Lituania, care urmează să se deconecteze în curând de la reţeaua electrică rusă, a anunţat că îşi va întări măsurile de securitate menite să protejeze o importantă conexiune electrică ce o leagă de Polonia şi Uniunea Europeană, de teama unor eventuale sabotaje, informează AFP.
Fostă republică sovietică, Lituania, precum şi vecinii săi Letonia şi Estonia, urmează să se deconecteze de la reţeaua electrică rusă pe 8 februarie, marcând astfel încheierea mai multor decenii de eforturi menite să reducă dependenţa lor faţă de Moscova.
Cele trei ţări, membre ale UE şi NATO, se vor alătura reţelei europene o zi mai târziu. Guvernul lituanian a anunţat că Serviciul de securitate publică, însărcinat cu protejarea infrastructurilor critice, va începe să supravegheze legătura energetică dintre Lituania şi Polonia, denumită LitPolLink, din 15 ianuarie şi nu doar în aprilie cum era prevăzut anterior, scrie AFP.
"Sunt evaluate toate versiunile posibile de sabotaj sau diversiune, de la securitatea cibernetică la acte fizice", a declarat premierul lituanian Gintautas Paluckas. Reţeaua electrică lituaniană este legată de asemenea de Suedia, prin Marea Baltică, conexiune ce va fi plasată sub protecţia Serviciului de securitate publică în aprilie, cum era prevăzut iniţial.
Pe 25 decembrie, cabluri electrice şi de telecomunicaţii din Marea Baltică, care legau Estonia şi Finlanda, au fost avariate în urma unui presupus sabotaj. Autorităţile finlandeze au anunţat că au interzis navigarea pentru petrolierul Eagle S, suspectat că ar face parte din "flota fantomă" rusă şi că ar fi cauzat avarierea a cinci cabluri submarine. Nava, sub pavilionul Insulelor Cook, a fost deja arestată de autorităţile finlandeze într-o anchetă penală legată de suspiciuni de sabotaj.
Chiar dacă toate cele trei ţări baltice şi-au declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, reţelele lor electrice au rămas conectate de Rusia şi Belarus. Prin urmare, frecvenţa lor este reglată de la Moscova, ceea ce înseamnă că ţările baltice depind în continuare de Rusia pentru a asigura un flux de electricitate stabil, notează AFP.
Cele trei ţări au decis în 2018 să îşi sincronizeze reţelele electrice cu sistemul continental european, după ce au obţinut un sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Ele vor accede la reţeaua electrică a UE prin Polonia. Statele baltice au încetat să cumpere gaz şi electricitate din Rusia după ce Moscova a declanşat războiul împotriva Ucrainei, în 2022.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 21:18)
Dar nici un cuvintel,despre pret,
care va fi minim dubla,
slava ukri
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 21:44)
Libertatea nu are pret, asta nu pricep mujicii si honvezii:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 23:12)
De asta pierd la rand ultimele alegeri,
toate partidele pro razboi in Europa,
scuze de vina e TikTok,rusii,chinezii,legionar ii ....