Lion Capital: "Propunerile acţionarului Blue Capital riscă să conducă la o decapitalizare excesivă a societăţii"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie

Lion Capital: "Propunerile acţionarului Blue Capital riscă să conducă la o decapitalizare excesivă a societăţii"

English Version

Blue Capital a cerut ca Lion să acorde dividende de 208,6 milioane lei şi să realizeze un program de răscumpărare a 50 milioane de acţiuni proprii

Conducerea Lion estimează valoarea programului la 147,5 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Lion a propus ca tot profitul de anul trecut, de 417,2 milioane lei, să fie repartizat la "Alte rezerve"

De asemenea, board-ul vrea să realizeze un program de răscumpărare de acţiuni proprii, pe care să le acorde gratuit către angajaţi şi conducere

Rezoluţiile propuse de către acţionarul Blue Capital pentru adunările generale şi extraordinare ale Lion Capital din data de 29 aprilie, respectiv ca jumătate din profit să fie alocat ca dividende şi realizarea unui program de răscumpărare a 50 milioane de acţiuni proprii, care să fie folosite pentru reducerea capitalului social, riscă să conducă la o decapitalizare excesivă şi nejustificată, expunând societatea unor situaţii de vulnerabilitate ridicată şi de creştere a riscului de lichiditate, se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie al Lion Capital, publicat, luni, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Redăm, integral, poziţia conducerii Lion Capital:

"Având în vedere completarea ordinii de zi a adunării generale ordinare şi a adunării generale extraordinare convocate pentru 29 (30) aprilie 2024 cu punctele solicitate de către acţionarul Blue Capital şi publicarea ordinii de zi revizuite a celor două adunări, conform raportului curent al Societăţii din data de 12 aprilie 2024, conducerea Lion Capital doreşte să facă următoarele precizări, pentru corecta şi completa informare a investitorilor.

Propunerile acţionarului Blue Capital incluse pe ordinea de zi a adunărilor generale ale acţionarilor vizează adoptarea unor rezoluţii care presupun ieşirea din patrimoniul Societăţii a unor sume importante de bani, pe de o parte sub formă de dividende (208.627.566 lei cu această destinaţie), iar pe de altă parte sub forma răscumpărării unui număr mare de acţiuni proprii, în scopul unei reduceri semnificative a capitalului social de aproape 10% (prin răscumpărarea a 50.000.000 de acţiuni proprii, care la preţul mediu zilnic actual din piaţă de aproximativ 2,95 lei/acţiune, reprezintă aproximativ 147.500.000 lei).

Conducerea Lion Capital atrage atenţia asupra faptului că rezoluţiile propuse de către acţionarul Blue Capital, atât pe ordinea de zi a adunării generale ordinare cât şi pe ordinea de zi a adunării generale extraordinare, riscă să conducă la o decapitalizare excesivă şi nejustificată, expunând Societatea unor situaţii de vulnerabilitate ridicată şi de creştere a riscului de lichiditate, în contextul în care în cadrul pieţelor financiare percepţia de risc s-a intensificat după declanşarea conflictelor armate recente (cel din Ucraina, dar şi cele din Orientul Mijlociu, inclusiv cel provocat recent de către Iran), notându-se periodic volatilităţi pe pieţele de acţiuni, pe pieţele de mărfuri, de metale preţioase şi energie.

Pe plan intern, fragilitatea mediului economic, contextul electoral şi riscul creşterii fiscalităţii în vederea reducerii dezechilibrelor macroeconomice interne, pot determina apariţia unor perioade de volatilitate în piaţa de capital locală.

Având în vedere vulnerabilităţile actuale dar şi cele viitoare (posibile) din cadrul sistemului financiar, precum şi creşterea riscurilor sistemice la adresa stabilităţii financiare, pentru preîntâmpinarea materializării unor riscuri severe, conducerea Lion Capital consideră că este necesară acordarea unei atenţii sporite monitorizării evoluţiei riscurilor la care este expus fondul, pentru contracararea eventualelor vulnerabilităţi şi pentru creşterea rezilienţei financiare şi operaţionale, promovând o conduită prudentă, şi aplicarea unor măsuri preventive menite să asigure atenuarea sau gestionarea riscurilor specifice, inclusiv prin menţinerea unui nivel de capitalizare mai ridicat, pentru a putea absorbi mai uşor potenţiale şocuri de pe pieţele de capital şi/sau pe cele bancare.

Fără a intra într-o polemică cu acţionarul Blue Capital vis-a-vis de alegaţiile acestuia aduse în susţinerea propriilor puncte propuse pe ordinea de zi a celor două adunări generale, arătăm că există două abordări posibile cu privire la administrarea unui fond de investiţii: (i) o abordare axată în principal pe returnări de capital către acţionari (de ex. prin programe agresive de răscumpărare acţiuni proprii, distribuirea tuturor profiturilor sub formă de dividende etc.), ceea ce echivalează, în timp, cu o lichidare a activelor fondului şi transferarea lor către acţionari şi (ii) o abordare axată în principal pe dezvoltarea şi creşterea fondului, inclusiv prin reinvestirea profiturilor, asigurându-se astfel profitabilitatea sustenabilă pe termen lung a activităţii, în folosul creşterii valorii create pentru acţionari, atât a valorii activelor administrate, cât şi a valorii acţiunilor emise de către Societate.

Considerăm că este suficient a arăta că abordarea prudentă şi echilibrată avută până în prezent de către conducerea Lion Capital în activitatea sa de management, axată în special pe capitalizare şi dezvoltare, a permis o creştere semnificativă şi constantă a calităţii şi valorii activelor administrate, Lion Capital ajungând în prezent să aibă cea mai mare valoare a activelor aflate în administrare dintre fondurile de investiţii listate la Bursa de Valori Bucureşti (în cadrul indicelui BET-FI).

În concluzie, având în vedere cele mai sus arătate, conducerea Lion Capital susţine în continuare propunerile Consiliului de administraţie al Societăţii înscrise pe ordinea de zi a celor două adunări generale ale acţionarilor, propuneri caracterizate de o abordare echilibrată şi prudentă (nedistribuirea de dividende, răscumpărarea unui număr redus de acţiuni şi menţinerea unui nivel de capitalizare şi de lichiditate mai ridicat) şi recomandă investitorilor prudenţă în exercitarea dreptului de vot, atunci când vor alege între propunerile formulate de către Consiliul de administraţie al Lion Capital (capitalizare ridicată şi dezvoltare) şi cele formulate de către acţionarul Blue Capital (decapitalizare prin returnări de capital)".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ce sa vezi... valoarea rezultatului reportat si rezervelor mai mare decat valoarea activelor....

     

    Ce să vezi din 2017 până în 2021 directoratul au avut propuse programe de răscumpărare pe care nu le-au realizat deloc.

    Au fost făcute la mișto.  

    Acum se plâng că ies bani din societate după ce 10 ani nu au dat dividend și nu au răscumpărat să anuleze acțiunile pentru a aduce valoare acționarilor și a creste prețul acțiunii. 

    Exemplul EVER e foarte bun că dau și dividend și fac și răscumpărări pentru anularea lor la fel și FP și asta se vede pe când la SIF 1 nu se vede.  

    În plus au manipulat și VUAN-ul SIF 1 cu acțiunea SIFI. 

    Voi vota pentru dividend și răscumpărare.

    Să vedem cum votează în cazul de față SIF 5 și dacă vor dividend de la SIF 1 pentru că au peste 15% din capitalul social al SIF 1. 

    1. SIF5 + SIF1 = Mafia Dragoi.

      Cum crezi ca va vota SIF5? 

