Actualizare 12:34 Daniel Constantin: "Acordul la care am ajuns oferă relansare fiscală"
Copreşedintele ALDE consideră că adoptarea proiectului Codului fiscal în varianta convenită de partidele politice parlamentare va reprezenta "prima importantă relaxare fiscală" din ultimii ani şi va încuraja, totodată, relansarea economiei, informează surse din presă.
"A fost o discuţie constructivă şi acordul la care am ajuns cred că este primul acord care oferă, după foarte mulţi ani în România, prima importantă relaxare fiscală. Sigur că ea se face etapizat. Este nu numai o relaxare fiscală, cred eu că şi o relansare economică. Suntem azi în această situaţie, spun eu fericită, pentru că s-a urmat în ultimii trei ani un program foarte bine structurat, al USL, care mai avea câteva puncte de atins şi cred că, odată cu implementarea acestui Cod fiscal, agreat de toate partidele politice, practic s-a îndeplinit tot programul de guvernare", a spus Constantin, joi, la finalul întâlnirii liderilor partidelor parlamentare.
El a punctat necesitatea ca proiectul Codului fiscal să fie cât mai repede adoptat de Parlament.
"Trebuie să ne asigurăm că acest Cod fiscal va fi aprobat cât mai repede, undeva săptămâna viitoare, astfel încât să fie transmis la promulgare. De altfel, de acest Cod fiscal depind şi alte măsuri subsecvente pe care le va lua Guvernul, am anunţat şi o parte dintre ele", a explicat Daniel Constantin.
Nu în ultimul rând, copreşedintele ALDE a remarcat interesul manifestat atât de PSD, cât şi de PNL cu privire la sectorul Agriculturii, de care se ocupă ca ministru.
"Apreciez interesul manifestat de toate partidele politice faţă de un sector economic important, reprezentat de Agricultură. Faptul că am avut o relaxare fiscală în Agricultură, care înseamnă reducerea TVA de la 24% la 9%, cu rezultate foarte bune, şi azi facem un pas la fel de important prin eliminarea taxei pe stâlp cred că arată importanţa pe care PSD şi PNL au arătat-o faţă de sectorul Agriculturii", a completat Constantin.
În ceea ce priveşte legea salarizării unitare, Constantin susţine că aceasta este o chestiune care trebuie, în primul rând, reglată la nivelul Guvernului - discutată de Ministerul Muncii şi de Ministerul de Finanţe cu partenerii sociali.
"Apoi un rol extrem de important îl va avea Parlamentul. Eu sunt convins că există interes politic astfel încât să ajungem cât mai rapid la un consens", a spus Constantin.
(S.A.)
-------------
Actualizare 12:58 Gorghiu: "La consultările liderilor politici nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă"
Alina Gorghiu a declarat în urma consultărilor partidelor parlamentare privind Codul Fiscal că în discuţii nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă, PNL urmând să adopte o rezoluţie, cu un termen pentru publicarea legii în Monitorul Oficial, sâmbătă, în BPN, transmit surse din presă.
Alina Gorghiu a spus că în discuţiile cu liderii partidelor parlamentare nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă.
"Am sesizat, în schimb, declaraţiile anterioare ale liderului PSD. Mihai Voicu a exprimat poziţia PNL şi am vrea să adoptăm o rezoluţie, cu un termen pentru publicarea legii în Monitorul Oficial, la Biroul Politic Naţional care va avea loc sâmbătă la Gura Humorului. Dacă nu vom reuşi până în 10 noiembrie să ducem legea în Monitorul Oficial, alegerile din 2016 nu vor putea avea loc cu această facilitate a votului prin corespondenţă. Vom discuta această chestiune în Biroul Politic al partidului", a afirmat copreşedintele PNL.
(S.A.)
----------
Actualizare 12:00 Dragnea: "TVA va fi redusă la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017"
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi după discuţiile dintre liderii partidelor parlamentare, că s-a stabilit ca modificările operate în Codul fiscal să fie readoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat.
Potrivit lui Dragnea, cota TVA va fi redusă la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
"Taxa pe stâlp" va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie, solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.
Totodată, s-a convenit ca supraacciza la carburanţi să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, impozitele pe dividende să fie reduse la 5% din 2017 şi s-a căzut de acord asupra menţinerii unui deficit bugetar de sub 2%, a adăugat Dragnea.
"Modificările la Codul fiscal vor fi adoptate în forma iniţială care a fost adoptată în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat. TVA - va fi o reducere de până la 20% cotă de TVA începând cu 1 ianuarie 2016 şi 19% începând cu 1 ianuarie 2017. Impozitul pe construcţiile speciale, taxa pe stâlp - va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii referitoare la construcţiile speciale din agricultură. Această taxă va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016. Supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017. Plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la cinci venituri medii brute pe economie. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017", a explicat Dragnea, la finalul negocierilor.
Un alt aspect asupra căruia majoritatea şi Opoziţia au ajuns la un consens vizează angajamentul Executivului de a prezenta, până la data de 15 noiembrie, proiectul bugetului de stat pe anul 2016.
"Am mai discutat, de asemenea, legea bugetului de stat pentru anul viitor şi am convenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie. (...) Am urmărit, de asemenea, ca prin legea bugetului care va fi adoptată în această toamnă, precum şi din prevederile din acest Cod fiscal să ne încadrăm într-un deficit sub 2%. Am convenit cu colegii din Opoziţie ca şi pe marginea legii bugetului de stat de anul viitor să colaborăm şi să lucrăm după acelaşi model pe care l-am folosit pentru această discuţie legată de Codul fiscal", a mai spus liderul PSD.
Liviu Dragnea a arătat că s-a convenit asupra faptului ca votul final pe proiectul Codului fiscal să se dea până la finalul primei săptămâni a sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului "pentru a nu mai întârzia".
Totodată, acesta a ţinut să precizeze că în urma dialogului purtat între liderii partidelor parlamentare nu a fost încheiat un pact, deoarece s-a considerat că nu este necesară semnarea unui document care să certifice rezultatul negocierilor.
"Am convenit să nu semnăm acorduri. Nu este nevoie să semnăm documente. Suntem oameni responsabili, toate lucrurile le-am făcut transparent. Acum avem declaraţii publice. Nu este nevoie să semnăm documente prin care să certificăm ceea ce am vorbit. Garanţia (că un Guvern PNL va păstra prevederile convenite - n.r.) este asumarea responsabilităţii şi seriozitate", a punctat acesta.
(S.A.)
------------
Actualizare 11:43 Oprea: "Întâlnirea liderilor de partide a fost foarte bună"
• Ministrul Finanţelor nu a participat la discuţii
Vicepremierul Gabriel Oprea a susţinut joi că întâlnirea dintre liderii de partide parlamentare pe tema noului Cod fiscal a fost una "foarte bună" şi că urmează ca şefii formaţiunilor să-şi armonizeze poziţiile.
"Dialogul s-a dovedit foarte constructiv. Ştiţi foarte bine că şi UNPR a propus dialog, a fost dialogul tehnic, acum este dialogul la nivelul liderilor de partide parlamentare şi cred că este un dialog constructiv şi se va vedea acest lucru. Lucrurile se armonizează, ceea ce este până la urmă în interesul României. Vor ieşi colegii mei din Coaliţie şi din Opoziţie şi o să vedeţi că a fost foarte importantă această întâlnire. Întâlnire tehnică şi întâlnire politică şi lucrurile se armonizează", a precizat Oprea.
Întrebat dacă s-a ajuns la o înţelegere cu privire la scăderea TVA, Oprea a spus că va fi o surpriză plăcută.
"Veţi fi surprinşi plăcut, fiindcă lucrurile au mers cam spre discuţia de la întâlnirea tehnică. Liderii de partide se armonizează şi veţi vedea că a fost foarte bună întâlnirea şi foarte bun dialogul între toate partidele parlamentare, până la urmă pentru o problemă importantă pentru România", a susţinut Gabriel Oprea.
Întrebat dacă era oportun să vină şi ministrul Finanţelor, vicepremierul a arătat că Eugen Teodorovici a fost prezent la întâlnirile tehnice.
"Au fost întâlnirile tehnice, s-au întâlnit toţi reprezentanţii partidelor. Din partea PSD a fost domnul Teodorovici. Ştiţi foarte bine că s-au armonizat şi atunci la întâlnirea tehnică şi v-am spus în premieră că lucrurile se armonizează şi acum, la nivelul liderilor de partide parlamentare", a mai precizat Oprea.
(S.A.)
----------
Liderii partidelor parlamentare s-au reunit astăzi la Parlament, pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal, în încercarea de a ajunge la un consens, transmit surse din presă.
Participă preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, liderii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Sunt vizate modificările prevăzute de noul Cod fiscal referitoare la reducerea TVA, la supraacciza pe carburanţi, precum şi execuţia bugetară.
Liderii s-au întâlnit mai întâi în cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, au precizat aceleaşi surse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ion în data de 27.08.2015, 13:14)
Vorba "ardeleanului" : Nooo ma ..uite ca sau inteles astia...Oare cat va mai tine ..intelegerea aceasta.?? Pana apare Ponta la televizor la Antena 3 sau Romania TV..
2. 21,5% pe piata de capital
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 27.08.2015, 15:52)
Deci pana acum, pe persoana fizica, aveai 16% impozit castig, 16% impozit pe dividende.
Pe codul aprobat de parlament dar nepromulgat, aveai: (i) la castig de capital 16% (impozit)+5,5% (sanatate) =21,5% si (ii) la dividende 5% (dividende) +5,5% (sanatate).
Dupa modificarile lui Dragnea, ramai cu 21,5% la castig de capital, iar la dividende urci tot la 21,5% (ca impozitul ramane 16% dar ti se va aplica si 5,5% sanatate)
2.1. Ageamii la putere (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de vasile în data de 27.08.2015, 21:28)
Uitativa la EI.... Astia habar nu au cu ce se"mananca:" economia. Toata negocierea asta este o "varza"... O sa vedem noi ce taxe locale se vor pune....