Marea Britanie nu va avea acces la piaţa unică europeană dacă nu va accepta normele privind libertatea de circulaţie, potrivit afirmaţiilor făcute ieri, la Bruxelles, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Marea Britanie nu va avea statut privilegiat în privinţa accesului pe piaţa unică europeană", a declarat Donald Tusk, la finalul reuniunii Consiliului European, care a început în ziua precedentă şi a fost primul după ce, săptămâna trecută, Regatul Unit a decis să părăsească UE. Tusk a subliniat că Marea Britanie trebuie să respecte toate libertăţile de circulaţie: a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului.
La rândul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a spus: "Oricine doreşte acces pe piaţa unică europeană trebuie să adere la criterii stricte, fără excepţie".
Domnia sa a amintit că negocierile cu Marea Britanie nu vor începe înainte ca Londra să notifice în mod oficial Bruxelles-ul cu privire la decizia de ieşire din Uniunea Europeană.
Totodată, preşedintele francez Francois Hollande a subliniat că Marea Britanie va trebui să respecte normele UE odată ce "a divorţat" de bloc, dacă vrea să-şi păstreze accesul la piaţa unică.
La reuniunea de la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel a respins speculaţiile potrivit cărora Marea Britanie ar putea fi convinsă să rămână în UE, printr-un al doilea referendum. Oficialul de la Berlin a subliniat că nu există cale de întoarcere în acest caz.
Liderii celor 27 de state membre rămase în Uniunea Europeană după votul pentru Brexit au stabilit să se întâlnească din nou la data de 16 septembrie, ca să discute despre implicaţiile ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Donald Tusk a declarat că reuniunea din septembrie se va desfăşura la Bratislava, capitala Slovaciei, care va prelua la 1 iulie preşedinţia semestrială rotativă a UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2016, 11:13)
Ce spui Donald? Și când o sa semnezi TTIP, asa o sa le spui si 'mericanilor? Ca putem, orice european, sa ne deplasam liber la munca in SUA? BRAAAAAVO. Traiasca eurocratii tonti si discretionari.