Listarea Fondului Proprietatea s-ar putea realiza cel mai devreme în decembrie 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2008

Cel mai optimist termen pentru listarea Fondului Proprietatea (FP) este decembrie 2008, iar cel realist este "undeva la începutul lui 2009", dacă va exista sprijin total de la toate instituţiile implicate în listare, a declarat ieri, preşedintele Fondului, Emanoil Neguţ. "Până în prezent, pentru consultant financiar, au depus oferte şase companii, iar dintre acestea trei sunt dintre cele mai mari de pe piaţa mondială. Alegerea consultantului financiar va dura două luni. În toamnă se va desemna şi un administrator al Fondului Proprietatea, iar în aceste condiţii nu ne putem gândi la listarea Fondului decât undeva în luna decembrie ori începutl lui 2009", a mai spus Neguţ, citat de NewsIn.

Alegerea consultantului financiar este al doilea pas pentru listarea la bursă a Fondului Proprietatea, după selectarea evaluatorului pentru activele Fondului. După această etapă, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) trebuie să desemneze un administrator al fondului.

"Firmele de consultanţă PricewaterhouseCoopers şi Darian Rom Suisse Cluj-Napoca îşi vor împărţi evaluarea participaţiilor din portofoliul Fondului", precizase Neguţ.

Procesul de selecţie a consultantului financiar presupune trei etape. Prima etapă este cea de preselecţie a candidaţilor, care implică selecţia a minim doi candidaţi şi nu mai mult de patru.

În a doua fază vor participa candidaţii selectaţi care semnează un acord de confidenţialitate cu Fondul şi se va identifica sfera serviciilor de consultanţă financiară apte să răspundă necesităţilor Fondului, în baza cărora candidaţii vor elabora şi vor depune oferta finală şi stabilirea termenilor contractului de prestări-servicii care se va încheia.

În faza a treia vor fi evaluate ofertele finale depuse pe baza criteriului ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic şi de selectare a consultantului cu care se va încheia contractul de prestări-servicii negociat şi agreat în prealabil în cadrul etapei a doua a selecţiei.

Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

În prezent, Fondul Proprietatea are deţineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar şi-ar putea mări participaţia la unele din aceste firme.

Până la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), foştii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite în contul despăgubirilor. Ei pot, însă, opta pentru încasarea în numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie să aştepte listarea Fondului, pentru a vinde acţiunile pe piaţa de capital.

La începutul lunii decembrie 2007, numărul acţionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea acţiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti şi la o bursă internaţională, din Londra sau New York.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. tergiversare,incompetenta,ipro misiuni desarte p,raf in ochi, minciuni,hotie, CE AR PUTEA FI ALTCEVA ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb