Liderii zonei euro au stabilit măsuri pentru susţinerea sistemului financiar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2008

Liderii zonei euro au stabilit măsuri pentru susţinerea sistemului financiar

Oficialii zonei euro (Eurogrup) au adoptat duminică, după summitul extraordinar de la Paris, o declaraţie care conţine o serie de măsuri pentru susţinerea sistemului financiar.

Unul dintre cele mai importante puncte ale documentului priveşte relansarea pieţei interbancare. Documentul no­tează: "Pentru a combate lipsa de încredere care paralizează piaţa interbancară şi împiedică băncile să-şi acorde credite între ele, statele din zona euro vor garanta, asigura sau vor subscrie la creditele contractate de bănci pe piaţă. Creditele vor fi acordate pe maximum cinci ani".

Eurogrup subliniază că aceste iniţiative nu trebuie să afecteze concurenţa - în special în detrimentul instituţiilor care nu recurg la ajutor, iar ele nu vor fi gratuite. Cei care beneficiază de asistenţă vor trebui să ramburseze garanţia statului. Schema de garantare va expira în 31 decembrie 2009.

Un alt aspect cuprins în declaraţie este consolidarea fondurilor proprii băncilor de către state. "Pentru ca băncile să îşi joace în continuare rolul în finanţarea economiei, acordând credite companiilor şi persoanelor fizice, trebuie să dispună de fonduri proprii suficiente", susţin semnatarii declaraţiei, adăugând: "Statele vor putea să consolideze aceste fonduri prin participarea la capitalul băncilor, operaţiune care se va desfăşura ţinând cont de preţul pieţei şi de solvabilitatea instituţiilor financiare.

În ce priveşte recapitalizările băncilor aflate în dificultate, documentul stipulează: "Statele îşi iau angajamentul să împiedice orice faliment al instituţiilor financiare care prezintă un risc pentru sistemul financiar în ansamblu şi sunt dispuse să recapitalizeze băncile aflate în această situaţie. Măsura are ca scop protejarea intereselor contribuabililor".

Declaraţia face referire şi la consolidarea cooperării în UE. Astfel, guvernele din regiune intenţionează să consolideze schimburile de informaţii între guverne, preşedinţia UE, preşedintele Băncii Centrale Europene şi preşedintele Eurogrup, pentru a permite o "urmărire ins­tantanee şi constantă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb