Liderii din Uniunea Europeană se reunesc astăzi la Bruxelles pentru ultimul summit programat din acest an, urmând să discute în special despre consecinţele războiului din Ucraina şi relaţiile UE cu SUA, relatează DPA, conform Agerpres.
Şefii de stat şi de guvern vor vorbi despre un ajutor militar şi financiar suplimentar pentru Ucraina, în contextul în care invazia rusă este în a zecea lună, iar lor li se va alătura şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin legătură video, la începutul reuniunii.
Liderii din UE ar urma să abordeze implicaţiile mai ample ale războiului, inclusiv sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, inflaţia record şi o potenţială plafonare a preţului gazului pentru a contracara preţurile ridicate la energie.
Discuţiile despre răspunsul UE la un recent program de subvenţii al SUA în valoare de câteva miliarde de dolari vor fi de asemenea pe agenda Consiliului European de astăzi, care se desfăşoară într-un context geopolitic şi economic în schimbare rapidă.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut reguli mai flexibile în privinţa ajutorului de stat şi un nou fond pentru a subvenţiona tehnologiile verzi produse în UE pentru a contracara Actul de Reducere a Inflaţiei (IRA) din SUA, în valoare de 346 miliarde de euro (369 miliarde de dolari).
Liderii din UE ar putea de asemenea să ofere Bosniei-Herţegovina statutul de candidat oficial la aderare, după o decizie similară pentru Ucraina şi Republica Moldova în iunie.
Eforturile de a dezvolta capacităţile de apărare ale UE ar urma de asemenea să fie discutate, în ceea ce se aşteaptă a fi o reuniune care se va prelungi mult în noapte.
DPA menţionează de asemenea că recenta dispută dintre ţările din UE cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este un alt posibil subiect de pe o agendă extrem de încărcată.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va ridica şi tema aderării României la Schengen la reuniunea Consiliului European.
1. Sa faca o analiza risk rewards a ce au decis pina
(mesaj trimis de Un liberal în data de 15.12.2022, 11:14)
Asa se face ,o analiza retrospectiva pe 2022 ,ce masuri s au luat si ce rezultate se vad ca urmare a lor . Sanctiunile de pina acum ,au oprit razboiul ,au ruinat Rusia ,au determinat negocieri intre combatanti ,au oprit fluxul de refugiati ? Din ce citim ,se intelege ca de fapt s a inclinat balanta puterii globale impotriva statelor ce reprezinta valorile vestului ,confruntarea se extinde spre toata lumea ,state din Asia nu numai ca nu respecta sanctiunile ,profita sa creasca achizitiile de gaz si petrol ,sa faca contracte pe zeci de ani inainte, la preturi avantajoase .
Au fost cazuri cand state asiatice care sunt istoric ,cumparatori de gaz ,sa ajunga sa revanda in Europa cu adaos ,LNG . Deci cand politicile implementate nu dau rezultatele scontate ,trebuie schimbat cursul , sa proyejam democratiile .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2022, 15:04)
Se va mai cumpara arme,vor mai dona miliarde
Ucrainei si vor neglija total interesele Europei
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2022, 17:08)
Pai tocmai ca interesul Europei este o Ucraina libera si independenta deschisa valorilor occidentale si nu regimuri dictatoriale intepenite la butoane de 20 ade ani:-)