Mii de oameni au manifestat sâmbătă în mai multe ţări europene împotriva restricţiilor anti-coronavirus, în ziua în care Franţa şi Polonia au început să impună noi carantine parţiale şi pe măsură ce alte naţiuni iau în considerare măsuri similare pentru a reduce infectările în creştere, transmite Euronews, citată de g4media.
În Germania, Olanda, Austria, Bulgaria, Elveţia, România, Serbia, Polonia, Franţa şi Marea Britanie au avut loc demonstraţii de mărimi diferite şi cu diferiţi factori locali intrând în joc.
În toată Europa, protestatarii s-au declarat împotriva "dictaturii" restricţiilor sanitare pandemice şi a ceea ce ei consideră un atac la adresa libertăţilor fundamentale. Dar demonstraţiile au prezentat şi un element puternic de negare a pandemiei, alimentat de dezinformare. "Opriţi teroarea corona" sau "COVID este o farsă" s-a putut citi pe pancarte.
Unele manifestaţii au degenerat în ciocniri cu poliţia. În Marea Britanie, cel puţin 36 de persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie răniţi în timpul unui protestelor anti-carantină de la Londra. Un protest similar a avut loc la Manchester, fără rapoarte de arestări.
Poliţia a avertizat că s-a încălcat interdicţia privind majoritatea întâlnirilor de grup; militanţii pentru drepturile civile şi politicienii cer o schimbare a legii, pentru a permite protestele ca excepţie de la restricţiile pandemice.
Au avut loc ciocniri la Kassel, în centrul Germaniei, unde poliţia federală a folosit spray cu piper, bastoane şi tunuri de apă, pentru a dispersa protestatarii, 20.000 care s-au adunat în ciuda interdicţiilor decise de instanţă. Poliţia a spus că mai multe persoane au fost reţinute. Mulţi nu au respectat protocoalele de control al infecţiilor, cum ar fi purtarea măştilor. Unii protestatari au atacat ofiţerii şi mai mulţi jurnalişti, a informat agenţia de ştiri DPA.
Au existat, de asemenea, confruntări între manifestanţi şi contra-protestatari. Diverse grupuri, majoritatea opozanţi de extremă dreapta faţă de reglementările guvernamentale pentru combaterea pandemiei, au chemat sâmbătă la proteste în oraşele din toată ţara. La Berlin, o adunare de aproximativ 500 de protestatari de extremă dreapta a fost depăşită de o contramanifestaţie dublă ca dimensiune.
Infecţiile au crescut din nou în Germania în ultimele săptămâni, cu noua variantă britanică dominantă, iar guvernul urmează să decidă săptămâna viitoare cum să reacţioneze. Vineri, cancelarul Angela Merkel a declarat că ţara va trebui să aplice o "frână de urgenţă" şi să inverseze unele relaxări recente ale restricţiilor.
În Finlanda, poliţia a estimat că aproximativ 400 de persoane, înghesuite, fără măşti, s-au adunat în capitala Helsinki, pentru a protesta faţă de restricţiile guvernamentale. Anterior, sute au mărşăluit spre Parlament. Au fost programate demonstraţii mai mici în alte oraşe finlandeze. Poliţia din Helsinki a scris pe Twitter că protestele au avut loc paşnic, dar s-au încălcat regulile privind distanţarea socială şi adunările publice.
Peste 1.000 de protestatari anti-vaccinare au ieşit în stradă în capitala României, Bucureşti, pe fondul unui val de infecţii cu Covid-19. Mulţimea, în mare parte fără mască, a claxonat, a fluturat steaguri naţionale şi a scandat mesaje precum "Blocaţi vaccinarea" şi "Opriţi frica!". Partidul de extremă dreapta AUR din România a susţinut puternic o mişcare legată de naţionalism, care a planificat demonstraţii anti-vaccinare în ultimele săptămâni.
În Austria, aproximativ 1.000 de persoane au protestat faţă de măsurile antivirus, în apropierea gării centrale din Viena. Poliţia a avertizat mai mulţi oameni care nu purtau măşti şi erau prea apropiaţi, a informat agenţia de ştiri APA.
În Elveţia, peste 5.000 de protestatari s-au întâlnit pentru un marş tăcut, în comunitatea Liestal, la 15 kilometri sud-est de Basel, a informat presa locală. Majoritatea nu purtau măşti şi unii ţineau pancarte cu sloganuri precum "Vaccinarea ucide".
Acest val de nemulţumire a coincis cu intrarea în vigoare, sâmbătă, a unei a treia carantine în mare parte din Franţa, inclusiv în Paris, afectând 21 de milioane de oameni. Alte arii s-ar putea confrunta în curând cu măsuri similare, pe măsură ce spitalele ajung la saturaţie.
În Polonia a început, de asemenea, o carantină parţială la nivel naţional - a patra de la începutul pandemiei. În ciuda restricţiilor, la Varşovia a avut loc un "Marş pentru Libertate".
Totul vine pe fondul unei creşteri a infecţiilor cu coronavirus în toată Europa, pe care campaniile lente de vaccinare nu au reuşit să le oprească.
Vineri, ministrul Sănătăţii din Germania a declarat că aprovizionarea cu vaccinuri în Europa este inadecvată pentru a preveni un al treilea val de pandemie.
Între timp, în Marea Britanie, livrările la cote ridicate au permis autorităţilor să vaccineze jumătate din populaţia adultă. Vineri a fost o zi record, cu mai mult de 700.000 de administrări fie cu prima, fie cu a doua doză.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2021, 11:30)
Oamenii s-au saturat de dictatura medicala. VOR SA TRAIASCA, NU SA VEGETEZE. Mai ales ca vad cum si covidul, dar si vaccinurile anti-covid cu reactiile lor sunt loz in plic!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2021, 11:42)
Teroristii covid au creat celule operative cu care au impanzit toata Europa si au reusit sa recruteze zecii de mii de adepti.
Organele de drept ar trebui sa intervina pentru a apara populatia inocenta si vulnerabila atat in fata covid, cat si a radicalizarii.