cină oficială, şi a cărui sesiune plenară va avea loc astăzi începând cu ora 11, are loc într-un context geopolitic care a dus la conturarea a două mari teme de discuţie: dedolarizarea - adică ruperea de referinţa la dolar a schimburilor comerciale între statele membre ale acestui bloc economic - şi extinderea organizaţiei prin acceptarea de noi membri.

La summitul BRICS, printre cei peste 40 de participanţi din mai multe state ale lumii, se numără liderii statelor membre ale blocului economic - preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi premierul indian Narendra Modi, preşedintele Africii de Sud, Cyrill Ramaphosa, dar lipseşte Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, care va fi reprezentat la eveniment de Serghey Lavrov, ministrul Afacerilor Externe. Chiar dacă preşedintele Putin nu va fi prezent fizic la reuniune, deoarece pe numele său există un mandat internaţional de arestare pentru crime de război în Ucraina - emis de Curtea Penală Internaţională de la Haga -, liderul Federaţiei Ruse va participa la summit virtual, online. În intervenţia sa, Vladimir Putin va prezenta priorităţile preşedinţiei ruse a BRICS pentru summitul pe care îl va găzdui anul viitor, a anunţat serviciul de presă de la Kremlin. Preşedintele Federaţiei Ruse se va referi la posibila extindere a blocului, la agendele globale şi regionale şi la dezvoltarea ulterioară a parteneriatului BRICS în domeniile politic, economic, cultural, umanitar şi în alte domenii, mai afirmă sursa citată.

În ceea ce priveşte participarea online a preşedintelui Putin, menţionăm că în ultimii ani, din 2020 încoace, toate summit-urile anuale ale BRICS s-au desfăşurat în format videoconferinţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemie în 2020 şi 2021 şi din cauza conflictului din Ucraina, în 2022. Practic, summit-ul din acest an este primul în care liderii BRICS se vor întâlni fizic după patru ani.

Deşi Federaţia Rusă şi Brazilia şi-ar fi dorit ca subiectul principal al summitului BRICS din acest an să fie dedolarizarea, organizatorii evenimentului ce are loc în Africa de Sud au declarat că nu vor exista discuţii despre o monedă BRICS ca alternativă la dependenţa de dolar, ci se va dezbate doar despre stimularea utilizării în schimburile comerciale a monedelor naţionale ale statelor membre. Astfel, în loc de un impuls mai amplu către dedolarizare, summitul se va concentra pe căutarea unui acord conform căruia membrii BRICS ar trebui să reglementeze din ce în ce mai mult comerţul între ei în monedele lor locale, au spus oficialii din preajma evenimentului, citaţi de Financial Times.

În aceste condiţii, cel mai fierbinte punct de pe agenda summitului este primirea de noi membri. Cu privire la acest aspect, Cyrill Ramaphosa, preşedintele Africii de Sud, a declarat: "Un BRICS extins va reprezenta un grup divers de naţiuni cu sisteme politice diferite, care împărtăşesc o dorinţă comună de a avea o ordine globală mai echilibrată".

Potrivit oficialilor sud-africani, peste 40 de ţări şi-au exprimat interesul să adere la BRICS, dintre care 23 au trimis şi cereri oficiale în acest sens. Printre cele 23 de state se numără Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Algeria, Bolivia, Indonezia, Egipt, Etiopia, Cuba, Republica Democrată Congo, Comore, Gabon, Belarus şi Kazahstan.

"Liderii BRICS vor redacta o declaraţie privind extinderea grupului. Acest lucru va declanşa o schimbare decisivă în ordinea mondială globală", a anunţat Anil Sooklal, reprezentantul la BRICS al Africii de Sud, citat de Bloomberg.

Extinderea BRICS reprezintă un obiectiv mai vechi al Chinei, care speră că organizaţia va deveni mai influentă odată cu creşterea numărului de membri, mai ales că în acest moment grupul respectiv de state reprezintă aproximativ 42% din populaţia lumii, un sfert din Produsul Intern Brut la nivel global şi 18% din comerţul internaţional. Federaţia Rusă doreşte şi ea primirea de noi membri în BRICS pentru a contracarea izolarea sa diplomatică şi sancţiunile internaţionale la care este supusă din cauza invaziei declanşată în Ucraina. De partea extinderii BRICS se situează şi Africa de Sud, dar India - care se teme de dominaţia chineză - a avertizat că nu este nevoie de o extindere rapidă a organizaţiei. Mai mult, India se teme că, odată cu extinderea, BRICS s-ar putea transforma într-o organizaţie în care va conta vocea statelor islamiste, dat fiind faptul că majoritatea ţărilor care doresc să intre în blocul economic sunt ţări în care religia musulmană este religia oficială.

Reticentă la primirea de noi membri este şi Brazilia, care este îngrijorată că extinderea BRICS îi va diminua influenţa în cadrul blocului economic. De aceea, reprezentanţii Braziliei nu doresc o extindere imediată a acestui bloc, ci o perioadă în care viitorii membri să aibă doar statut de observator şi, după îndeplinirea mai multor cerinţe, să obţină calitatea de membru al organizaţiei internaţionale.

China îşi doreşte ca, pe baza extinderii, BRICS - care va conţine pieţele emergente din mai multe state (la summit au fost invitaţi să participe lideri din 60 de ţări) - să devină un rival puternic al G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume). Cu toare acestea nu s-a stabilit încă dacă BRICS va fi clubul care va proteja interesele

economice ale ţărilor în curs de dezvoltare sau o forţă politică care va provoca în mod deschis Occidentul.

"Dacă extindem BRICS pentru a reprezenta o parte similară a PIB-ului mondial ca G7, atunci vocea noastră colectivă în lume va deveni mai puternică", a spus un oficial chinez, citat de Financial Times.

Naledi Pandor, ministrul de externe al Africii de Sud, a declarat recent că este "greşit" să vedem o potenţială extindere a BRICS ca o mişcare anti-occidentală, mai arată sursa citată. Cu toate acestea, capitalele occidentale vor considera posibilele primiri în BRICS ale Iranului, Belarusului şi Venezuelei ca pe o mişcare de integrare a aliaţilor Federaţiei Ruse şi Chinei. Argentina, Arabia Saudită şi Indonezia doresc să fie state membre ale BRICS încă din 2010, de când Africa de Sud a fost invitată în grupul iniţial format din Brazilia, Rusia, India şi China.

Acronimul BRIC a fost inventat în anul 2001 de economistul Jim O'Neill, de la banca americană de investiţii Goldman Sachs, pentru a grupa patru dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din acele timpuri. O'Neill a vrut să sublinieze modul în care patru naţiuni - Brazilia, Rusia, India şi China - ar putea deveni colectiv o forţă economică globală în următorul deceniu.

Investitorii au înţeles mesajul, la fel şi factorii de decizie din ţările în cauză. Lăsând deoparte diferenţele lor politice şi sociale şi pe baza unei dorinţe comune de restructurare a sistemelor politice, economice şi financiare globale conduse de Statele Unite, cele patru naţiuni s-au angajat pentru un ideal de "echitate, echilibru şi reprezentare".

Prima întâlnire anuală a BRIC a avut loc în 2009 la Ekaterinburg, Rusia. Un an mai târziu, au invitat Africa de Sud să se alăture grupului politic, iar la sfârşitul acronimului a fost adăugat un "s", devenind BRICS.

Din 2010 şi până astăzi nu a mai avut loc nicio extindere a respectivei organizaţii internaţionale.

Printre realizările cele mai notabile ale organizaţiei se numără crearea Noii Bănci de Dezvoltare (NDB) - sau Banco BRICS -, care este prezidată în prezent de Dilma Rousseff, fosta preşedintă a Braziliei. Banca multilaterală de dezvoltare are un capital subscris de 50 miliarde dolari SUA (aproximativ 250 miliarde lei) pentru finanţarea infrastructurii şi a proiectelor legate de climă în ţările în curs de dezvoltare.

De la înfiinţarea sa în 2015, instituţia financiară, care include printre acţionari atât membri ai BRICS, cât şi statele Bangladesh, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, a aprobat deja împrumuturi de peste 30 miliarde dolari. Comparativ, în anul 2022, Banca Mondială a angajat credite de peste 100 miliarde dolari.

BRICS a creat, de asemenea, un Aranjament de rezervă pentru situaţii neprevăzute în valoare de 100 miliarde dolari, o facilitate de lichiditate în valută străină de care membrii pot profita în timpul oricăror faze de turbulenţe financiare globale.

Influenţa economică a organizaţiei a crescut în ultimele două decenii, datorită în mare parte creşterii economice a Chinei - care este a doua mare economie a lumii, dacă ne raportăm la Produsul Intern Brut, şi a ascensiunii Indiei care a devenit a cincea economie a lumii. Economiile Rusiei şi Braziliei şi-au pierdut din potenţialul de creştere şi au revenit la situaţia din anul 2001 în ceea ce priveşte ponderea lor în PIB-ul global, iar economia sud-africană s-a luptat să ajungă din urmă celelalte state membre ale organizaţiei. Deşi blocul economic este acum o forţă majoră în comerţul internaţional, comerţul dintre membrii săi a rămas relativ scăzut în absenţa oricărui acord de liber schimb în interiorul BRICS.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Foarte bine!

    Dar sunt curios ce se va intampla, cand unul sau mai multi din sefii BRICS va/vor incepe sa faca figuri si talente de sefi dictatori?

    Cum se vor intelege? 

    1. Oricum,

      este sfârșitul unei ere a UNIPOLARITATII, 

      va fi mai bine sau mai rău vom vedea,

      dacă nu ne stinge lumina un război nuclear 

      E ca și cum săracii nu mai cumpără avioane. Să-i spunem grevă japoneză. :

      ... nu paria pe avioane ... in lockdown ... saracii se descurca mai bine in saracie ...

      Acum aveți și voi un pol la Tiraspol. Curând va fi Polul Nord. ::

      ... un motiv in plus sa nu pariezi pe avioane ...

      Asta a înțeles și Prigojin. :

      ... as fi pariat mai mult pe armstrong decat pe rickards ... de altfel cred ca ma confunzi ...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb