Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei au discutat ieri despre eforturile de a reactiva acordul nuclear cu Iranul din 2015, a anunţat ieri Casa Albă, într-o declaraţie concentrată în mare parte asupra Ucrainei, transmite Reuters, conform News.ro.
"În plus, ei au discutat despre negocierile în curs privind programul nuclear al Iranului, necesitatea de a consolida sprijinul pentru partenerii din regiunea Orientului Mijlociu şi eforturile comune pentru a descuraja şi constrânge activităţile regionale destabilizatoare ale Iranului", a spus Casa Albă în descrierea discuţiei telefonice dintre cele patru părţi.
Casa Albă nu a oferit alte detalii cu privire la porţiunea referitoare la Orientul Mijlociu a discuţiei dintre preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.
Uniunea Europeană şi Statele Unite au declarat săptămâna trecută că studiază răspunsul Iranului la ceea ce UE a numit propunerea sa "finală" de a reactiva acordul, în baza căruia Teheranul şi-a redus programul nuclear în schimbul reducerii sancţiunilor economice.
Eşecul negocierilor nucleare ar putea ridica riscul unui nou război regional, Israelul ameninţând cu acţiuni militare împotriva Iranului dacă diplomaţia nu reuşeşte să împiedice Teheranul să dezvolte o capacitate de arme nucleare.
Iranul, care a negat de mult timp că are astfel de ambiţii, a avertizat cu privire la un răspuns "zdrobitor" la orice atac israelian.
În 2018, preşedintele de atunci Donald Trump a renunţat la acordul nuclear încheiat înainte de a-şi prelua mandatul, considerându-l prea blând faţă de Iran, şi a reimpus sancţiuni dure ale SUA, decizie care a făcit ca Republica Islamică să înceapă să încalce limitele privind îmbogăţirea uraniului.