LIGA INSOLVENŢEI Reprezentarea europeană, o problemă pentru fotbalul autohton

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 9 februarie 2015

Reprezentarea europeană, o problemă pentru fotbalul autohton

Liga 1 se poate numi şi Liga Insolvenţei în condiţiile în care o treime dintre cluburile care o compun se află în această situaţie. CFR Cluj, Dinamo, Oţelul Galaţi, Rapid şi Universitatea Cluj sunt în stare de insolvenţă, iar săptămâna trecută Petrolul Ploieşti a trimis o cerere de acest fel Tribunalului Prahova, admisă vineri. Declararea insolvenţei la un club de fotbal a fost văzută iniţial ca o portiţă salvatoare, o mică şmecherie care să permită unei formaţii să obţină licenţa dar în acelaşi timp să aibă parte de o păsuire în ceea ce priveşte plata datoriilor. Lucrurile nu au stat deloc aşa şi multe dintre echipele care au intra în insolvenţă (Poli Timişoara, FC Argeş, Gloria Bistriţa, UTA ...) au dispărut definitiv de pe harta fotbalului mare. Acest val de insolvenţe creează mari neajunsuri de imagine fotbalului autohton. Reprezentarea europeană în sezonul viitor (Liga Campionilor şi Europa League) a devenit o problemă în condiţiile în care cluburile aflate în insolvenţă nu au acest drept, CSU Craiova nu îndeplineşte criteriile UEFA (nu poate participa în cupele europene în primi trei ani de la înfiinţare), iar alte şase echipe vor retrograda în eşalonul doi. Astfel stând lucrurile, având în vedere şi clasamentul de la finalul turului, Steaua, Astra, ASA Târgu Mureş, FC Botoşani, Viitorul Constanţa, FC Braşov şi Pandurii Târgu Jiu se vor lupta pentru cele patru locuri în cupele europene. Situaţia este cel puţin stranie şi în Cupa României, care asigură unul dintre locurile în Europa League, în condiţiile în care în semifinale evoluează Steaua (are mari şanse să câştige campionatul şi va merge în preliminariile Ligii Campionilor), U Cluj, CFR Cluj şi Petrolul (primele două se află în insolvenţă, a treia are cererea depusă).

Viorel Duru, directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul FRF, a susţinut în toate apariţiile sale publice de la începutul acestui an că situaţia financiară a fotbalului autohton este dramatică şi propune chiar un faliment general: "Datoriile Ligii 1 s-au dublat, au ajuns undeva la peste 100 de milioane de euro. Asta pentru că salariile sunt foarte mari în raport cu veniturile. Sunt cluburi care raportau, până în 2012, 100% bugetul salariilor din veniturile generate. Pe lângă asta mai erau şi alte cheltuieli la un club, în condiţiile în care UEFA recomandă că aceste salarii trebuie să ajungă la maximum 70% din buget. Păi cum să nu te dai peste cap în aceste condiţii ... Ideal ar fi să fie undeva între 50% - 60%. Veniturile noastre din vânzarea biletelor acoperă între 6% - 8% din buget, în cazurile fericite numite Steaua şi Petrolul, în condiţiile în care media europeană este de 22% venituri realizate din vânzarea biletelor. (...) Poate că o să spună lumea că am înnebunit, dar soluţia mea ar fi ca toate cluburile să-şi declare falimentul şi să o luăm de la zero. Atunci am putea să construim ceva corect. Totul a început din cauza salariilor. Depunctarea nu face decât să amâne sfârşitul unei echipe. Înainte era retrogradarea, acum depunctarea. dacă n-ai bani să plăteşti datoriile azi, ce mă face să cred că vei avea peste 3 luni? Nu există nicio variantă să-ţi revii, decât dacă apare un Messi şi-l vinzi".

În Liga a 2-a situaţia este la fel de proastă, doar că datoriile sunt mai mici, deoarece şi fondul de salarii este mult mai mic. Revenind la reprezentarea europeană, situaţia poate deveni şi mai dramatică în condiţiile în care sunt şanse mari ca două din cele şase echipe care acum se află în clasament sub locul 12 şi teoretic nu au probleme cu participarea în cupe, să depună în această primăvară cereri de a intra în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb