Liderii europeni s-au abţinut să se implice direct în campania pentru Brexit, temându-se că orice iniţiativă a lor ar putea fi contraproductivă. După ce sondajele au arătat o luptă strânsă între taberele pro şi anti-Brexit, liderii europeni au insistat public că Marea Britanie ar trebui să rămână în UE.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a îndemnat pe britanici să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în UE, afirmând că un eventual Brexit ar slăbi Occidentul. "Le cer cetăţenilor britanici, în numele cetăţenilor şi liderilor europeni: «Rămâneţi alături de noi». Fără voi, întreaga comunitate occidentală va fi slăbită. Doar împreună vom putea să facem faţă încercărilor dificile pe care viitorul ni le pregăteşte", a spus Tusk, adăugând: "Nu minimalizăm consecinţele economice pe care le-ar avea un eventual Brexit".
Francois Hollande, preşedintele francez, este de părere că vor exista mai multe consecinţe negative, în cazul unui Brexit: "Nu vreau să vă sperii, dar trebuie să spun adevărul. Vor exista consecinţe dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Nu vreau să spun că totul se va prăbuşi, nu vreau să rămân în acestă viziune catastrofală, dar vor exista consecinţe".
Pentru premierul spaniol Mariano Rajoy, Brexitul ar fi "o catastrofă", transmite agenţia de presă AFP. Acesta a declarat: "Ar fi o catastrofă, nu doar pentru bursa spaniolă, dar pentru toate pieţele economice. De asemenea, ar fi o catastrofă pentru economiile britanicilor şi ale tuturor europenilor". În opinia sa, Brexitul ar fi cel mai rău lucru pe care l-ar putea cunoaşte UE în domeniul economic.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că nu avem nevoie de mai multă instabilitate în Europa. "Trăim într-o perioadă marcată de numeroase ameninţări şi instabilitate. Nu avem nevoie de mai multă instabilitate. Avem nevoie de mai multă cooperare în Europa", a declarat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 05:47)
Birocratia ucide democratia.