      SOPurile trebuie reglementate prin act normativ pentru ca sunt moduri prin care banii companiilor sunt sifonati in buzunarele unor asa-zisi baieti destepti, dar care in realitate sunt hoti mari. 

      ASF-ul doarme in problema SOPurilor, ca si in toate celelalte probleme. 

      Unde este tanara de la ASF, "mare expert in piata de capital",, care dadea interviuri aici in care nu spunea nimic concret sau util, sa ne spuna parerea ei de angajat inutil si fara experienta, dar bine platit, despre problema SOPurilor? 

      Reglementari: 

      - SOP-urile sa poata fi facute numai in anii in care compania acorda dividende catre actionari 

      - SOP-urile (banii din societate folositi pentru acest tip de program) sa nu depaseasca 5% din fondul alocat pentru dividende 

      - actiunile SOP sa fie alocate catre toti angajatii companiei (si numai catre smecheri, pentru ca nu smecherii duc greul in companie si in general nu ei aduc plus valoare si profit companiei) proportional cu salariul fiecaruia. 

      Trebuie reglementata si problema voturilor in AGA ale companiilor cu detineri incrucisate (eu am actiuni la compania ta si votez cum vrei tu pentru ca si tu ai actiuni la compania mea si votezi cum vreau eu si uite asa am facut cartelul in detrimentul "prostilor" cinstiti)!! 

      Ce face ASF-ul, ce face parlamentul? 

      Dooorm adanc somnul nesimtirii pe banii nostri!

    Mai exact, în perioada 2017-2020 s-au propus şi votat răscumpărări totalizând 67,5 milioane de acţiuni. Dar s-au executat numai 5 milioane, din care 2,3 milioane au fost oferite managementului (marea majoritate chiar domnului Drăgoi). Aşadar, s-au răscumpărat în interesul acţionarilor numai 2,7 milioane de acţiuni! Şi în toţi aceşti ani, acţionarii SIF1 nu au primit deloc dividende.

    În schimb, cei din management-ul SIF1, care teoretic ar trebui să muncească pentru acţionarii fondului, au primit salarii plus acţiuni gratuite. Într-un cuvânt, mai mult decât toţi acţionarii SIF1 la un loc. 

    O doamne cum tremură pe ei cămașa de grija păcii mondiale, dar fără nicio apăsare să își ofere lor și acoliților acțiuni gratis. Un management pur incompetent și pus pe mangleală ordinară. Voi vota nu doar pentru dividende ci și împotriva raportului de activitate pentru demiterea lipitorilor.

    1. exact.

    Ce să vezi! Au toți banii băgați în fonduri care au cumpărat acțiuni SIF1 2 și 5. De fapt au cumpărat acțiunile lu Lakis care Lakis a cumpărat acțiuni cu banii delapidați de la SIF 1. Și acuză acționarii ca vor decapitalizarea societății . Nu, distribuirea profitului ar însemna demantelarea acelor fonduri în care sunt parcate acțiunile proprii și pe care ASF ar fi trebuit de la început să le suspende dreptul de vot. Dar nu a făcut-o și așa a ajuns ditamai compania să fie controlată de executiv si nu de acționari . ASF îi va ocroti până în pânzele albe pentru ca altfel fac pușcărie cu toții .

    1. da,da mare adevar graiesti.

      vrem banii din alte rezerve sa mearga la actionari sub forma de dividend ca asa e normal dupa 10 ani de capitalizare macar unul sa fie cu dividend baban pentru actionari. 

    O grupare mafiotă conduce acest Sif, ține banii în rezervă pe care le șifonează către conducere.Voi vota pentru dividende.

    Oare SIFurile nu au ceva omuleți ce cunosc învârteli șefilor?

    Oare cu ce mărunțișo rfi răsplătiți ca să își tina conștiința adormită?

    Fără Bursa si AISIF totul era o mare praduiala pentru șefii SIF și guvernanții rosii&galbeni 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb