Liderii statelor UE, posibil să susţină lansarea unui nou indice de referinţă pentru preţul gazelor naturale

F.D.
Internaţional / 14 octombrie 2022

Liderii statelor UE, posibil să susţină lansarea unui nou indice de referinţă pentru preţul gazelor naturale

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană ar putea susţine planurile de lansare a unui nou indice de referinţă pentru preţul gazelor la o întâlnire de săptămâna viitoare, în condiţiile în care încearcă să reducă preţurile energiei pentru consumatori şi industrii, arată un proiect de document, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Liderii urmează să se întâlnească în perioada 20-21 octombrie, la câteva zile după ce Comisia Europeană intenţionează să propună măsuri pentru a aborda criza energetică care generează inflaţia şi dăunează economiilor din blocul european.

Un proiect al concluziilor întâlnirii lor, văzut de Reuters, a spus că liderii UE vor fi de acord "să dezvolte un nou indice de referinţă care să reflecte mai exact condiţiile de pe piaţa gazelor".

Din punct de vedere istoric, preţul gazelor la hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Ţările de Jos a fost folosit ca indice de referinţă pentru livrările de gaze naturale lichefiate în Europa.

Bruxelles-ul spune că este necesar un nou indice, deoarece TTF este ghidat de aprovizionarea prin conducte şi nu mai reprezintă o piaţă care include mai mult GNL.

Rusia a redus foarte mult livrările de gaze prin conducte către Europa de la invadarea Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie, determinând ţările europene să cumpere mai mult GNL.

Documentul arată că nu este clar dacă liderii vor fi de acord cu "o intervenţie temporară pe piaţă" - formulare care s-ar putea referi la un plafon al preţului gazelor.

Cele 27 de state membre UE au dezbătut de săptămâni întregi un posibil plafon. După o întâlnire a miniştrilor Energiei de miercuri, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că nu este clar dacă există suficient sprijin pentru ca la viitoarele propuneri ale UE să se adauge un plafon de preţ pentru gazele utilizate pentru producerea de energie - o măsură dorită de ţări precum Franţa şi România.

Este aşteptat ca liderii UE să aprobe alte măsuri, potrivit documentului, care vor fi negociate şi s-ar putea schimba înainte de a fi aprobate la întâlnirea de săptămâna viitoare.

Printre măsuri se numără coordonarea umplerii depozitelor de gaze ale ţărilor înainte de iarna viitoare şi accelerarea negocierilor cu furnizorii de gaze non-ruşi pentru a încerca reducerea preţurilor.

Documentul spune că astfel de negocieri ar putea avea loc prin intermediul ţărilor care cumpără în comun gaze pentru a-şi valorifica "ponderea de politică şi piaţă colectivă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Idei stupide, la probleme serioase

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb