Lira a scăzut puternic vineri, pe pieţele externe, moneda britanică încheind cea mai proastă săptămână de după votul pentru Brexit, din 23 iunie, în condiţiile în care investitorii se tem de viitorul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE.
Lira a scăzut la 1.1841 dolari pe piaţa asiatică, iar la Londra avea un curs de 1,2433 dolari la ora 16.22, cu 1,4% mai mic decât în ziua prededentă. Săptămâna trecută, lira s-a depreciat cu aproape 4,1%.
David Davis, consilier al Secretariatului pentru Brexit, a declarat că Marea Britanie nu mai contribuie la bugetul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiţie nu mai are nicio jurisdicţie în regat, ţara renunţând totodată la libera circulaţie a forţei de muncă şi la acceptarea oricărei interferenţe în procesul legislativ din ţară.
De menţionat este faptul că preşedintele francez Francois Hollande a afirmat marţi că "trebuie plătit un preţ" pentru decizia Regatului Unit de a ieşi din UE, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că "nu vor fi negocieri uşoare", susţinând că există o reticenţă tot mai mare în a acorda orice condiţii speciale regatului după Brexit.
Conform Boomberg, guvernul britanic nu are de gând să ofere sectorului financiar, care contribuie cu 12% la PIB, un statut special în negocieri, în condiţiile în care băncile speră că ar putea câştiga un acord intermediar pentru uşurarea tranziţiei.
Miles Celic, director executiv al TheCityUK, a declarat: "Este în interesul tuturor un rezultat pozitiv în negocieri, care să aducă beneficii atât Regatului Unit, cât şi Uniunii Europene, respectiv să genereze dificultăţi minime atât industriei, cât şi clienţilor".
Totodată, Adam Marshall, director general al British Chambers of Commerce, spune că "într-o perioadă de schimbare istorică, comunităţile de afaceri din tot regatul trebuie să se simtă sprijinite".
Potrivit Bloomberg, este prea devreme să spunem dacă lira se confruntă cu o schimbare fundamentală, dar mişcările pieţei, din săptămâna trecută, confirmă faptului că Brexit-ul produce turbulenţe.